Ridley Scott keert met een filmadaptatie van Andy Weir’s boek The Martian terug naar het science-fiction genre. Na een geflopte Exodus: Gods and Kings en het slecht onthaalde Prometheus, heeft Scott heel wat te bewijzen. Slaagt hij erin het tij te keren? Zullen we deze in één adem noemen met Blade Runner en Alien?

Het verhaal draait rond Mark Watney, vertolkt door Matt Damon. Mark neemt deel aan het Ares III project, waarin een crew voor enkele weken op Mars onderzoek doet. Een gevaarlijke zandstorm steekt op rond hun site, de storm bereikt hoge snelheden en het team is gedwongen terug te keren naar Aarde. Tijdens alle chaos verliezen ze Watney, met als gevolg dat de astronaut alleen achterblijft op Mars, NASA gaat ervan uit dat hij de terugrit niet overleefd heeft. Maar uiteraard heeft hij het wél overleefd en moet hij trachten te overleven tot er redding komt. Al snel doemt het eerste probleem op: De site op Mars was gebouwd om enkele weken stand te houden en nu moet Watney er langer zien te overleven én een manier vinden om NASA te contacteren.TheMartian4Tijdens de eerste helft van de film zien we eigenlijk vooral hoe Matt Damon als een ruimte-MacGyver erin slaagt zijn overlevingskansen aanzienlijk te verhogen. Via zijn videologs, die dienen als dagboek, volgen we zijn progress en gedachtegang. Damon zet een personage neer die er aan de buitenkant A-OK uitziet, maar tegelijk een innerlijke angst weet uit te stralen. Het was eigenlijk voor mij zelfs emotioneel om iemand te zien die ondanks de ongelooflijk kleine kans op overleving toch blijft doorgaan. Iemand die de wind soms letterlijk van voor krijgt en meerdere malen tegenslagen kent, maar gewoon blijft verderzetten. Ik wist zelfs niet eens dat ik daar emotioneel van kon worden en toch zat ik daar met tranen in de ogen. Het gesnotter achter me verklapte dat ik niet de enige was.TheMartian2In de tweede helft zien we hoe langzaam maar zeker NASA zelf beseft dat Mark Watney wel degelijk nog leeft. De top van de organisatie heeft een heleboel bekende gezichten: we krijgen een geniale Jeff Daniels als hoofd van NASA, Chiwetel Ejiofor als Director van de Ares missies, Sean Bean als verantwoordelijke voor Hermes (een ISS-achtig schip) en een praktisch onherkenbare Kristen Wiig als PR-dame.

Er wordt werkelijk gekeken naar alle aspecten bij de bekendmaking dat Watney nog leeft. Het is een originele en realistische blik op hoe een groot publiek bedrijf als NASA, dat transparant werkt, zou reageren op zo’n gigantische fout. Vreemd genoeg besluiten ze om Watneys crew, die nog steeds in Hermes verblijft, niet op de hoogte te brengen. Dit leidt tot behoorlijk wat innerlijke conflicten tussen de verschillende kopstukken. Het steekspel is dan ook fijn om te aanschouwen, maar voor mij persoonlijk springt Jeff Daniels er écht uit. Hij straalt gewoon gezag en autoriteit uit.THE MARTIANHet is pas in de finale dat we de crew van Watney weer in beeld krijgen. Het team bestaande uit Kate Mara (Fantastic Four), Sebastian Stan (Captain America), Michael Peña (Ant-Man) en Aksel Hennie (24), onder leiding van Jessica Chastain (Interstellar), neemt een grote rol in de redding van Watney en brengt de film naar een bevredigende climax. Kleine teleurstelling: Michael Peña is helemaal niet zo hilarisch als in Ant-Man. Spijtig, maar helaas.

De soundtrack werd geschreven door Harry Gregson-Williams, die al eerder de soundtrack verzorgde voor Metal Gear Solid, Shrek en The Number 23. Vanaf het moment dat zijn naam tijdens de opening credits over het scherm rolde, wist ik dat dit wel goed ging zitten. Mijn eerste gedacht bleek dan ook waar te zijn. The Martians soundtrack doet wat een goeie soundtrack hoort te doen: je meesleuren in het verhaal, zonder te veel op de voorgrond te treden (ik kijk naar jou, Hans Zimmer). Helemaal niets op aan te merken dus!

Het verhaal zit sterk in elkaar, de acteerprestaties ook en de soundtrack kreeg ook de duim omhoog. Een echte aanrader dus!

85%
85%
Ontroerend

The Martian is een ontroerend exposé van de mensheid en diens capaciteit om te blijven knokken ondanks de vele tegenslagen. Het zit tjokvol met knappe acteerprestaties en weet je van begin tot einde vast te houden. Ridley Scott is terug, jongens! En Matt Damon bewijst dat hij wel degelijk een lange tijd alleen op een planeet kan zitten zonder Matthew McConaughey in elkaar te moeten slaan. Eind goed, al goed.

 • Verhaal
  9
 • Personages
  8
 • Soundtrack
  9
 • Visueel
  8
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties