Alienware Area 51: lekker overkill (Review)

0

Aaah PC gaming. Ondanks dat we allemaal dezelfde hobby hebben, is gamen op computer nog steeds een select clubje van mensen die de kennis en het geld hebben om games in hun zondagskostuum te ervaren. We kennen allemaal wel de meme “PC master race” en om de zoveel releases hoor je die community roepen dat hun clubje bedreigd wordt door de consolisatie van games. Soms moet je die mannen wel gelijk geven. Als je de gear hebt, zou dit niet belemmerd mogen worden door de makers. Deze week test ik zo een gear uit en hoor ik, al is het maar even, bij de top van onze samenleving. Ik review de Alienware’s multi GPU topconfiguratie van het moment. De Alienware Area 51.

De harde cijfers

Eerst even een woordje over de build die we hebben mogen reviewen. Zoals voor elk Dell product kan je via de website je eigen configuratie in elkaar steken. Wij konden dit niet doen, maar kregen wel het duurste dat kon in onze reviewbox. Voor ik de prijs verklap, even opsommen wat we dus allemaal in onze review-unit hebben zitten:

 • Intel I7 5930K, 6 cores, 15Mb cache
  • standaard clock 3,5GHz; overclock tot 3,79 GHz
 • custom Socket 2011 moederbord
 • 4x 4Gb DDR4 RAM-geheugen
 • 3x ATI Radeon R9 290x, crossfire config
 • Waterkoeling op CPU, 3 ventilatoren in casing voor rest
 • WD Green 4Tb 3,5 inch SATA HDD
 • Samsung PM851 256Gb 2,5inch SDD
 • OEM power supply 1500 Watt
 • Killer e2200 netwerkchip (LAN) / Intel dual band AC 7260 (Wi-Fi)
 • Soundblaster 3Di geluidskaart

Geen kattepis dus, maar het kostplaatje is ook er naar. Deze configuratie kost maar liefst €4590 !!! Toegegeven, je krijgt er ook een kwaliteitsvol toetsenbord en muis van Roccat bij, maar het is een bedrag om van achterover te vallen. Nu dat dit van de baan, let’s review.

Slick design

Het eerste wat opvalt, en waar we het over gaan hebben, is de buitenkant. Het design van deze moordmachine is duidelijk iets waar tijd aan gespendeerd werd. Weg met de klassieke, rechthoekige vorm die we gewoon zijn en een slick, driehoekige casing in de plaats. Deze is niet alleen origineel en lekker buitenaards, maar ook zorgvuldig afgewerkt. Het frame van de casing is van hard metaal, terwijl de covers van een propere gebrushed staal finish genieten op dezelfde manier als voor de recente Alienware Mx laptop. Uiteraard is het geheel voorzien van een Alienware-logo startknop en de nodige lampjes en lichtjes die je via de bijgeleverde software kan aanpassen (of doen knipperen, dansen,… noem maar op). Vormgeving is top en van hoge kwaliteit, maar wat ook meteen opvalt – en dit is misleidend op de website foto’s – is de omvang van dit beesie. Met zijn halve meter hoogte en diepte en een gewicht van 26Kg is het een hele dikke baby. Deze vervoeren en ergens neerpoten doe je best met versterking, maar de conclusie hiervan is vooral dat het verdomd onpraktisch is om te verplaatsen in tegenstelling to wat Dell beweert. Het is niet de bedoeling van zo een desktop computer, maar als je vaak LAN parties bezoekt kan je deze Area 51 meteen al van je lijstje halen.

Wat aansluitingen betreft zit je meer dan snor met deze Area 51. Vooraan vind je 2 USB 3.0 aansluitingen, een SD-kaarten lezer en de CD/blu-ray lezer. Aan de achterkant kan je rekenen op nog 8 bijkomende USB poorten (waarvan de helft 3.0), digitale en coaxiale audio ingangen, ethernet (duh!) en video aansluitingen per grafische kaart. Een kleine, maar fijne, feature is de aanwezigheid van een lampje om je poorten te belichten achteraan. Dit gekoppeld aan de vorm, is het dus heel gemakkelijk en overzichtelijk om aan je kabeljungle te werken. Niets verder op aan te merken hier. Meer dan voldoende van ongeveer alles, wat moet je meer hebben?

Innerlijke schoonheid

Hoogtijd om de ingewanden van het monster onder de loep te nemen. De twee metallische zijpanelen zijn gemakkelijk los te krijgen met een handige hendel bovenaan de casing, elk van hen verbergt een compartiment van deze Area 51. Zo kan je gemakkelijk aan alles aan en hoef je niet steeds de hele computer open te gooien voor kleine aanpassingen. Laten we beginnen met de ‘geheugen’ kant. Deze bevat in onze configuratie al heel wat, maar in totaal kan je in deze Area 51 drie 3,5 inch HDD’s en twee 2,5 inch SSD harde schijven kwijt. Alle bekabelingen zijn al aanwezig voor het gemak van de gebruiker. Het oogt misschien wat slordig, maar dat bespaart je de moeite en toont hoe doordacht de binnenkant van de pc ontworpen is. Hier vind je ook de CD/blu-ray speler terug, moest er iets mee schelen.

alienware area 51 side 2

De harde schijven baai

Aan de andere kant, that’s where the magic happens. In dit compartiment vind je alles wat de Area 51 zo overdreven krachtig maakt. Eerst heb je de processor, in ons geval een dikke I7 5930K processor uit de laatste lijn Haswell-E processoren, best wel ok te noemen. Deze rust op een custom Alienware moederbord, met 4 DDR4 slots voor je RAM. De processor zelf is ook voorzien van een kleine waterkoeling om alles proper en koel te houden. Maar dan… Het merendeel van dit compartiment wordt ingenomen door de omvangrijke grafische kaarten. Kaarten ja, dat lees je goed. Het zijn maar liefst 3 ATI Radeon R9 290X in cross-fire configuratie die deze Area 51 huisvest (althans in onze config), in totaal goed voor 12Gb VRAM. Deze zitten netjes boven elkaar en worden efficiënt gekoeld, net als de rest van dit compartiment. De grote powerblock, GPU’s en CPU zorgen namelijk voor heel wat hitte, maar de temperaturen lopen mooi in het gareel dankzij drie dikke ventilatoren in de uithoeken van de casing. Ze voeren de hitte naar de bovenachterzijde van de toren en maken amper lawaai. Op volle toeren zijn ze iets luider, maar doen hun werk nog uitstekend.

alienware area 51 side

De ingewanden van het beest

De prestaties

Waar het natuurlijk om draait als je zo een mastodont aankoopt zijn de prestaties. Zonder er doekjes om te winden, dit is een echte krachtpatser. Op CPU vlak is het niet de allerbeste, maar zit je wel in de hoogste categorie. Hij is niet zo krachtig als de Acer Predator G3, de concurrent van dit model, maar beter dan de doorsnee gaming PC of Mac alternatieven. De finale score op PC Mark 7 was een stevige 5,52, voor wie hem met zijn computer wil vergelijken. Op grafisch vlak heeft deze Alienware al veel minder concurrentie. Zonder te prutsen aan de clocksnelheden haalt de Area 51 op 3D Mark’s Firestrike benchmark maar liefst 16149. Het is duidelijk dat de crossfire configuratie deze pc in de top percentage van gamingsystemen zet. Volgens de benchmark behoort deze computer tot de befaamde 1% en de concurrentie in dit territorium bestaat bijna uitsluitend uit custom bouwsels met 4 Nvidia Titans of dergelijke in. Je kan echt op beide oren slapen met deze resultaten, er is namelijk niets dat dit materiaal niet op volle specs kan draaien, nu of in de toekomst. Ik heb Bioshock infinite, Borderlands pre-sequel, Trine 2 en Metro Redux op ultra high getest en enkel bij metro nader ik de 60 FPS van bovenaf. Al de rest zit goed boven de PC master race limiet. En moest je ooit in moeilijkheden geraken – wat ik ten zeerste betwijfel – zijn alle overclock opties mooi gegroepeerd in de het Alien Control Center programma om die extra juice uit de CPU te halen.

Aliencontrolcenter area 51

Neato menu om te overclocken met manuele of automatische opties. Je kan er ook je ventilatorenprofiel bijstellen via het thermal control menu

Objectief verdict

De Alienware werkt super smooth. De combo SSD/Sata werkt geniaal voor de opstarttijd dat hoogtens 20 seconden in beslag neemt. Eens klaar, reageert de computer bliksemsnel en is het moeilijk deze op de knieën te brengen zonder meerdere, loodzware 3D verwerkingsprogramma’s te lanceren. Zonder hoge last hoor je bijna niets van de Alienware en enkel de lichtshow zal je bevestigen dat deze werkelijk aan het draaien is. Eens je begint te gamen, schiet alles in gang. De 3 grafische kaarten verdelen de job en alle koelingen draaien op volle toeren. Vanaf dan hoor je het wezen vrij luid en als je je hand dichtbij houdt kan je hem hard voelen blazen. Het stoort helemaal niet tijdens het spelen, maar ik zou hem niet meteen naast je hoofd op je bureau zetten. Het eerste verdict is eigenlijk dat de Area 51 een monster is dat het huidige gaminglandschap als een mier ervaart. Wil je hem onder druk zetten, dan moet je je in het heilige Pc gamers domein van 4K resolutie begeven. Pas dan bereik je de ware limieten van de config, nooit eerder

The realm beyond…

Om dit te testen kon ik een P2415Q UltraHD scherm lenen van Dell. Deze 24″ inch monitor haalt een resolutie van 3840 x 2160, goed voor grofweg 4 keer meer pixels dan de gewone HD. Om correct te testen heb ik alle bovenvermelde spellen gewoonweg op 4K output resolutie gezet, de spellen ondersteunen dit standaard. Ik was voor deze test nog nooit in dit Shangri-Laa van pc gaming geweest, maar ik moet eerlijk toegeven dat wederkeren moeilijk is. Alles is haarscherp en met vibrante kleuren, moeilijk om hierin klassieke ‘immersie brekers’ zoals anti-aliasing en dergelijke te ondervinden. Spijtig genoeg zijn de games hier niet volledig op voorzien en zijn sommige textures in games uitgerokken door de resolutie, maar dat is andere koek. Hoe vaart de Alienware hierbij? Wel, hij kan het nog altijd aan op max settings voor Trine 2 en Dark Souls 2, al hoor je hem nu luid en duidelijk zweten en zwoegen. Op Metro Redux, spel dat in 1080p onze Area 51 al wat werk gaf, moet ik voor de eerste keer de grafische ambities herzien. Pas op ‘medium’ vindt ik die sweet, sweet 60FPS terug die onontbeerlijk zijn voor pc games. Feit is wel dat de Area 51 dan weer zonder problemen mee kan en, eerlijk, medium in 4K is nog altijd pakken mooier dan ‘high’ in 1080p. Opnieuw is de Area 51 weer oppermachtig, helemaal niets tegen te beginnen. Deze build zal lang geen upgrade aan onderdelen nodig hebben.

Het alternatief

Het grote minpunt van de Area 51 is zijn exorbitant prijskaartje van, ik herhaal, om en bij de 4500 euro!!! En dan heb je nog geen speakers of scherm !!! Als je dit geld kan leggen voor een computer, me dunkt dat je weet wat je wil en dat je je materie kent. Ik ben daarom is op jacht gegaan naar alle onderdelen afzonderlijk. Hoeveel zou dit je kosten als je het zelf zou bouwen? Wel, ik kwam tot deze afgeronde prijzen (omdat ze afhankelijk zijn van waar je bestelt, etc). Neem het als een richtlijn van prijzen voor identiek hetzelfde als wat je nu in de Area 51 vindt (buiten het custom moederbord, dit heb ik vervangen door een modernere X99)

 • GFX: 3x €340
 • CPU: €600
 • HDD: €150
 • SSD: €200
 • Netwerkkaarten: €80
 • X99 moederbord: €300
 • RAM: €250
 • Powersupply:  €400
 • Cooling: €80 + 3x €25
 • kabels, brackets en andere toebehoren: ongeveer €70

Alles bij elkaar kom ik aan een los berekende €3565 of een dikke €1000 goedkoper! Iedereen weet dat je bij Alienware het merk en de lichtjes betaalt, samen met het feit dat je gratis 1 jaar techsupport krijgt, maar dit verschil is enorm. Je moet wel weten waar je aan begint voor je de investering maakt en, toegegeven, 3600 euro uitgeven aan een computer is ook niet aan iedereen besteed maar toch. Het verschil is significant genoeg om er even bij stil te staan.

Conclusie

En laat dat nu eens mijn grote pijnlijke conclusie zijn van deze Alienware Area 51. Ik kan gewoon niet snappen voor wie deze config bedoelt is. Ik spreek me niet uit over de basis- en custom modellen die je kan aanvragen bij Dell. Deze zijn goedkoper en misschien kost-efficiënter, met bijvoorbeeld Nvidia in plaats van ATI GPU’s. Het model dat wij hebben gekregen is het nec plus ultra in Alienware’s gamma, maar in die categorie pc gamers geniet het merk echter van een matig imago. Het is gewoon paradoxaal vind ik. Behoor je tot deze final frontier van het pc game gebeuren, dan weet je waar je mee bezig bent. Het 4K domein van graphics is absoluut niet onontbeerlijk en is gewoonweg nog maar een gimmick. Wil je dit, dan weet je wat je wil en kan ik me moeilijk inbeelden dat je je geld aan Alienware gaat geven daar je weet waar je aan begint. Behoor je niet tot die groep, wel dan heb je gewoon veel geld en is deze Area 51 overkill voor wat je wil doen. Heb je dit geld én wil je het 4K domein betreden, wel dan is het goedkoper om deze zelf in elkaar te steken. En lastly, heb je dit geld, wil je 4K en kan je niet bouwen, dan ben je nog goedkoper af met dit te vragen aan een buildcenter. Versta me niet verkeerd, deze config van de Area 51 is gewoonweg beestig en heeft amper negatieve kanten. Topprestaties, relatief stil, robuust, uniek design, dienst na verkoop,… noem maar op, maar de prijs van deze kracht is op zijn minst prohibitief te noemen. Wat ik vind? Aan € 4500 moet een computer, heck eendert welke machine, verdomd goeie koffie zetten en mijn was opruimen om zijn kost te verantwoorden…

 

87%
87%
Nec plus Ultra

De build van deze Alienware Area 51 kan je amper bekritiseren. Hij is goed ontworpen, krachtig, snel, start vliegensvlug op en draait zowat alle games op Max settings. Het laat je toe om in het heilige 4K domein te spelen met nog steeds 60 FPS en is zo goed als niet op de knieën te krijgen. Dat mag natuurlijk ook voor zijn prijs van €4590. De vraag is dan ook of je zo een kracht werkelijk nodig hebt en of je het dan niet beter zelf bouwt. Er zijn natuurlijk tal van configuratieopties als je deze Area 51 toch moet hebben maar je spaarpot niet zo lijvig is.

 • Design
  8
 • Prestatie
  10
 • Software
  8
Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties