Het was moeilijk om niet in de lach te schieten bij de vele aanstekelijke trailers van The Secret Life of Pets. Een nuffige poedel die op keiharde rockmuziek begint te headbangen zodra het baasje het huis uit is, een fluffy keeshondje dat zwijmelt bij het bekijken van een telenovela en een parkiet die een vliegsimulator gebruikt om te krachttrainen, het werkt zonder meer op de lachspieren en het is direct een interessante opzet.

the secret life of pets chloe

Chloe vecht tegen de aandrang om één van de zeven hoofdzonden te schenden.

The Secret Life of Pets

De plot draait rond de Jack Russel Max (Louis C. K.), die samen met zijn baasje Katie (Ellie Kemper) een heel gelukkig leven leidt. Ze gaan samen fietsen en leven in een leuk appartement waar ze ’s avonds genieten van een prachtig uitzicht op The Big Apple. Overdag laat Katie Max thuis, waardoor hij zich eenzaam voelt, maar zijn buren, waaronder de sarcastische kat Chloe, het keeshondje Gidget en de parate grasparkiet Sweet Pea, houden hem gezelschap.

the secret life of pets Max Duke

De nieuwe huisgenoot valt niet direct in de smaak.

Het gelukkige leventje van de wit-bruine viervoeter wordt verstoord wanneer Katie op een dag de Newfoundlander Duke (Eric Stonestreet) mee naar huis neemt. Max probeert zijn plaatsje te verdedigen, maar Duke legt – letterlijk – zijn gewicht in de schaal en domineert Max in geen tijd. De ruzie tussen de twee escaleert en door een samenloop van omstandigheden belandt het tweetal in de wagen van het dierenasiel. Ze weten te ontsnappen met de hulp van The Flushed Pets, een ondergrondse beweging van verstoten ex-huisdieren. Het geschifte konijn Snowball (Kevin Hart) heeft echter vlug in het snotje dat Max en Duke niet over dezelfde radicale denkwijze beschikken als de rest van de Flushed Pets en jaagt hen op. In tussentijd geraakt de op Max verliefde Gidget in paniek door zijn afwezigheid, waarop ze besluit een reddingsploeg op te trommelen. Het resultaat is een bont gekleurd gezelschap dat op een dol avontuur vertrekt!

the secret life of pets gidget

“Luister naar mij en alles verloopt op wieltjes hierna.”

Niet origineel maar toch zichzelf

Tekenfilms over verborgen levens hebben we al vaker gezien, zoals bijvoorbeeld Toy Story, en het aanbod animatiefilms met dieren is eveneens ruim. Desondanks heeft The Secret Life of Pets een eigen charme en identiteit die doorschijnen. Ligt het aan het kleurrijke en indrukwekkend in beeld gebrachte New York, waar het verhaal zich afspeelt? Speelt de aaibaarheid van de dierenpersonages een belangrijke rol? Is de constante aanvoer van humor hetgeen deze prent doet sprankelen?
Vast staat dat The Secret Life of Pets een film is waar zowel een jong publiek als oudere kijkers veel plezier aan zullen hebben. De vele grappige situaties met de huisdieren zijn erg herkenbaar, zoals een kat die prompt gehypnotiseerd wordt door een laserlichtje of het enthousiasme van honden bij het thuiskomen van hun baasjes. Daarnaast is de humor zelden complex, maar zitten er enkele knipogen in die vooral voor het meer volwassen publiek bedoeld zijn. Zo zit er meerdere verwijzingen in naar de actieprent Speed, en zit er een stevig déjà vu-moment in waarbij Titanic niet ver weg lijkt, maar dan met wat meer harige personages. En ik zou me sterk moeten vergissen als de zin “nobody’s perfect!” geen verwijzing is naar komedieklassieker Some Like It Hot.

the secret life of pets katten

You came to the wrong neighbourhood, doggie!

Lachbuien galore

Op vele vlakken scoort The Secret Life of Pets dus erg goed. Het tempo zit snor, de grappen volgen elkaar aan een grote snelheid op, de kwaliteit van de animatie is uitmuntend en alle personages zijn leuk om in actie te zien. Als ik punten van kritiek zou moeten duiden, zijn het gebrek aan originaliteit en emotionele diepgang… Maar dit valt te bediscussiëren.
Enkele van de beste digitale animatiefilms zijn zonder meer die met hartverscheurende of diepgaande fragmenten: Up, Wall-E, Shrek, … The Secret Life of Pets bevat enkele romantische of meer emotionele stukken, maar heel erg meeleven met de personages doe je niet altijd, omdat het allemaal zo snel en flitsend gaat. En tegelijk hoeft dat ook helemaal niet: deze beestenboel is bedoeld om ons aan het lachen te maken, niet om een Oscar voor beste animatiefilm te winnen. The Secret Life of Pets schittert als luchtige komedie met toegankelijke topics, zoals het verwaarlozen van huisdieren en dat vriendschap en liefde belangrijk zijn. De 3D-animatie is trouwens nog zo slecht niet; er zitten enkele duizelingwekkende camerashots in waardoor je echt meegezogen wordt in de actie, en in de meer rustige scènes is de 3D niet storend. Één van de weinige films waarbij ze weten dat less is more de sleutel is tot een goede cinema-ervaring!

The Secret Life of Pets speelt vanaf 3 augustus bij ons in de zalen. 

 

7 Beestig goed!

The Secret Life of Pets is duidelijk gemaakt door mensen die hun vak kennen. De ene na de andere grap wordt in sneltempo op je afgevuurd, de rijkgevulde cast verveelt nooit en de film is o zo kleurrijk en fijn om naar te kijken. Een dikke aanrader voor zowel jong als oud!

  • Verhaal 6
  • Personages 9
  • audiovisueel 8
  • sfeer 7
Share.

About Author

Naomi Busard

Opgegroeid met Ocarina of Time, Banjo-Kazooie en Diablo 2. Casual geek en tettert hierover je oren af als je niet oppast. Tevens een spelling/grammar nazi die op de eindredactie eindelijk een plek heeft gevonden om als pietje precies wat nuttig werk te verrichten.

Reacties