Tafelen met Targaryens: de avant-première van Game of Thrones Seizoen 5

1

Zoals we misschien al meermaals gemeld hebben, zit het lange wachten er eindelijk op en werd vannacht de eerste aflevering van het vijfde seizoen van Game of Thrones uitgezonden. De helden van Telenet zorgden er met hun Play More voor dat Belgische fans de aflevering gelijktijdig met de Amerikaanse release konden zien en om die primeur wat luister bij te zetten, kwamen ze met een wel heel bijzonder idee op de proppen…

Naamloos
De strijd om de IJzeren Troon was immers al enkele dagen losgebarsten op Twitter: fans konden immers met de hashtag #ChooseSides hun steun verklaren aan de nobele huizen van Westeros. Uiteraard kon ook House Geekster zich niet onbetuigd laten en het enthousiasme waarmee Nils en Davy zich opwierpen als bannermen van House Martell was op z’n minst indrukwekkend te noemen…

Aldus geschiedde dat Kapitein Davy, van House Geekster, Eerste van zijn naam en zijn trouwe raadsheer Nils van de Bliksemende Zwaarden, werden uitgenodigd op de avant-première van de nieuwe aflevering. En bovendien elk een gast mochten meenemen… Geekster represent!

De prominenten van House Geekster ontmoeten elkaar op een zonnige zaterdag op de Gentse Kouter. Maar ze zijn niet alleen. Met mondjesmaat komen de genodigden toe. Zonder vaandels of banieren, maar je herkent ze wel. Aan het enthousiaste gefluister over draken, verre koninkrijken en het spel der tronen. Aan de kiosk worden we tegengehouden door een bont allegaartje gezworen broeders van de Night’s Watch en Wildlings, die ons vragen wie er op de IJzeren Troon hoort te zetelen. De stuurse wachter neemt ons antwoord, Doran Martell, in beraad, en besluit ons toch toe te laten. We worden begeleid naar het sfeervolle Monasterium PoortAckere
slack-imgs.com

Bij het betreden van de feestzaal wordt ons gevraagd een NDA – een non-disclosure agreement– te tekenen, waardoor ook wij gezworenen, ingewijden worden die plechtig beloven pas na het verschijnen van de eerste aflevering te spreken over wat we vanavond zullen zien. Maar, driewerf helaas, niet iedereen is zo eervol. Ondertussen heeft u het ongetwijfeld ook al vernomen: nog voor de officiële release, werden de eerste vier afleveringen al gespoild. Een spijtige zaak, die getuigt van een volslagen gebrek aan respect voor het harde werk van de vele mensen die aan Game of Thrones meewerken. Treurig ook: waar is de magie van Kerstmis immers als je je pakje al opendoet op 20 december? Uit respect voor de makers en de fans van de franchise heeft Geekster besloten zich niet aan een premature review van de getoonde aflevering te bezondigen, maar focussen we ons op een sfeervolle avond met de nobele huizen van Westeros. Souperen met Starks, mee-eten met Martells, loungen met Lannisters en tafelen met Targaryens.

11139916_972593506096666_1175578164_n

Onze ogen vallen uit hun kassen wanneer we de oude kerk binnenkomen. De banieren van de nobele huizen hangen trots ten toon en helemaal vooraan staat hij dan: de IJzeren troon. Een maester wandelt plechtig rond terwijl een snoeverige man uit Dorne ons vergast op verhalen uit zijn thuisland. Een bevallige dienstmeid schenkt ons een beker mede (ik verzin dit zelfs niet, seriously) en na wat gekeuvel mogen we plaatsnemen aan onze tafels. Onze ceremoniemeester blijkt niemand minder dan the imp te zijn. Na een hartelijk welkomstwoord nodigt hij ons uit aan het schuiven aan het buffet en te genieten van de spijzen die recht uit de boeken van George R. R. Martin hadden kunnen komen.

slack_for_ios_upload_10245

Samen met onze disgenoten voorzien we onszelf van een heerlijk en historisch correct schoteltje voer en een homp Winterfell-brood met de Schrikwolf van Stark erop gebakken. Al snel komen we tot enkele conclusies:

slack_for_ios_upload_102,4
  1. Een platte houten lepel is verduiveld onhandig om soep mee te eten
  2. Diezelfde platte houten lepel verricht wonderen bij het eten van kikkererwten en andere peulvruchten, als je het moet stellen met een vork met twee tanden

Terwijl we ons tegoed doen aan mede, haring, zalm, wild en quiche, breekt er tumult los. Enkele wildlingen raken slaags met de aanwezige ridders en vechten hun conflict ter onzer vermaak uit. Een strijd op leven en dood, maar een mes op de keel, een onheilspellend duimgebaar van The Mountain en een vriendelijke handdruk later, lijkt alles alweer bekoeld. Een wildlingvrouw steelt restjes van onze borden en komt eens aan mij snuffelen om te verifiëren of ik nog vers ben. “Relatief”, luidt de niet erg flatterende conclusie. Da’s vast de Old Spice.

slack_for_ios_upload_1024

Onze magen zijn goedgevuld en onze verbijstering groot wanneer the imp het hoofdgerecht laat aanrukken: dragers verschijnen aan de tafels met mooie schotels vis. Yours truly is niet echt een visfan, maar dit zag er alvast niet te versmaden uit. De vis ligt nog maar op ons bord, of plots ruiken we het: de zondig lekkere geur van de meest hemelse, goudbruin gebakken kippenboutjes die je ooit gezien hebt. Kosten nog moeite werden gespaard en het lijkt er inderdaad op dat de Lannisters de rekening voor zich nemen vanavond. Ondertussen wordt ons diner opgeluisterd door een troep minstrelen, met vedel en al. Na een al even exquis dessert, nodigt de dwerg ons uit om buiten nader kennis te maken met de nobele huizen van Westeros.

11134289h_972593559429994_54033014_n

Wat hij daar even niet bij vertelde, was dat we dat per boot zouden doen. En zo varen we, terwijl de avond valt en de soundtrack van Game of Thrones op de achtergrond weerklinkt, over de Gentse wateren. Langs de kanalen groeten de ridders ons met de woorden van hun huizen, een kreet die steevast door de fans beantwoord werd. Ik geloof alvast dat ze het tot in Brugge gehoord hebben toen het Geekster-contingent woest “Unbowed. Unbent. Unbroken”, de woorden van het trotse huis Martell, luidkeels over de binnenstad brulde.

De maan staat al hoog aan de hemel wanneer we terugkeren naar het Monasterium, waar de gelagzaal in een handomdraai werd omgetoverd tot een heuse cinemazaal. Een opgenomen segment van Alex Agnew verwelkomt ons op de avant-première en maakt de winnaar van #ChooseSides bekend. Dat de Targaryens hebben gewonnen, mag de pret niet drukken: nog nooit eerder zaten alle nobele huizen zo broederlijk naast elkaar. Nadat zorgvuldig wordt gecontroleerd of we geen filmapparatuur bij hebben en we vervolgens getrakteerd worden op een drankje en een hapje, weerklinkt in de Gentse nacht dat o zo bekende introdeuntje. Geekster keek, en zag dat het goed was.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties