Superman: de man van staal

0

Nog enkele nachten slapen en dan verschijnt Batman v Superman: Dawn of Justice in de filmzalen. Voor het zover is, stelt uw Geeky moederschip nog even de belangrijkste personages aan u voor. Vandaag is het de beurt aan Superman, de man van staal.

Wie is Superman?

Laten we eerlijk zijn: iedereen weet al lang wie Superman is. Hij is namelijk een icoon. Voor wie zijn hele leven in een donkere grot in Gotham City heeft geleefd of wie een kleine opfrisser nodig heeft: Superman is de geheime identiteit van de Kryptoniaan Kal-El, die op aarde de identiteit van de reporter Clark Kent heeft aangenomen. Kal-El is de zoon van de wetenschapper Jor-El en Lara Lor-Van, en werd door zijn ouders in een ontsnappingscapsule de ruimte in gelanceerd vlak voor de planeet Krypton zou ontploffen. Deze landde op onze aarde in Kansas, waar de baby door Martha en Jonathan Kent werd gevonden en grootgebracht.

Faster than a speeding bullet. Stronger than a locomotive. Able to jump tall buildings in a single bound…

De cellen van Superman zijn uniek: ze nemen de stralen van een gele zon zoals de onze op, waardoor hij in staat is tot bovenmenselijke prestaties. De Man van Staal is als het ware een groot, levend zonnepaneel. Over welke krachten hij nu precies beschikt, wil al wel eens afhangen van de auteur die hem beschrijft. In bepaalde iteraties zijn zijn krachten eerder beperkt, in andere versies is Superman dan weer in staat de tijd terug te draaien door tegen de normale draairichting van de aarde in te vliegen en de rotatie van de planeet tijdelijk om te keren. Maar meestal is hij supersterk, supersnel en nagenoeg onkwetsbaar. Hij heeft superzintuigen, kan hittestralen uit zijn ogen afvuren, dingen bevriezen met zijn adem en hij kan ook nog eens vliegen.

Is it a bird? Is it a plane? It’s Superman!

Toch heeft ook de laatste zoon van Krypton zijn zwaktes. Superman zijn krachten zijn niet bovennatuurlijk, maar het resultaat van biologische en chemische processen. Hij is dus niet immuun voor magische effecten. Zijn X-ray vision kan niet door lood heen kijken en hij is bijzonder kwestbaar voor Kryptoniet, radioactief puin van de verwoeste planeet Krypton. Door de loop der jaren zijn er verschillende soorten en varianten van dit mineraal de revue gepasseerd, maar de bekendste soort is zonder enige twijfel het groene Kryptoniet, wat voor Superman ook de dodelijkste variant is.

Kryptonite-Batman-V-Superman

Superman op het witte doek

Ook voor Superman is Batman v Superman: Dawn of Justice niet de eerste keer dat hij op het grote scherm verschijnt.

Superman Kirk Alyn
Net als bij Batman begon ook de live action carrière van Superman in een movie serial. De eerste daarvan, die verscheen in 1948, heette simpelweg SupermanKirk Alyn vertolkte de Man van Staal en deed dat zo goed dat hij ook mocht komen opdraven voor een vervolg: Atom Man vs. Superman (1950).

Beide serials werden geregisseerd door Spencer Gordon Bennet. In deze films maken de kijkers kennis met de oorsprong van Superman en zijn krachten en meet de held zich voor het eerst met zijn aartsrivaal Lex Luthor (die zichzelf hier ook Atom Man noemt).

Al een jaar na Atom Man vs. Superman was het alweer tijd voor een nieuwe film rond de buitenaardse held. In Superman and the Mole Men (1951) kroop George Reeves in de niet-zo-flatterende maillot. In deze film lost Superman het conflict op tussen de inwoners van het stadje Silsby en de kleine, dikbehaarde maar kaalhoofdige “Mole Men”. Deze vreemde, maar vredelievende wezens komen aan de oppervlakte nadat het boren van ’s werelds diepste olieput hun ondergrondse woonplaats had verstoord. Het was een thema dat naadloos aansloot bij de paranoia en xenofobie van de maatschappij na de Tweede Wereldoorlog, toen de angst voor de communisten Amerika in zijn greep hield.

Vrijwel meteen na deze film begon met met het filmen van de serie Adventures of Superman, waar George Reeves zijn filmrol voortzette.  

Superman George Reeves
Superman Christopher Reeve
En dan plots was hij er. Dé Superman op het witte doek, dé man die we allemaal wel kennen: Christopher Reeve. Reeve vertolkte de rol in maar liefst vier films: Superman (1978), Superman II (1980), Superman III (1983) en Superman IV: The Quest for Peace (1987). De eerste twee films werden bijzonder goed ontvangen: de special effects waren spectaculair, het optreden van Marlon Brando als Jor-El, de vader van Kal-El, werd erg gesmaakt en Reeve zette zowel de heroïsche superheld als de timide reporter met verve neer. De man blijft gewoon tot de verbeelding spreken. Hij weigerde categoriek om een muscle suit  te dragen om de gewenste uitstraling te krijgen en stortte zich op een zware fysieke training, begeleid door David Prowse, beter bekend als het lichaam van Darth Vader. Na vier films als de Man van Staal, was het dan ook bijzonder bitter dat Reeve na een ongeval tijdens het paardrijden de rest van zijn leven in een rolstoel zou doorbrengen. 
Zo iconisch als Christopher Reeve was, zo onbeduidend is Brandon Routh in Superman Returns (2006). Deze film probeert de laatste twee films met Reeve te doen vergeten en bouwt voort op Superman en Superman II. Na vijf jaar door de ruimte te zwerven op zoek naar de restanten van Krypton, keert de Man van Staal terug naar de aarde, zijn nieuwe thuis. De mensheid is blij, maar toch had Kal-El zich een betere thuiskomst kunnen wensen: Lex Luthor is weer op vrije voeten en Lois Lane is ondertussen getrouwd en heeft een zoontje. Blijkbaar heeft ze ook een Pulitzer verdiend met haar artikel “Why the World Doesn’t Need Superman“. Auch. Over het algemeen werd Superman Returns goed ontvangen, maar toch was Warner Bros. niet zo tevreden over de opbrengsten en werden de plannen voor een sequel opgeborgen. In plaats daarvan zou de franchise enkele jaren nadien nogmaals een reboot krijgen.
Superman Brandon Routh
Superman Henry Cavill
De Superman die we binnenkort in Batman v Superman: Dawn of Justice aan het werk zullen zien, is niet aan zijn proefstuk toe. Henry Cavill speelde de rol eerder al in Man of Steel (2013), de film die geldt als het beginpunt van het DC Cinematic Universe. Dat maakt van hem eigenlijk de enige known quantity in de nieuwe superheldenfilms. Na zijn overwinning op de Kryptoniaanse generaal Zod in Man of Steel besluit Superman zijn krachten voor het goed van de mensheid te blijven gebruiken, maar moet hij nog een beetje settlen in zijn nieuwe rol. Bovendien is niet iedereen er mee gediend dat een almachtige alien zich plots komt bemoeien met mensenzaken. Net als Superman zelf, zal Cavill zich zijn nieuwe rol nog een beetje eigen moeten maken, maar persoonlijk heb ik daar alle vertrouwen in. Een puike Superman, al was het maar omdat hij eindelijk afstapte van het onnozele rode broekje. 

 

Extra: De Superman die had kunnen zijn…

En dan is er nog de Superman die had kúnnen zijn. Nils, hombre, deze zou jij leuk gevonden hebben: niemand minder dan Nicolas Cage in de rol van Superman! Tim Burton, die in 1989 al zijn strepen verdiend had in het genre van de superheldenfilm met Batman zou in de jaren negentig gespeeld hebben met het idee een film over de Man van Staal te maken. De film zou Superman Lives heten en zich, ironisch genoeg, baseren op het stripverhaal The Death of Superman, waarin Superman zich letterlijk doodvecht om de wereld te redden van het monster Doomsday. Ook Lex Luthor en Brainiac zouden het in deze film tegen de held -die best wel eens naar de kapper mocht gaan- opnemen, en alleen om die reden is het eigenlijk toch een beetje jammer dat die film er nooit van gekomen is. Ondanks het feit dat hij een van Supermans interessantste vijanden is, heeft Brainiac tot op de dag van vandaag nog geen opwachting gemaakt op het witte doek…
Superman Nicolas Cage
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties