Wishful Thinking: ‘X-Men: Dark Phoenix Trilogy’

2

Zoals elke geek dagdroom je wel eens over hoe je een film met je favoriete personages zou maken en hoe dat er allemaal zou uitzien. In Wishful Thinking gaan we tot actie over en stellen we ons eigen droomproject voor. We beschrijven de plot, kiezen de cast en werken met de soundtrack af.

De plot

Laat ons even X-Men 2 hernemen. In één van de laatste en cruciale scènes offert Jean Grey zich schijnbaar op om haar teamgenoten en geliefde Scott “Cyclops” Summers een natte dood in Alkali Lake te besparen. Met een handdoek in de hand en tranen in de ogen zagen we in de allerlaatste pre-credits scène de schaduw van de Phoenix over het water glijden. Prachtig einde en een perfect punt om verder te gaan. Weg met alles wat volgde, wij gaan voor de klassiekers.

Wolverine Byrne

Vertrekkende vanuit de (hier mogen we het zeggen!) beste comicbookrun aller tijden, de Dark Phoenix Saga, bij fanboys beter bekend als de collaboratie van schrijver Chris Claremont, co-plotter en tekenaar par excellence John Byrne en inker Terry Austin, kunnen we zeer gemakkelijk een nieuwe filmcyclus samenstellen die volgt op X-Men 2 (niet toevallig de beste film in de relatief jonge franchise).

Gebaseerd op hun saga, presenteren we het verhaal van de ultieme corruptie van Jean Grey en we starten met de tweeluik onder de uitermate vindingrijke titels X-Men: Dark Phoenix, Part I en X-Men: Dark Phoenix,Part II. Het laatste deel X-Men: Final Fate Of The Phoenix maakt de trilogie compleet.

We beginnen Part I wanneer de industrieel tycoon Sebastian Shaw het aangespoelde lichaam van Jean Grey aan het meer terugvindt. Hij gebruikt Mastermind Jason Wyngarde om de aan amnesie lijdende Grey naar zijn hand te zetten waardoor ze zich lid waant van Shaw’s Inner Circle, het verborgen deel van de Hellfire Club. Deze elitevereniging manipuleert en controleert politiek en financiële beslissingen op wereldschaal. Het is aan onze X-Men om Grey te redden vooraleer het te laat is…

Casting Call

The Uncanny X-Men

Bestaande uit een combinatie van oude (Cyclops, Storm, Beast, Angel, Phoenix) en nieuwe (Nightcrawler, Sprite, Wolverine, Colossus) leerlingen voel je dat het team zich een weg zoekt tussen het slaafs volgen van professor Xavier en het nemen van eigen beslissingen.

Professor Charles Xavier

Ralph Fiennes

xavier

Sir Patrick Stewart speelt de rol van Xavier iets te braaf, iets te gecontroleerd, iets te veel op automatische piloot. Uiteindelijk zie je Jean Luc Picard in een rolstoel. James MacAvoy geeft hem dan te veel flair. We hebben nood aan Ralph Fiennes (The English PatientShindler’s List, Skyfall) als de strenge leerkracht, die langzaam doorheeft dat dit niet langer zijn leerlingen zijn, maar die bij het verslaan van Phoenix toont dat hij de sterkste Alpha mutant op Aarde blijft.

Logan AKA Wolverine

Jason Statham

wolverineLaat ons eerlijk zijn, hoewel Hugh Jackman in X2 verdienstelijk acteerde, blijft hij de grootste miscasting sinds George Clooney het vleermuispak aantrok. Hij is… is een verwijfde dandy. Wolverine drinkt geen Ice Tea. Wie van onze lezers is er trouwens niet van overtuigd dat hij den Hugh een pak rammel kan geven.

Wolverine is oud, behaard, klein en gespierd. Hij is, als zijn berserker rage bovenkomt, een ontembaar beest. Jason Statham (The Expendables-franchise, Transporter) IS Wolverine.

Meester, maar Jason Statham is toch kaal?

Et alors? Het draait om attitude!

Piotr Rasputin AKA Colossus

Daniel Feuerriegel

collosus
Vandaag mag de Spartacus-acteur de saaie Daniel Cudmore vervangen, en gestalte geven aan de introverte Russische schilder met het hart van goud. Veel heeft de rol niet om het lijf, wat praten in een vreemd accent en spieren spannen.

Cyclops

Matthias Schoenaerts

cyclops
Waarom niet eigenlijk? James Marsden zet een perfecte Cyclops neer, maar vader tijd heeft zijn eens goede looks een mokerslag gegeven, en bijgevolg is onze held niet langer in de running voor Scott Summers, het hart van het team. Onze Belgische topacteur (RundskopThe Loft) kan met een doorleefde rol als immer depressieve mutant zijn kunde aan een groot publiek tonen.

Jean Grey AKA Marvel Girl AKA Phoenix AKA Dark Phoenix AKA The Black Queen

Kristen Stewart

jeangrey
In Kristen Stewart (Twilight-franchiseSnow White And The Huntsman) herkennen we die vals preutse WASP vrouw, die bij het minste vonkje in een ontembare vamp verandert. Volgens ons kan de jonge actrice, met de aangeboren mean face en het levendige haar veel meer aan dan ze tot nu heeft getoond. Sommige fans zullen genieten om hun favoriete actrice in de kinky kledij van de Black Queen te aanschouwen. Die resterende drie Twilight-fans lokken we zo ook naar de bioscoop.

Warren Wortingthon III AKA Angel

Garrett HedlundangelHier hebben we nood aan een knappe acteur die de rijke, enigszins verwaande Angel kan spelen. Gezien ook zijn rol relatief klein en onbeduidend is, speelt présence hier de belangrijkste factor. Attente fans zullen de acteur herkennen uit Tron: Legacy.

Hank McCoy AKA Beast

Jack Black

beast

Deze Beast leeft vrijgevochten en vrolijk, hij heeft zijn mutatie aanvaard en mag zich lid van de Avengers noemen. Niet langer onzeker en vol schuldgevoel, mag de acteur dit uitstralen. Niet alleen heeft Jack Black (The School Of RockNacho Libre) de lichaamsbouw van de blauwharige mutant, maar ook zijn talent om de gekste bekken te trekken zal hier uitermate van pas komen.

Jack Black. Logisch toch?

Ororo Monroe AKA Storm

Kerry Washington

storm

Ororo Monroe blijft één van de belangrijkste sterke, Afro-Amerikaanse vrouwelijke personages in comicgeschiedenis. Laat ons haar eer aandoen. Waarom Bryan Singer destijds niet voor de meer getalenteerde Angela Bassett koos begrijpen we niet. Soit, Halle Berry schuiven we met het grootste plezier aan de kant en kiezen voor Storm-lookalike Kerry Washington (Scandal, Django: Unchained).

Katherine 'Kitty' Pryde AKA Sprite

Jane Levy

kitty

Jane Levy, het roodharige meisje van Suburgatory, beschikt over het jonge, speelse maar toch naïeve om deze rol te spelen. Ellen Page, goede actrice als ze is, past gewoon niet als de jonge Sprite. The girl who can walk through walls krijgt in onze film bovendien een grote crush op Colossus.

Kurt Wagner AKA Nightcrawler

Vincent Kartheiser

nightcrawler

De blauwe elf werd in de beginjaren van Claremont’s run als een gespeeld speelse, maar diepdroevige eenzaat voorgesteld. Mad Men-acteur Vincent Kartheiser mag het personage meer oomph geven dan Alan Cumming die van de transporterende mutant een irritante zielenpoot maakte.

The Hellfire Club

De Hellfire Club werd volledig verkeerd geïnterpreteerd in X-Men: First Class. Zij zijn geen superschurken, die ergens in een achterkamer complotten plannen. Neen, de eeuwenoude elite club trekt voornamelijk de captains of industry en de hoogstgeplaatste functionarissen aan. Het lidmaatschap van deze groep betekent dat je tot de top behoort. De Inner Circle, gekleed in oude pakken, zeg maar de macht achter de macht, houdt alle touwtjes in handen. Hun posities gebaseerd op kaartspelen bepalen hun rangorde. They are the beautiful people.

Sebastian Shaw AKA The Black King

Clive Owen

shaw

De leider van de Hellfire Club moet kracht, ingetogen woede doch beheerstheid uitstralen. Als Lord Imperial en Black King heeft hij achter de schermen alles in handen en is hij de puppeteer. Kevin Bacon voelt toch een beetje te veel als de boy next door aan.

Clive Owen (The TudorsSin CityThe International) heeft een ruw brits accent, een meedogenloze blik en lijkt ons geboren om een klootzak te spelen.

Jason Wyngarde AKA Mastermind

Patrick Dempsey

mastermind

Noem Jason Wyngarde een slijmbal, hij oogt netjes en voornaam, maar er schuilt een smeerlap achter het masker. Dr. Dreamy Patrick Dempsey (Grey’s AnathomyTransformers: Dark Of The Moon) is naast de trotse bezitter van deze voorgenoemde kwaliteiten ook een geloofwaardige ladies man. Vrouwen, die nu in drommen naar de bioscoop trekken, zullen maar al te graag geloven dat hij in staat is Jean Grey te verleiden. Men will hate him. Wanneer het masker uiteindelijk afvalt, en de knappe uitstraling een façade blijkt, krijgen kijkers (vluchtig) de echte Mastermind te zien : Hugh Laurie in een kleine cameo.

Emma Frost AKA White Queen

Nicole Kidman

emmafrost

De basisvereisten voor Emma Frost zijn simpel: koel, kil, emotieloos, streng… maar ze blijft een vrouw waar zo hard aan gekunsteld is, dat ze net een diamant lijkt. Niemand belichaamt vergane schoonheid en zielloosheid als de kapot-gebotoxte Nicole Kidman (AustraliaMoulin Rouge!). Het draait niet om hoe knap ze er in haar witte korset uitziet, want hier heb je een vrouw die er ooit knap uitzag, maar zich door middel van plastische chirurgie en the best care money can buy haar knap uiterlijk wil behouden.

Donald Pierce AKA White Bishop

Matthew McConaughey

whitebishop

Gespierd, cool, psychotisch en levensgevaarlijk, blijkt onze cyborg een makkelijke casting. We opteren voor McConaughy (The Lincoln LawyerKiller JoeDallas Buyers Club) op basis van zijn recente rollen, waar hij duidelijk komaf maakt met zijn vorige carrière als prins van de Romcom en iedereen toont dat er al die jaren een geweldig sterke acteur in hem schuilt. Zijn zuiders accent kan hier een meerwaarde betekenen.

Harry Leland AKA Bishop

Mark Addy Johnson

bishop

Nog een evidente casting. Met weinig verbeelding zie je Koning Robert Baratheon uit het eerste Games Of Thrones seizoen. Het kostuum heeft hij al, als de corporate advocaat Harry Leland.

Tessa

Mila Kunis

tessa

Tja, Tessa, de persoonlijke assistente van Sebastian Shaw (en latere X-Men Sage) doet weinig memorabel op het grote scherm, maar elke kans om Mila Kunis (That ’70s Show, Oz The Great And Powerful) in een zwart corsetje te zien rondhuppelen, moeten we benutten.

De nevenpersonages

Lilandra

Olivia Wilde

lilandra

Hoe maak je de perfecte keizerin van het Shi’Ar heelal?  We kunnen gemakzuchtig teruggrijpen naar kostuumgenieke Keira Knightly of Liv Tyler; lange benen vind je bij de ravissante Jennifer Garner, Bollywood-ster Booj Batra geeft het personage een noodzakelijke exotische tintje en zou de eerste keuze zijn geweest…tot we op Olvia Wilde (House M.D., Cowboys & Aliens) stuitten.

Dazzler

Lady GagadazzlerVeel verbeelding heb je niet nodig om Lady Gaga als een mutant te zien. Bovendien belichaamt haar positie als rolmodel voor de freaks en outcasts die hun plaats in de maatschappij zoeken, het idee van de X-mannen. Disco is out, stampende electro-pop is in.

Moira Mc Taggart

Rose Byrne

mctaggert

Rose Byrne vertolkte Moira Mc Taggart zo voortreffelijk , dat we ze opnieuw casten.

Cameos

Stan Lee die telkens een supporting role in nagenoeg elke Marvel film krijgt aangeboden, kan er bij ons niet langer in. Vooral wat X-Men betreft, want quasi elke film is gebaseerd op andermans werk. Gedaan ermee!  We doen eerbetoon op de juiste manier. Tijdens de feestelijke receptie in de Hellfire Club zien we volgende mensen, gekleed in smoking, tussen het publiek: Chris Claremont, Larry HamaPaul SmithNeal Adams, John Byrne, Len WeinFrank Miller, Terry Austin, Roy ThomasLouise Simonson en Jim Shooter. Laten we de echte helden eren. Stan Lee? Die mag enkel als naamloze ober in beeld komen.

Soundtrack

We begeleiden het geheel van een sterke soundtrack. We nemen geen makkelijkheidsoplossing en roepen John Williams of James Horner op; we gaan voor die extra inspanning.

Het lijkt niet origineel maar laten we starten met wat we in vaktermen een Bond-intro heten. Na de openingsscène waar Jean Grey door Shaw’s team uit het water wordt gevist, wordt het beeld troebel en verschijnen op de tonen van (het voorlopig onbestaande, maar in de trend van Goldfinger) “Dark Phoenix”, gezongen door Adele (uiteraard!), dansende naakte vrouwelijke mutanten tegen een rode rokende achtergrond. Classic!

Voor de X-Men willen we iets fris en wild, om dat onstuimige van het team te accentueren. We kiezen voor vroege Oasis en The Who. Gezien Wolverine de ster van de film wordt, vergezellen we de messenknipper door BlurPowerheet Sergio Herman dat. De vele flashbacks die de kijkers aan de liefde tussen Jean Grey en Scott Summers attent moet maken, worden begeleid door de tedere plakker “True” van 80ies veteranen Spandau Ballet.

Ah, liefde hangt in de lucht telkens Kitty Pryde Piotr Nikolaievitch Rasputin ziet. Jonge, puberale liefde verdient de fluwelen handschoen van Marvin Gaye’s “Let’s Get It On”.

De Hellfire Club vraagt een echte klassieke touch. Klassieke muziek toont aan dat we een hoger niveau bereiken, maar dat in schril contrast met de wreedheid van zijn leden staat.  Er bestaat een enorm ruime waaier aan mogelijkheden, en ongetwijfeld bestaan er betere ideeën dan “Air on a g string” (Bach) of “Concerto 21” (Mozart).

Lilandra Majestrix heeft dan nood aan iets majestueus, afstandelijk doch new age-trippy. Na wat zoekwerk komen we uit bij “Equinox, Part 1” van Jean Michel Jarre. De sound van de componist past perfect bij het onbekende Shi’Ar. Wanneer Dark Phoenix in al haar meedogenloze glorie ten tonele komt, dan moet de muziek dat volgen. Rammstein en “Feuer Frei” lijken hier meer dan op zijn plaats. Laat haar een sterrenstelsel verwoesten op het bonkend ritme van de Duitse vuurvreters. Bang Bang

…en dan fade to black en de credits rollen over het scherm.

Wat vinden jullie van onze keuze? Kunnen jullie zich vinden in Nicole Kidman als Emma Frost? Zijn we met onze keuze voor Jean-Michel Jarre te veel in the eighties blijven hangen Geef ons je onverbloemde mening hier beneden…

Share.

About Author

Axel

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd. Het verheerlijken van alle glorie van mijn jaren 80 zie ik als een plicht naar de huidige generatie. Doorspekt met invloeden van de subtiele humor van Jeroom, George Carlin en Mad Magazine presenteer ik verder nonsens en nostalgie.

Reacties