Redt de ultimate edition Batman v Superman: Dawn of Justice?

0

Batman en Superman mogen dan wel World’s Finest zijn, hun gedeelde bioscoopfilm was dat geenszins. Personages die zich vreemd gedragen, het verhaal dat soms rare bokkensprongen maakt… Toch werd al snel duidelijk dat enkele interessante scènes uit de cinematic cut gehaald zijn. Kan de extended cut die we op de pas verschenen Ultimate Edition te zien krijgen een nieuw licht op de film werpen?

Nu die extended cut op blu-ray op de markt is verschenen in de vorm van Batman v Superman: Dawn of Justice Ultimate Edition, kunnen we de film zien zoals hij vermoedelijk gekeken had moeten worden. En warempel, met die dertig extra minuten wordt de film inderdaad heel wat coherenter.

Batman v Superman Ultimate Edition Jimmy Olsen

De scènes in het fictionele Afrikaanse land Nairomi worden wat langer en vooral, duidelijker. Daardoor snappen we net iets beter wat hun relevantie voor het geheel is. Dat “geheel” in kwestie is het – behoorlijk ingewikkelde – plan van Lex Luthor om Superman in diskrediet te brengen en hem op een rechtstreekse ramkoers met Batman te zetten. Batman v Superman: Dawn of Justice was sowieso al geen korte film, maar het lijkt ons dat er gerust wat andere scènes hadden kunnen verdwijnen om deze toevoegingen van de ultimate edition een plaats in de film te kunnen geven. Een samenhangende plot had de criticasters misschien wat gunstiger kunnen stemmen. Ook krijgen enkele personages meer scènes die hun karakter beter schetst.

Verwacht echter niet dat de extended cut van de Ultimate Edition je een volledig nieuwe film biedt. Het verhaal is nog steeds wat het is (alleen iets logischer). Lex Luthor is nog steeds hyperirritant en Doomsday voelt nog steeds aan als een afterthought. Wat je wél krijgt, is een blik op een mysterieuze dreiging waar de Justice League vroeg of laat mee zal moeten afrekenen. Kort na de bioscooprelease dook de befaamde Communion-scène al op, waarin we een reusachtig wezen zien dat Lex Luthor drie kubussen aanbiedt. Als dat geen serieuze hint naar de Fourth World van Jack Kirby is, weten we het ook niet.

communion batman v superman ultimate edition

Geen enkele release van een grote film op DVD en Blu-Ray is compleet zonder de nodige extra’s, en ook Batman v Superman: Dawn of Justice vormt op die regel geen uitzondering. De Ultimate Edition bevat maar liefst 11 informatieve featurettes die ons een inzicht geven in de manier waarop de film tot stand is gekomen en welke visie regisseur Zach Snyder en z’n team hebben op het filmische universum van DC Comics. Waar kan je je zoal aan verwachten? Geekster informeert!

Uniting the World’s Finest

uniting world's finest batman v superman ultimate edition

De titel Batman v Superman: Dawn of Justice zegt het allemaal: deze film gaat in essentie over de personages Batman en Superman, maar zet ook de deur open naar een groter, verenigd filmuniversum waarin de Justice League uiteindelijk haar opwachting zal maken. In deze featurette maken we kennis met enkele helden en schurken die deel zullen uitmaken van dat universum en wat de visie van de mensen achter de schermen daarop is.

Gods and Men: A Meeting of Giants

batman v superman ultimate edition A meeting of Giants

Batman v Superman: Dawn of Justice is de allereerste keer dat de twee meest iconische superhelden ter wereld samen in dezelfde film verschijnen. Deze featurette van de ultimate edition gaat dieper in op de dynamiek tussen deze twee zijden van dezelfde munt, wat ze gemeen hebben (MAAARTHAAAAAA!) en waar ze in verschillen.

The Warrior, The Myth, The Wonder

batman v superman ultimate edition The warrior the myth the wonder

De clash tussen Batman en Superman is niet de enige primeur die deze film biedt. Het is ook het bioscoopdebuut van het derde lid van de heilige drievuldigheid van DC: Wonder Woman. In The Warrior, The Myth, The Wonder ontdekken we waar deze geliefde superheldin voor staat, wat voor een inspirerend rolmodel ze hoort te zijn en waarom het dus cruciaal is dat ze op een correcte manier in beeld wordt gebracht. De mensen achter de schermen lijken goed genoeg te beseffen wat voor een belangrijke taak hen werd toevertrouwd. Dat boezemt dan weer vertrouwen in voor de kwaliteit van de Wonder Woman solofilm.

Accelerating Design: The New Batmobile

batman v superman ultimate edition the batmobile

Laten we er geen doekjes om winden: een nieuwe film met Batman betekent een nieuwe Batmobile. De Batmobile van Patrick Tatapoulos en Dennis McCarthy is een van de meest robuuste en stevige interpretaties van het iconische voertuig (en moet in dat opzicht misschien alleen de Tumbler van Christopher Nolan laten voorgaan). In Accelerating Design: The New Batmobile zien we waar deze machine werkelijk toe in staat is en welke weg hij heeft afgelegd van schets op een servet tot volledig functionele Batmobile.

Superman: Complexity &Truth

batman v superman ultimate edition Superman Complexity and Truth

Henry Cavill herneemt in Batman v Superman: Dawn of Justice de rol van Superman. In dit segment praten hij, Zack en Deborah Snyder en kostuumontwerper Michael Wilkinson over de manier waarop ze de Man van Staal tot leven brengen op het scherm, de details van zijn outfits en hoe het was om de gevechtsscènes met Batman te filmen.

Batman: Austerity & Rage

batman v superman ultimate edition Austerity and Rage

Ook aan Batman hadden de kostuumontwerpers hun handen vol in deze film. Hoe toon je dat deze Batman al jarenlang misdaad bestrijdt? Een gehavend kostuum is het antwoord. Verder werpen we ook een blik op de burgerkleding van Bruce Wayne, het zware pantser dat hij draagt in zijn duel met de Superman en het arsenaal Bat-gadgets.

Wonder Woman: Grace & Power

batman v superman ultimate edition Wonder Woman Grace and Power

Wonder Woman is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Actrice Gal Gadot moest voor het eerste optreden van de superheldin geloofwaardig een harde tante kunnen spelen en onderging voor de rol dus een intensieve kracht- en wapentraining. Ook het ontwerp van het iconische rood-en-blauwe kostuum komt in Wonder Woman: Grace & Power aan bod.

Batcave: Legacy of the Lair

batman v superman ultimate edition Batcave Legacy Lair

Net zo belangrijk voor Batman als de Batmobile is zijn hoofdkwartier, de Batcave. Patrick Tatapoulos vertelt ons over de keuzes die gemaakt werden voor deze versie van de iconische grot, die heel wat minder ruim en majestueus is dan z’n voorgangers, en vooral werkt met hangende structuren, die symbolisch doen denken aan een vleermuis.

The Might and the Power of a Punch

batman v superman ultimate edition Power of a Punch

Geweld is alomtegenwoordig op het witte doek en zeker in superheldenfilms wordt er al wel eens een stevig robbertje gevochten. We staan bijgevolg niet meer stil bij de impact van een stevige vuistslag. The Might and the Power of a Punch analyseert de eerste fase van het gevecht tussen Batman en Superman en toont ons wat een duizelingwekkende kracht er zit achter de meppen die World’s Finest elkaar verkopen. Discovery Channel zou trots zijn.

The Empire of Luthor

batman v superman ultimate edition Empire of Luthor

Het optreden van Jesse Eisenberg als een jongere Lex Luthor oogstte veel kritiek. De irritante, hyperactieve motor mouth kon immers niet meer verschillen van de oudere, berekende zakenman die zijn plannetjes en zichzelf stevig in de hand heeft. In The Empire of Luthor ontdekken we wat de redenering achter deze portrettering van Luthor is. Eisenberg zelf kan nog maar eens demonstreren dat hij er eigenlijk geen bal van begrepen heeft.

Save the Bats

batman v superman ultimate edition Save the bats

Batmans overlevingskansen zien er niet fantastisch uit wanneer hij het tegen Superman opneemt, maar wist je dat ook de toekomst van de echte vleermuizen er niet rooskleurig uitziet? Het verdwijnen van hun natuurlijke habitat, de klimaatverandering en een akelige ziekte bedreigen het voortbestaan van de soort. In deze luchtigere featurette maakt de crew de kijkers daar op attent en bouwen ze speciale Batman v Superman vleermuishuisjes.

Wie de cinematic cut van Batman v Superman: Dawn of Justice niet te pruimen vond, zal wellicht ook deze Ultimate Edition niet in huis halen. Toch kan hij soelaas bieden aan fans van de twee iconische superhelden die na de bioscoopfilm wat op hun honger zijn blijven zitten. Ergens valt er uit het werk van Snyder een goed verhaal te distilleren, en de Ultimate Edition is wellicht de beste kans die je hebt om dat te ontdekken.

Batman v Superman Steelbook ultimate edition

Batman v Superman: Dawn of Justice op Bol.com

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties