Wishful Thinking: “G.I. Joe: Love Is A Battlefield”

6

Zoals elke geek dagdroom je wel eens over hoe je een film met je favoriete personages zou maken en hoe dat er allemaal zou uitzien. In Wishful Thinking ga ik tot actie over en stel ik mijn eigen droomproject voor. Ik beschrijf de plot, kies de cast en werk met de soundtrack af.

De Plot

G.images (1)I. Joe fans hebben het niet makkelijk. Hoewel de comicbooks, toys en andere merchandise top zijn, blijft een superieure verfilming van deze franchise uit. Hoewel ze best genietelijk is, verdeelt G.I. Joe: Rise Of Cobra (2009) het publiek. Over G.I. Joe: Retaliation (2013) zwijg ik, buiten die 20 fantastische minuten in de bergen, best.

Laat ik nuchter blijven, noch Christopher Nolan, noch Josh Whedon zullen ooit hun bijdrage leveren.  Het zijn barre tijden binnen de Joe-community.

Maar, de belangrijkste speelgoedlicentie uit de jaren 80 heeft godverdomme recht op zijn bioscoophit. In Wishful Thinking onderneem ik een eerste poging om de eeuwige strijd tussen de Joes en hun aartsvijand Cobra van een filmisch meesterwerk te voorzien. Welke manier om beter te starten, dan met een romantic comedy of romcom?

Oké, kin mag terug naar boven. Als de macho aanpak niet werkt, dan probeer ik het drastisch anders. Armour meets amore.

Ik beschik namelijk over één groot voordeel. Omwille van de rijke fictieve wereld waar de Joes in vertoeven, en de vele verschillende interpretaties die het reeds kreeg, kan ik mij baseren op een bestaand verhaal (G.I. Joe: A Real American Hero # 19, Devil’s Due Press)  en pas ik het aan mijn visie aan.

The Big Kiss

Wat moet je vooraf weten?

Bij G.I. Joe vormen Flint en Lady Jaye een koppel, bij hun aartsvijanden valt de enige affectie tussen Destro en Baroness te bespeuren.

Hoe verloopt het oorspronkelijke verhaal?

Tijdens een buitenlandse missie in Tsjechië worden Flint en Baroness door dezelfde misdadige organisatie ontvoerd en gevangengenomen. Samen worden ze in een donkere kerker opgesloten. Tegen alle verwachtingen in, zetten G.I. Joe en  Destro hun vete aan de kant om hen te bevrijden. Na een korte strijd slaagt de samenwerking. Net voor Baroness naar de wachtende armen van Destro rent, draait ze zich om en geeft Flint een innige vaarwelkus. Destro en Lady Jaye aanschouwen het tafereel vol ongeloof, waarna de laatste haar geliefde volop in het gezicht mept.

Hoe pak ik het aan?

Locatie: Manhattan, New York. De hoofdpersonages werken respectievelijk voor de filantropische, humanitaire G.I. Joe-afdeling van de Verenigde Naties en het beursgenoteerde wapenleverancier M.A.R.S. Industries. In een dicht verleden werden Anastasia Cisarovna en Dash Faireborn tijdens een buitenlandse handelsmissie samen gegijzeld. Na hun verlossing, blijft het onduidelijk wat hun afscheidskus toen betekende…

Geekster presenteert met enige fierheid: GI Joe: Love Is A Battlefield.

Casting Call

Dash R Faireborn aka Flint

Jake Gyllenhaal

G.I. Joe - Flint

Bekend van: Nightcrawler (2014), Source Code (2011)
Waarom niet Jake Gyllenhaal? Mag de geliefde acteur zich niet meer tot romantic comedy’s verlagen? Bekijk nog eens rustig Love and Other Drugs (2010) en dan praten we verder.

Wanneer hij tijdens een benefiet Anastasia  tegen het lijf loopt, drijven herinneringen (lees: flashbacks) boven. Not knowing is half the defeat. Hoewel hij beseft dat Lady Jaye zijn enige grote liefde is, kan hij de kus nog steeds niet plaatsen. Speelt zijn onderbewustzijn hem parten, en verlangt hij stiekem al jaren naar de gevaarlijkste vrouw ter wereld? Enkel Flint kan deze keuze maken.

Alison R. Hart-Burnett aka Lady Jaye

Katherine Heigl

G.I. Joe - Lady Jaye

Bekend van: Knocked Up (2007), The Big Wedding (2013)
Een ouderwetse romcom vraagt een actrice met vakkennis. Katherine Heigl verschaft Lady Jaye van de noodzakelijke sexappeal en vrouwelijkheid.

Alison werkt als hooggeplaatste functionaris bij het belangrijkste vredesorgaan ter wereld. Voor haar werk offert ze veel vrije tijd op, waardoor ze haar relatie met Dash vanzelfsprekend gaat nemen. Wanneer ze realiseert dat Anastasia een belangrijke rol in haar geliefdes verleden speelt, gaat ze aan alles twijfelen.

Conrad S. Hauser aka Duke

Gerard Butler

G.I. Joe - Duke

Bekend van: 300 (2006), Playing For Keeps (2012)
Duke mogen we, meer dan Hawk, de operationele leider van het team noemen. Daarom vraagt het personage een acteur met hoog machogehalte. Geard Butler zal nooit een Shakespeareaanse rol vertolken, maar hier hoeft het niet.

Conrad Hauser beseft dat de liefdesperikelen van zijn personeel de kwaliteit van hun werk beïnvloedt, maar gunt hen de tijd hun grieven op te lossen. Hoewel zijn professionele bekwaamheid zijn gebrek aan liefdeservaring camoufleert probeert hij het stel zoveel mogelijk te helpen.

Anastasia Cisarovna aka Baroness

Angie Harmon

G.I. Joe - Baroness

Bekend van: Rizzoli and Isles (TNT, 2010-2014)
Angie Harmon straalt afstandelijkheid en sensualiteit (die benen! die lange zwarte krullen! Mij kan ze krijgen.) uit. Baroness vraagt een actrice met zowel een knappe als atletische verschijning.

De wereld beschouwt haar als een meedogenloze zakenvrouw. Op aanraden van Cobra Commander, organiseert de intrigante een benefiet waar ze Dash kan ontmoeten. Ze plant hem om haar vinger te winden en zo gevoelige informatie te bemachtigen. Beseft ze dat ze een gevaarlijk pad heeft gekozen, of worden de herinneringen de eerste barsten in haar bikkelharde houding?

James McCullen aka Destro

G.I. Joe - Destro

Paul Rudd

Bekend van: Admission (2013), This Is 40 (2012)
Rustig, laid back, subtiel…zo mag je de acteerstijl van Paul Rudd omschrijven.

De CEO van M.A.R.S. Industries en het hoofd van Clan McCullen kent maar één liefde in zijn leven. Wanneer dit romantisch beeld als een zeepbel uit elkaar spat, leiden zijn zakelijke beslissingen er onder. Alleen Anastasia telt. Hij beseft niet dat zijn belangrijkste klant en aandeelhouder Cobra Commander hem als een marionet bespeelt, in de hoop zijn bedrijf in handen te krijgen.

Cobra Commander

Paul Giamatti

G.I. Joe - Cobra Commander

Bekend van:  Sideways (2004), The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Wie beter om geloofwaardig een psychopathische megalomaan neer te zetten? Naast zijn aanzienlijke talent beschikt hij over de juiste neurotische tics, een bevreemdende stem en een nerveuze houding.

In onze film leren we Cobra Commander kennen als de evil genius die een mondiale misdaadorganisatie leidt. Hij wil zowel Destro en Baroness uit elkaar trekken, en de Joe-afdeling van binnenuit corrupteren.

De soundtrack

In een romcom speelt de muziek een tweederangsrol. Het voorziet de film van sfeer en kadert alle emotionele momenten in een herkenbaar nummer. Hoewel ik dus een excuus heb om veel plakkers te kiezen, betekent dit niet dat ikgeen inspanning lever. Mijn soundtrack gaat voor een gezonde mix van sentiment en amusement. En op een foute oorwurm meer of minder wordt ook niet gekeken.

Het openingsnummer blijft belangrijk want het zet de toon van de film, en met “Love In The First Degree” van Bananarama maken we de perfecte keuze. Licht en luchtig vertelt dit lied wat er te gebeuren staat. Je beseft onmiddellijk dat het komende anderhalf uur niet de kogels, maar de zoentjes je om de oren vliegen.

Last night I was dreaming
I was locked in a prison cell
When I woke up I was screaming
Calling out your name

Ik benadruk het speelse karakter verder met enkele doordachte keuzes. De ravissante Baroness krijgt het toepasselijke “Legs” ( ZZ Top) als lijflied. Gezien Lady Jaye het zwaar te verduren krijgt, kies ik voor het subtiele “Crucified” (Army Of Lovers). Leuker wordt het als ik de eerste scène met Destro met “Morning Train” (Sheena Easton) vergezel? Bij M.A.R.S. Industries mag al eens op de arbeidsvloer gedanst worden. Elke romcom beschikt over een dansscène, en laat dit essentiële moment nu vereeuwigd worden met “Clint Eastwood” (Gorillaz).

De scène waar de Flint over zijn beslissing tobt, gaat gepaard met “At Last” (Etta James).

Share.

About Author

Axel

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd. Het verheerlijken van alle glorie van mijn jaren 80 zie ik als een plicht naar de huidige generatie. Doorspekt met invloeden van de subtiele humor van Jeroom, George Carlin en Mad Magazine presenteer ik verder nonsens en nostalgie.

Reacties