Batman: Arkham Knight (review): een waardig einde van de Rocksteady Arkham trilogie

1

Met Batman: Arkham Knight levert Rocksteady niet enkel een spectaculair einde voor hun trilogie in de Arkham games (zij hebben Arkham Origins niet ontwikkeld), maar zorgt de ontwikkelaar ook voor één van de beste free-roam superhero en Batman games tot nu toe. Geekster onderwierp het spel aan een zeer uitgebreid onderzoek (lees: heeft het dagenlang met veel plezier gespeeld).

 

Verhaal en atmosfeer

Arkham Knight gaat verder waar Arkham City stopte: Na de dood van the Joker lijkt het leven in Gotham weer normaler te worden, tot plotseling Scarecrow, a.k.a. Jonathan Crane, op dramatische wijze aankondigt dat hij binnen de 24 uur (op Halloween) heel Gotham wil onderdompelen in zijn fear toxin. Genoeg reden voor een grootschalige evacuatie, en meteen ook de reden waarom (op voornamelijk een paar gijzelaars en de agenten van het GCPD na) de straten van Gotham aan de genade van opportunistische criminelen worden overgelaten. Batman heeft nog andere zorgen aan zijn hoofd, want naast de dreiging van Scarecrow is er ook al snel de Arkham Knight, een villain in een hightech batsuitachtige outfit, die om de één of andere reden wraak wil nemen op de dark knight en zijn persoonlijke geheimen zelfs blijkt te kennen. Veel villains uit Batmans rogue gallery zijn daarbovenop bereid om samen te werken met Scarecrow en de Arkham Knight. Ten slotte leidt onze caped crusader ook nog aan de effecten van het bloed van Joker in zijn lichaam.

batman-arkham-knight-wallpaper-batman-arkham-knight-scarecrow-isn-t-the-mastermind-jpeg-284580

Zowel de Arkham Knight als Scarecrow willen wraak nemen op Batman.

Het hoofdverhaal van Arkham Knight is entertainend en bevat een paar heel leuke plot twists. Hoewel er een paar plot holes in het verhaal zitten, maakt de ambitieuze en fenomenale finale heel veel goed. Rocksteady gaat na de dood van Joker in Arkham City weer voor een aantal heel gewaagde narratieve beslissingen en het is duidelijk dat zij dit spel als het einde van hun Batman trilogie zagen. Enkel jammer dat één van de grootste mysteries, namelijk de identiteit van de Arkham Knight, voor iedereen die een beetje bekend is met de comics meteen duidelijk is. Na een tijdje vraag je je niet meer af wie die Arkham Knight is, maar hoe lang het nog gaat duren voor Batman hem eindelijk ontmaskert. Ten slotte lijdt Batman soms te veel aan cutscene stupidity of cutscene incompetence en geeft hij zijn vijanden (al dan niet door zijn eigen schuld) veel te vaak de kans om te ontsnappen.

batman-arkham-knight-screenshot

De Arkham Knight brengt een heel leger vol huurlingen en drones mee om Batman te bevechten.

De atmosfeer van het spel plaatst ons helemaal in de wereld van Batman. Naast de bekende gezichten, zoals Riddler, Penguin en Two-Face, leveren de tal van side missions ook minder bekende gezichten om met je vuisten, voeten of gadgets te bewerken. Batmans allies, zoals Alfred, commissioner Gordon, Oracle, Catwoman, Nightwing en Robin, zijn ook van de partij. Hoewel de dark knight soms vriendelijker probeert te zijn tegen zijn allies, is hij nog steeds een grote zak op momenten. Deze keer blijft het daar echter niet bij, maar brengt hij zo zelfs zijn vrienden in gevaar. Gelukkig wordt hij er door hen op aangepakt. Personages in Gotham reageren op de gebeurtenissen van het spel en naarmate je meer villains arresteert raakt de GCPD lockup voller en voller. Gotham zelf past met zijn donkere gebouwen en neonverlichting helemaal in deze grimmige atmosfeer. Overal in het spel zijn er zowel heel duidelijke, als heel obscure easter eggs verborgen voor de Batman-kenners. Je kan extra informatie over alle personages en miniverhaaltjes over de inwoners van Gotham vrijspelen om de wereld nog vollediger te maken.

 

Combat

Nu Rocksteady weer aan het roer staat, geeft de combat terug de voldoening die Origins soms miste. De heel goed uitgewerkte free flow combat is weer een plezier om te spelen. Als je geraakt wordt, is het terug zo goed als altijd je eigen schuld. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de vijanden in dit spel je op meer manieren dan ooit het leven kunnen zuur maken. Zo zijn er medics, die in het midden van het gevecht neergeslagen vijanden terug kunnen bij bewustzijn brengen of andere vijanden met elektriciteit kunnen beschermen. Deze medics uitschakelen is dan ook een grote prioriteit. Thugs kunnen ook een (heel zichtbare) charge attack doen, waarop je onmiddelijk een batarang tegen hun voorgevel moet werpen om niet zelf op de grond terecht te komen.

Ook Batman heeft een paar nieuwe vaardigheden in zijn arsenaal. De shock gloves uit Origins, ook wel gekend als easy mode, zijn misschien wel verdwenen, maar je kan nu de baseball bats van vijanden kortstondig tegen hen gebruiken of vijanden met behulp van environment attacks uitschakelen. Hoewel je hiermee uiteraard telkens een deel van de uitdaging kan wegnemen, is dit uitdagender dan na een paar klappen uit te delen je shock gloves te activeren. Je kan ook al een paar gadgets afvuren terwijl je naar een grote groep vijanden zweeft. Ten slotte, kan je op bepaalde momenten in het spel samen vechten met allies zoals Catwoman, Robin en Nightwing. Deze gevechten zijn bijzonder leuk om te spelen, aangezien je mid-combat probleemloos kan wisselen tussen Batman en zijn allies, die elk hun eigen speelstijl en gadgets hebben. Je kan zelfs met dual takedowns vijanden op een spectaculaire wijze uitschakelen.

De gevechten samen met je allies zijn een hoogtepunt in het spel.

De gevechten samen met je allies zijn een hoogtepunt in het spel.

Qua upgrades heb je, voor zowel de combat als de andere delen van het spel, een veel grotere keuzevrijheid dan in Origins. Je moet bijvoorbeeld niet meer eerst alle armor upgrades kopen om bepaalde gadgets te unlocken en je kan Batman sterker maken in welke onderdelen van het spel je ook maar wil.

Predator Sections

Naast combat is er natuurlijk ook stealth. De grootste verandering bij de predator encounters is dat de meeste van deze stealth sections zich niet meer in een kamer afspelen, maar naast, in en op de gebouwen van Gotham. Ook bij deze momenten is de dreiging groter geworden: de vijanden passen zich aan aan je speelstijl, waardoor je gedwongen wordt om te variëren: Als je teveel detective vision gebruikt, dan proberen ze je positie te trianguleren of blokkeren ze hun signaal op je detective vision. Als je een aantal vijanden al dan niet stil neerhaalt, beginnen de overigen in paren rond te lopen en zich meer om te draaien, worden er sentry guns opgezet, leggen de vijanden mijnen op de grond of op je vantage points, etc. Ook hier zijn medics een doorn in het oog wanneer ze (terwijl ze door een andere vijand beschermd worden) hun allies terug reviven, wat ervoor zorgt dat je ofwel hen eerst moet uitschakelen of heel de predator encounter snel moet afwerken. Sommige vijanden controleren ook vliegende drones, die een deel van de omgeving scannen.

Een andere grote vernieuwing zijn de Fear Multi-Takedowns. Nadat je een stealth takedown hebt uitgevoerd, worden de vijanden bang en kan je heel snel (in bullet time) een paar vijanden tegelijkertijd heel luidruchtig uitschakelen. Verder kan Batman, via verschillende upgrades voor zijn disruptor, telkens bepaalde soorten vijanden of bedreigingen neutraliseren.

big_1434748411_image

Met de Fear Multi-Takedown kan je verschillende vijanden tegelijkertijd uitschakelen. Ideaal om gijzelaars te redden.

Batmobile

De grootste (en meest controversiële) toevoeging aan dit spel is ongetwijfeld de Batmobile. Batmans trademark car/battletank is deze keer helemaal bestuurbaar en kan probleemloos switchen tussen een driving mode en een battle mode. In deze laatste verandert hij in een heuse tank en lijkt het moeilijker te geloven dat Batman niemand (al is het maar indirect) vermoordt. Hoewel je vooral onbemande drones moet bevechten, overleven de normale thugs het waarschijnlijk niet als je hen overrijdt (en elektrocuteert) of hun auto doet ontploffen. De tank combat zelf, waarbij je constant moet strafen om vijandelijke schoten te ontwijken, is wel goed uitgewerkt, maar na een tijdje voelt het aan als een nodeloze filler.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150623133210

Battle mode

 

Rocksteady wou duidelijk dat we de Batmobile niet als een kleine gimmick, maar als een volwaardige toevoeging zouden zien, en we zullen het geweten hebben. Naast de combat (en een paar soms irritante boss fights), moet je hem onder meer gebruiken bij achtervolgingen, Riddler races (waarbij je meermaals zal vloeken op je logge machine), zoektochten, meerdere soorten Riddler trophies, ontmijningen en zelfs platforming of stealth sections. Het is allemaal een beetje te veel van het goede, zeker als je weet dat minstens één van de boss fights je zwaar zal doen vloeken.

Er is zoiets als teveel Batmobile.

Er is zoiets als teveel Batmobile.

 

Open World, new game plus en 100%

Gotham City is veel groter dan Arkham City en dus moet je je, zoals in elke goede open world game, goed en snel kunnen verplaatsen. Zowel de Batmobile als je Grapnel Boost zorgen (zeker na een paar upgrades) voor leuke en snelle verplaatsingen. Met je afterburners op door de straten van Gotham scheuren en dan Batman tientallen meters hoog in de lucht katapulteren, zweven naar een gebouw en jezelf weer over de rand ver vooruit schieten, is een vlotte en (als je niet tegen een gebouw rijdt of zweeft) spectaculaire ervaring. Je kan op een paar minuten de hele stad doorkruisen, waardoor het niet erg is dat er geen systeem voor fast travel is zoals in Origins.

Doorheen Gotham trekken is snel, gemakkelijk en leuk

Doorheen Gotham trekken is snel, gemakkelijk en leuk.

Als je het hoofdverhaal uitgespeeld hebt, kan je beginnen aan de new game plus. Hierbij bewaar je al je gadgets, upgrades en opgeloste raadsels, maar zijn de vijanden wel sterker en er zijn geen counter indicators boven hun hoofden meer. Enkel voor de echte dark knights dus.

Wie het spel voor 100% wil uitspelen, zal uren bezig zijn met de gevarieerde en leuke side missions, zoals predator sections bij bankovervallen, achtervolgingen met de Batmobile, combat samen met je allies, een onderzoek naar een gruwelijke moordenaar, het vinden en redden van gijzelaars, AR challenges, etc. Verder moet je ook komaf maken met military checkpoints vol met huurlingen van de Arkham Knight, bommen onschadelijk maken en uitkijkposten of drones deactiveren. Wie het spel 100% kan uitspelen, wordt jammer genoeg niet beloond met extra gameplay opties of skins, maar wel met een extra (heel kort) filmpje, dat enkel zorgt voor meer vragen/speculatie. Jammer genoeg zijn er veel minder AR challenges dan in de vorige games of (op een paar uitzonderingen na) de mogelijkheid om met verschillende personages in challenge maps te spelen. Hopelijk komen die er later in (gratis) DLC bij.

 

Een van de vele wachttorens om te deactiveren.

Eén van de vele wachttorens om te deactiveren.

Riddle me this

Om het spel 100% uit te spelen moet je uiteraard ook de vele verschillende Riddler challenges ondergaan. Niet enkel moet je nogmaals op zoek gaan naar een grote hoeveelheid Riddler trophies of soms zeer moeilijk te vinden destructible objects, maar ook maakt het scannen van de antwoorden op raadsels in je omgeving zijn terugkeer. Verder moet je deelnemen aan Riddler Races en grote puzzelkamers en kan je de Riddler informants weer ondervragen (hoewel je ze terug als laatste bij bewustzijn moet laten en ze niet allemaal vrijwillig hun informatie zullen geven). Als je erin slaagt om alles te doen, wordt je beloond met een extra baasgevecht en een grote hoeveelheid voldoening. Gelukkig zijn er geen veel te moeilijk te vinden collectibles zoals de Anarky tags en Cyrus Pinkney plaques uit Origins meer.

En na deze nog slechts 242 te gaan!

En na deze nog slechts 242 te gaan!

Graphics en geluid

Op deze nieuwe generatie consoles (en op krachtige computers) ziet het spel er schitterend uit. Rocksteady is voor een meer fotorealistische stijl gegaan en je kan het duidelijk aan de gezichten zien. Dit kan, vooral als het regent, voor adembenemende momenten zorgen terwijl je door Gotham zweeft of auto’s achtervolgt.

2890595-batman+-+batman+-+2015-06-17+11-32-3403

Best wachten tot de politieauto uit de weg is voor je de afterburners inschakelt.

Er lenen een paar heel beroemde en getalenteerde voice actors hun stem aan dit spel. Kevin Conroy zet weer een zeer geloofwaardige en donkere Batman neer. Hoewel de Joker sinds Arkham City niet meer onder de levenden is, zorgt Mark Hamill in dit spel toch nog voor schitterende momenten, die elke fan zullen bijblijven. Scarecrow wordt briljant vertolkt door de supergetalenteerde John Noble, die duidelijk plezier heeft gehad bij het inspreken van zijn bedreigende zinnen.

Een minpuntje is dat de muziek, zoals in elk Arkham spel, op het hoofdthema en een heel leuk zangnummer na, meestal zeer onopmerkzaam is. Gelukkig heb je tijdens je verplaatsing door Gotham nog steeds de kans om te genieten van de soms hilarische dialogen tussen verschillende thugs.

 

Technical difficulties

Het is een schitterend spel, maar wie de digitale versie op een console koopt, zal (letterlijk!) dagenlang bezig zijn om het te downloaden. Je kan na een paar uur beginnen spelen, maar dan heb je soms random crashes of zegt het spel (op een moment waarop je niet meer terug kan) dat je eerst nog eens 20 uur moet downloaden voor je kan verder gaan. Als je het hoofdverhaal kan spelen blijft het dan nog wachten tot ook alle side missions gedownload zijn, anders blijft de mogelijkheid bestaan dat je spel vastloopt. Ook zijn er veel technische en grafische problemen op computers, waardoor het spel van digitale platformen is gehaald. Het verleden leert ons dat Rocksteady dit wel zal oplossen met patches, maar het is toch een teleurstelling bij zo een groot en zwaar gehyped spel. Ons advies is dan ook om het op een console te kopen en ervoor te zorgen dat je je een fysiek exemplaar aanschaft. Ten slotte, heeft het een tijdje geduurd eer de leaderboards beschikbaar waren, maar sinds de laatste patch is dat in orde.

Niet wat je wil zien in het midden van een dramatisch moment...

Niet wat je wil zien in het midden van een dramatisch moment…

87%
87%
World's Greatest Detective

Rocksteady heeft altijd gezegd dat Arkham Knight hun laatste Batman spel in de Arkham trilogie zou zijn. Voor fans van the dark knight is dit spel een bijzonder mooie ervaring. Naast het hoofdverhaal en een paar leuke plot twists, kan je uren verliezen in de side missions, Riddler challenges of extra lore. De toevoeging van de Batmobile zal bij velen stof voor discussie zijn, maar we kunnen niet ontkennen dat het een zeer uitgebreide toevoeging is. Wie zich definitief als Batman wil voelen, moet zich dus dit spel aanschaffen.

 • Story
  9
 • Gameplay
  8.5
 • Design
  9.5
 • Audio
  8.5
 • Replayability and length
  8
Share.

About Author

Michiel Van Belle

Michiel Van Belle speelt videogames, boardgames en tabletop rpg's. Hij leest naast de occasionele comic ook veel fantasy en historic fiction. Zijn grote geeky love is soundtracks.

Reacties