2016 moet een kantelpunt worden voor DC Comics (opinie)

0

DC Comics, het wordt tijd dat we eens samen zitten. Het gaat niet goed met je, ondanks de sterke TV presence, en mijn hart bloedt bij de gedachte dat de geboorteplaats van Superman, Batman, Wonder Woman en ja, ook Aquaman, aan het verkommeren is. Dit jaar wordt allesbepalend voor je en ik hoop dat je in 2016 je plaats in de rekken stevig verdient.

Op dit artikel zit ik al een tijdje te broeden. Ik las op Bleeding Cool een artikel waarin stond dat verschillende comic-shops de deuren moeten sluiten, omdat de verkoop van comics aan het kelderen is. Ik ging op zoek naar meer details, maar al snel bleek dat de grote bedrijven geen harde cijfers publiceren. Diamond Comics, de distributeur van comics in Noord-Amerika en Europa, mocht me geen specifieke data doorsturen en verwees me door naar de bedrijven zelf.

Ik ben niet naïef, ik weet dat ik geen antwoord zou krijgen van die bedrijven. Na wat door te klikken, kwam ik terecht bij Comic Chron, een site die zich volledig bezighoudt met het analyseren van verkoopcijfers in de comic industry. Hun cijfers zijn geen exacte waarden, maar eerder een heel sterke en betrouwbare schatting. Veel van hun data komen dan ook van Diamond Comics, toch wel een betrouwbare bron.

Totale verkoop comics ( Alle uitgevers waaronder Marvel & DC Comics )

De verkoop van comics blijft in stijgende lijn gaan (Bron: Comic Chron)

Wat blijkt: comics doen het goed, sterker nog, de Amerikaanse strips doen het zelfs beter dan een decennium geleden. Ik weet dus niet wàt exact de comic shops in de problemen brengt, maar intussen viel m’n oog op het marktaandeel van DC Comics versus Marvel.

DC heeft moeite om z’n plaats te behouden. Het voorbije jaar had DC Comics per maand gemiddeld maar vier plaatsen in de top twintig van meest verkochte comics. Vrijwel alle resterende posities werden ingenomen door comics van Marvel. In april vorig jaar had het bedrijf een sterke positie met hun crossover event Convergence, maar de maanden erna bleef het gelimiteerd tot vier plaatsen, met een absoluut dieptepunt in oktober.

 

Marktaandeel Marvel vs DC Comics

DC heeft moeite om z’n positie te verdedigen (Bron: Comic Chron)

De hoofdreden hiervan is het feit dat zowel Convergence, als de vernieuwde line-up DCYou helemaal niet goed ontvangen werd. Het comic event had vooral te kampen met een middelmatig verhaal en werd aanzien als vulling om meer comics in de rekken te voorzien. Waarom vulling? Omdat tijdens Convergence het bedrijf, met al z’n werknemers, verhuisde van New York naar Californië.

Nu, dit alles is gebaseerd op data die ik online vond en ik vroeg mij af of er ook een verkooptendens merkbaar is bij onze Belgische winkeliers. Naar aanleiding van het artikel in Bleeding Cool, vroeg ik hen of zij de algemene verkoopcijfers voelden dalen. World’s End Comics in Gent vertrouwde ons toe dat dit helemaal niet het geval was. Bij hen merken ze zelfs een stijging bij Marvel en Image, maar ook hier niet bij DC.

Lieven van Comixcity in Roeselare had het volgende te zeggen: ‘Het zit zo dat DC wel op het laagste pitje ooit staat sinds ik mijn carrière in deze branche ben gestart. Na Convergence begon er een volledig sneeuwbaleffect van mensen die hun pull-listjes gingen verkleinen op DC comics en nu zijn er zo goed als geen meer. Alle nieuwe DC-stuff verkoopt echt heel heel heel slecht! Maar de vraag naar bundelingen van hun ouder materiaal is er wel nog steeds.’ Hij ging nog een stapje verder. ‘Ik zou zelfs durven stellen dat de toekomst van DC er onzeker uitziet… Terwijl die van Marvel er rooskleurig uitziet. Let wel, ik veralgemeen niet, ik zeg dit puur uit het perspectief van de comics he.’

Persoonlijk lees ik zelf ook weinig DC-comics. Buiten Scott Snyder’s Batman en Geoff John’s Justice League is er weinig dat me aanspreekt in de huidige line-up. Of het aan de personages ligt, dat lijkt me twijfelachtig. De mensen uit de Justice League zitten al veel langer in ons collectief geheugen en met goede reden; ze zijn ondertussen één voor één iconisch. Ja, zelfs Aquaman. Waarom zit ik dan voortdurend met m’n neus in comics van Marvel? Het eerlijke antwoord: de meeste verhalen die mij aanspreken, zitten bij Marvel. Ik lees geen comics om de personages, wel voor het verhaal. Ondanks mijn vele pogingen om DC op te pikken, vond ik weinig issues die me volledig vastgrepen.

Als ik al iets lees van het bedrijf, dan zijn het – zoals Lieven al aanhaalde – vooral de klassiekers. Verhaallijnen, ook hier meestal Batman of Justice League, die hun stempel gedrukt hebben op de manier waarop mensen keken naar Amerikaanse strips. Vooral nu, nu de verkoop van comics aan het stijgen is, moet DC Comics terugkeren naar het niveau van weleer. Dit jaar zal de allesbepalende eerste stap worden.

Hoe DC Comics het tij wil keren

Het is van levensbelang voor DC Comics dat hun films een succes worden

Het is van levensbelang voor DC dat hun films een succes worden

Hoe je het ook draait of keert: Marvel heerst zowel op het televisiescherm als op het witte doek. Het bedrijf heeft een zeer scherpe visie en wat het uitbrengt, wordt gesmaakt door zowel fans als critici. DC moet daar ook zien te raken. Ze zijn ondertussen sterk aanwezig op het televisiescherm met Flash, Arrow en nu ook Legends of Tomorrow, maar de afwezigheid in de cinemazalen is een enorme zwakte.

De films zijn namelijk de perfecte poorten naar de comics. Een manier om de mensen warm te maken voor het echte werk: de strips. Waar de continuïteit vaak complex is en een verhaallijn meerdere jaren kan omvatten. Dit jaar doet DC Comics weer een gooi naar het witte doek met Suicide Squad en Batman v Superman: Dawn of Justice. Maar de hamvraag is: is dat niet te laat? We zien rondom ons stilaan de eerste symptomen van Superhero fatigue en we naderen het saturatiepunt. Enkel met originaliteit en door zijn eigen ding te doen, kan DC overleven in de stortvloed aan superheldenfilms die ons te wachten staat.

Ik maak me vooral zorgen over Batman v Superman: Dawn of Justice. De trailer had een volledig averechts effect op me. Door al behoorlijk veel te tonen in de trailer, daalde zowel mijn enthousiasme als dat van het internet zienderogen. Sindsdien heeft regisseur Zack Snyder al meermaals verdedigd dat we nog niet alles gezien hebben. Volgens de geruchten zal Justice Leagues grootste nemesis Darkseid zijn intrede doen, wat volgens mij bij het grote publiek zal vertaald worden naar ‘DC brengt zwakke kopie van Thanos’. Ik kan niet genoeg onderstrepen hoe belangrijk deze film wordt voor DC, zeker met wat het gepland heeft voor deze zomer.

DC Rebirth

DC Rebirth wordt een relaunch van de huidige comics, wat betekent dat alle reeksen zullen herbeginnen bij #1. Een manier om de drempel weer wat te verlagen en hopelijk wat nieuwe lezers naar de verhalen te lokken. De aankondiging kwam er vorige maand door een vage tweet van DC Comics Publisher Dan Didio. Sindsdien draait de geruchtenmolen overuren, met nieuws dat de relaunch rekening zal houden met het universum van de films en series. Vooraleer we onze hooivorken en fakkels bovenhalen: ik denk dat het bedrijf hiermee wil zeggen dat het zijn line-up zullen aanpassen aan het succes van bepaalde franchises op andere media. Niet meer, niet minder.

Maar dat is niet het enige dat DC Rebirth zou koppelen aan de films. Er is één gerucht dat er met kop en schouders bovenuit steekt, namelijk dat DC Rebirth nogal hard zou inspelen op een plotelement uit Batman v Superman. Het gerucht is des te interessanter geworden nu Bleeding Cool het artikel met dit gerucht offline gehaald heeft zonder enige vorm van uitleg.

De mensen van DC Comics zijn dus naarstig bezig met het heruitvinden van zichzelf. De vraag is of het zal blijven plakken. Door de opeenvolging van vreemde keuzes – zoals bijvoorbeeld het succesvolle Omega Men in te korten (om het dan opnieuw te verlengen door de kritiek die ze hierop kregen) – is het vertrouwen in het bedrijf bij zowel fans als schrijvers weg en dat is in essentie de grootste zwakte op dit moment.

Lieven van Comixcity ziet het somber in: ‘Ook wanneer DC met een volwaardige reboot komt, kan het bedrijf het deel dat het verloren heeft, niet meer terugkrijgen. Want die mensen zijn nu al zo genesteld in de All-New, All-Different Marvel Universe, dat ze niet gaan terugkeren.‘ Ik persoonlijk zie het niet als een of-ofverhaal, beide bedrijven kunnen hun eigen stekje krijgen in de boekenkast.

Mijn advies aan DC Comics? Luister meer naar je fans: door dichter bij je community te staan, kan je het vertrouwen terugwinnen. Durf meer personages te gebruiken dan enkel Batman. Te hard leunen op een handvol personages is nooit een goed plan. Leer van je fouten én van je successen, maar durf meer risico’s te nemen. Misschien wordt Batman v Superman een box office hit, misschien ook niet. Sowieso zal ik jullie komende zomer een nieuwe kans geven en wie weet blijf ik dan wel hangen.

Wat vinden jullie? Waarom hinkt DC Comics achter op Marvel en hoe zou het volgens jullie zijn line-up kunnen verbeteren? Reageer gerust met jullie mening over DC Comics!

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties