Zaat

0

Bij een meerval komt het woord horror niet direct bij mij bovendrijven. Toch was deze vissoort de inspiratie van Ron Kivette om een filmscript te schrijven met deze gewervelde dieren in de hoofdrol. Of toch tenminste een acteur in een “niet echt meerval”-achtig kostuum. Het monster lijkt meer op aapachtige dan op een meerval, maar dit kleine detail wordt handig weggewerkt door het monster zelf, die in de spiegel kijkt en zegt : ” Nothing at all like the catfish … but it’s beautiful

Zaat

Wie zich afvraagt waarom ik 100 min van mij leven spendeer aan een low-budget film uit de jaren ’70 kan ik wel een aantal redenen geven. De trailer maakt me nieuwsgierig, en ik kreeg een sterk The Fly gevoel over deze film. En vaak word je aangenaam verrast. Bij Zaat was dit jammer genoeg niet het geval. Hij is ça va. Hoewel de verhaallijn op zich wel potentieel heeft om een goed sciencefiction/horror verhaal te worden, is het resultaat teleurstellend. Het is eerder een slap verhaal waarbij de muziek mij meer op de zenuwen werkte, dan dat het spanning creëerde. Daarbij verloor het monster veel van zijn dreiging, doordat de acteurs duidelijk ademhalen nadat hij ze vermoordt heeft en hij in een bepaalde scene komt binnenwandelen met witte schoenen aan.

SCHOEN!

Akkoord, het is een low-budget film en dan mag je geen hoge verwachtingen stellen rond de locatie en de gimmick, maar dan horen de acteurs wel de volledig film te dragen. Kunnen acteren vond  regisseur Donald E. Barton maar bijzaak aangezien hij zijn hoofdrol speler zocht via een advertentie in de plaatselijke krant van Jacksonville, Florida, met als enige voorwaarden dat hij lang was en een ervaren zwemmer. Jammer genoeg is dit pijnlijk duidelijk. Maar toch is Zaat geen volledige miskleun. Tijdens de begin credits wordt een leuk liedje afgespeeld. En in het eerste deel van de film worden we getrakteerd op fantastische onderwaterbeelden. Waardoor we toch nog met een positieve noot eindigen.

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties