The Hobbit : An Unexpected Journey

0

Er is al veel inkt gevloeid over Peter Jackson’s nieuwste telg. De meningen zijn enorm verdeeld, zodanig zelfs dat tijdens het nalezen van deze post er een kleine discussie kwam onderling over de kwaliteit van de film. Vandaar ook dat we besloten The Hobbit door 2 schrijvers te laten bespreken. Kwestie van een genuanceerder beeld te brengen.

Glenn

The Hobbit is een lang geanticipeerde film, de vele fanboys kijken al sinds de eerste trailer uit naar de prequel die zich in de film voor de Lord of the rings afspeelt. Een 60 jaar om precies te zijn. De tijden waren toen alvast een stuk vrolijker.

Wie van The Hobbit verwacht dat het een duistere prent over een draak en een bende dwergen is, zit goed mis. Vaak grappig en komisch komen de dwergen in allerhande avonturen terecht waar ze zich moeten uit vechten.

De film is opnieuw in drie delen verdeeld. Dit eerste deel is dus maar een aanloop naar een groter geheel. En maar goed ook. Ik kan alleen maar hopen dat de volgende delen een mooie brug vormen naar de harde wereld van The Lord Of The Rings. Voorlopig zitten we met een duistere Disney-prent opgescheept. Met de nodige mopjes om toch niet met een al te slecht gevoel de zaal te verlaten. Begrijp me niet verkeerd, de film was goed. Een mens verwacht echter geen boeren aan tafel en hobbits die van trappen vallen.

Visueel gesproken moet ik Peter Jackson een pint op café. De beelden, camerabewegingen en animaties zijn gewoon af. Beter als dit wordt het niet. Je wordt helemaal in het beeld gezogen met een mooie afwisseling van landschappen en donkere grotten met spectaculaire massa-gevechten. De spanning zit absoluut in, al is het door die herkenbare fluit in de soundtrack. Prachtig ook hoe men naadloos van scene naar scene filmt zonder cut. Door de schaal van de gevechten wordt je als het ware getransporteerd naar een andere ‘zone’ om daar het gevecht te gaan volgen. Zeer knap.

Het verhaal echter, laat op zich wachten. De dwergen huppelen van gevecht naar gevecht zonder echte moeite. Bilbo is nooit echt bang en net iets te vaak heeft de bende ‘boerenchance’. De formule run fight run wordt hier net iets te letterlijk uitgespeeld waardoor de karakters voortdurend bezig zijn met meppen op een exotisch beest dat we nog niet kennen zonder echt te verklaren waarom.

Er zit weinig diepte in de dwerg-karakters en als die er al is, zijn de tranen niet echt en de emotie fake. Het waarom van de uberslechterik hebben we het gissen naar. Al zal zijn lelijke smoel er misschien voor iets tussen zitten.

lelijk Smoelwerk met grote S

Als gewone sterveling en geen LOTR-fan vatte ik niet alles. Het voelde alsof de film niet voor mij gemaakt was, maar voor een select publiek die ‘het snapt’. Alsof je naar een concert gaat van een vriend. Niet jouw ding, maar leuk gedaan.

Ik stapte de zaal uit met een gevoel van een leuke avond entertainment. De beelden waren prachtig en het plaatje klopte, maar ik herinner me geen naam meer en zou niet eens kunnen zeggen hoeveel dwergen er nu eigenlijk waren. Er is een fijne lijn tussen snakken naar de volgende film en op je honger blijven zitten. Ik vrees voor mij dat het wel eens het laatste zou kunnen zijn.

6.8/10

Aaike

Ik daarentegen ben wel LOTR-fan en had ook The Hobbit al gelezen. Daarom ook nog even mijn kijk op de zaken!

Eerst was ik even bang dat de film in drie delen verdelen een puur commerciële zet was, maar ik heb me geen seconde verveeld en het is wel degelijk aangenaam om deze keer (in tegenstelling tot bij de LOTR-films) wél veel details uit het boek te zien. Begrijp me niet verkeerd, ik vond LOTR geweldig, het mocht naar mijn zin gewoon nog langer geduurd hebben!

Ik ben de film gaan kijken in de 48 fps / 3D versie en dat was even wennen. Het eerste kwartier wist ik niet goed waar eerst te kijken en voelde ik me wat overweldigd. Na een (kort) tijdje echter merk je dat eerste bevreemdend gevoel niet meer en is het vooral adembenemend scherp beeld. Kudos daarvoor, mannen.

Persoonlijk vind ik het aangenaam dat de ‘lichtere’ sfeer die Glenn al aanhaalde de overhand heeft in deze film, omdat dat ook het geval is in het boek. We zitten nog niet in de duistere wereld van LOTR en beleven Bilbo’s avontuur zoals Tolkien het gewild heeft. De hints naar wat nog komen zal echter, zijn subtiel maar toch aanwezig. Ook de mopjes van de dwergen zijn juist een meerwaarde in mijn ogen, omdat dat hun karakter nog wat meer dimensie geeft dan enkel wat we van Gimli zagen (die, geef toe, toch ook wel grappig was).

Qua gevechtscenes ben ik het eens met Glenn, ze zijn adembenemend gefilmd en je wordt er echt in gezogen, maar soms heb je ook wel de indruk dat ze er iets te makkelijk van af komen, vooral voor de mensen die het boek niet gelezen hebben waarschijnlijk.

Over het algemeen kan ik niet lovender zijn, ik heb met volle teugen genoten van de film en kan al niet wachten op de volgende (twee!). Van mij krijgt the Hobbit een dikke

9/10

 

Share.

About Author

Avatar

Reacties