12 Days of Geekmas: Vijf magische Moxen

2

Ding Dong. Geekster hier. Alweer. Wat zie je er goed uit vandaag! Weet je waardoor je er nog feestelijker uit kan zien? Een beetje bling!

On the fifth day of Christmas

My Geekster sent to me

Five Magic Moxen

De vijf Moxen, de Mox Pearl, Mox Ruby, Mox Sapphire, Mox Jet en Mox Emerald zijn kaarten met een haast mythische reputatie uit de begindagen van het ruilkaartspel Magic: The Gathering. Ze werden voor het eerst gedrukt in de allereerste set, Alpha en kregen nadien een herdruk in de sets Beta en Unlimited. De oplage van deze eerste sets was echter nogal aan de kleine kant: omdat er dus gewoon niet veel Moxen voorhanden zijn en ze elk een buitengewoon sterk effect hebben, hebben ze een behoorlijk prijskaartje. Zo kost de goedkoopste versie van de goedkoopste Mox, een Mox Pearl uit Unlimited, al ongeveer 400 euro en kan de duurste versie van de duurste Mox, een Mox Sapphire uit Alpha, bijna 1000 euro kosten. Samen met de kaarten Timetwister, Ancestrall Recall, Time Walk en de legendarische Black Lotus vormen de vijf Moxen de tot de verbeelding sprekend “Power 9”, de negen sterkste Magic-kaarten die ooit gedrukt zijn.

Moxen2

Wat is er dan zo speciaal aan een Mox, vraag je je misschien af? Laten we ze eens bekijken. Elke Mox is een artifact dat nul mana kost, dat je met andere woorden gratis in het spel kan leggen. Iedere Mox kan je bovendien tappen voor een mana van een van de vijf kleuren van Magic.

Image.ashx

“Hmm,” hoor ik u denken, “da’s toch precies wat een eenvoudig landje doet? Die kan je immers ook gratis in het spel leggen, en ze leveren ook een enkele mana op als je ze tapt.” Klopt volledig, maar het verschil tussen een Mox en een landje is dat je maar een landje per beurt mag spelen, een beperking die niet voor de Moxen geldt. Zo kan je, als je in je openingshand een landje en een van elke Mox hebt, in je eerste beurt meteen zes mana genereren.

Dit is een ontzettend krachtig effect en dat beseffen ook de mensen van Wizards of the Coast, de makers van Magic. De Moxen zijn dus verboden in Legacy, zodat je ze alleen maar in het Vintage-formaat kan spelen en zelfs daar zijn ze restricted: je kan maar een exemplaar van elke Mox in je deck spelen. Deze legendarische artifacts spreken zo tot de verbeelding dat er later nog andere, maar veel minder sterke Moxen werden gedrukt, zoals de Mox Diamond, de Mox Opal en de parodiekaart Jack-in-the-Mox.

Image.ashx

Omdat de Moxen op de reserved list staan, een lijst met kaarten die onder geen beding ooit nog herdrukt worden, kan hun waarde alleen maar stijgen. Ondanks het feit dat er nooit meer nieuwe speelbare Moxen uitgebracht zullen worden, werden er tussen 2006 en 2010 wel speciale, oversized versies van de Moxen met nieuwe artwork als trofee gegeven aan de winnaars van het jaarlijkse Vintage Championship dat traditioneel op GenCon gehouden wordt. Deze “juweeltjes” willen we jullie niet onthouden:

Mox Pearl

Mox Pearl

Mox Sapphire

Mox Sapphire

Mox Jet

Mox Jet

Mox Ruby

Mox Ruby

Mox Emerald

Mox Emerald

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties