De opmars van de First Order is niet te stoppen. Hoewel de vernietiging van Starkiller Base een ernstige tegenslag was, winnen de erfgenamen van het galactische rijk zienderogen terrein op de verzetsstrijders van Generaal Leia Organa Solo. Alle hoop is nu gevestigd op de legendarische Jedi-meester Luke Skywalker…

Barre tijden voor verzetsstrijders en Jedi

Aan het einde van The Force Awakens zagen we hoe Rey (Daisy Ridley) eindelijk de afgelegen planeet bereikte waar de oude meester zich had teruggetrokken en hem zijn vroegere lightsaber overhandigde. Een warm welkom blijft echter uit. Luke heeft besloten om zich van de buitenwereld en de Force af te sluiten en samen met de Jedi Order uit te sterven op het godvergeten eiland waar ooit de allereerste Jedi Temple stond.

skywalker

Veel tijd om Skywalker te overtuigen om haar te trainen en uit zijn ballingschap terug te keren, heeft Rey niet. De First Order heeft de verzetsstrijders van hun basis verdreven en zitten de vluchtelingen als bloedhonden achterna. Het verzet slaagt er maar niet in de vloot van Supreme Leader Snoke (Andy Serkis) af te schudden, waardoor het slechts een kwestie van tijd is voordat ze ten prooi vallen aan hun achtervolgers. Poe Dameron (Oscar Isaac) en Finn (John Boyega) hebben samen met Rose Tico (Kelly Marie Tran) een plan uitgedokterd, maar botsen met Generaal Holdo (Laura Dern), de nieuwe leidster van het verzet.

holdo

Intussen zit ook Kylo Ren (Adam Driver) niet stil. Na zijn brutale vadermoord op Starkiller Base lijkt de jonge Knight of Ren gekwelder dan ooit. Ondanks zijn offer is hij nog steeds persona non grata bij zijn meester Snoke. Vastberaden om weer op een goed blaadje bij z’n mentor te komen, is hij van plan om Rey op een schoteltje aan de Supreme Leader aan te bieden.

Licht, duister en alle grijstinten ertussenin

Meer dan ooit draait het in deze film om balans. Rey en Kylo Ren zijn elkaars spiegelbeeld, maar net daarom delen ze een unieke band die het klassieke onderscheid tussen licht en duister, goed en kwaad, Jedi en Sith overstijgt. Onder het eiland waar de Jedi Order ooit gesticht werd, huist een duistere kracht, terwijl zelfs op de donkerste plaatsen een licht van hoop kan ontbranden. Zonder elkaar kunnen beide extremen niet bestaan. Het is allemaal één gesloten systeem: dat is ook de conclusie die hacker DJ (Benicio del Toro) trekt. Dat besef zorgt ervoor dat The Last Jedi bij momenten genuanceerder is dan Star Wars-films doorgaans zijn. “Only a Sith deals in absolutes“, maar die oude Jedi konden ook behoorlijk dogmatisch zijn.

Het verleden ontgroeien

Soms moeten we het oude denken achter ons laten. Het lot van oude meesters is steeds om baan te ruimen voor hun pupillen. Hoe machtig Luke en Snoke – die in deze film ondenkbare krachten tentoonstellen – ook zijn, het is overduidelijk dat het lot van de Melkweg beslecht zal worden door de nieuwe generatie. Dat geldt op meta-niveau overigens ook voor Star Wars VIII: The Last Jedi zelf. Onze grootste kritiek op The Force Awakens was namelijk dat de film aanvoelde als een hervertelling van A New Hope. The Last Jedi vertoont meer dan een paar gelijkenissen met The Empire Strikes Back, maar ontgroeit dan toch zijn voorganger en wordt uiteindelijk een film in zijn eigen recht. Verandering is een krachtige, maar pijnlijke ervaring: om iets nieuws te bekomen, moet je het oude verliezen. De dood van Carrie Fisher, die hier werkelijk schittert in haar laatste vertolking van Leia, had nauwelijks symbolischer kunnen zijn. The Last Jedi is ook een eerbetoon aan deze fantastische dame, die heel erg gemist zal worden.

leia

Verrassend, maar niet zonder fouten

Die afwisseling tussen voortborduren op en breken met traditie zorgt voor een erg onvoorspelbare film. Nu eens haalt de film de oudst mogelijke koeien uit de sloot, dan weer worden we door regisseur Rian Johnson op een verkeerd been gezet wanneer hij met een compleet onvoorstelbare plotwending ons van onze sokken blaast. Het houdt je als kijker alert.

Er zijn helaas ook wat minpunten. Bepaalde plotlijnen voelen erg overbodig en vergetelijk aan, terwijl andere, zoals Reys verblijf op Ahch-To, gerust wat langer hadden mogen duren. De voornaamste personages schitteren, maar werpen dusdanig zware schaduwen dat andere personages nooit hun volle potentieel kunnen bereiken. Sommigen konden door onze torenhoge verwachtingen enkel maar teleurstellen. En terwijl de film op bepaalde raadsels antwoorden biedt, blijven we toch met enkele onbeantwoorde vragen van zwaar kaliber zitten, waarvan we vrezen dat ze in het volgende deel misschien niet meer beantwoord zullen worden.

Audiovisueel spektakel

Je kan zeggen wat je wil over het verhaal, maar iedereen zal het erover eens zijn dat The Last Jedi er bijzonder indrukwekkend uitziet. Het beeld van de gammele speeders die de rode aarde onder de zoutvlaktes van de planeet Crait omhoog woelen terwijl ze recht op de vervaarlijk uitziende AT-M6’s van de First Order afvliegen, staat intussen op ons netvlies gebrand, maar ook de ruimtegevechten slagen er nog steeds in ons te verbazen en te imponeren. Een hyperspace jump kan je immers als méér dan alleen een ontsnappingsmanoeuvre gebruiken…

crait

Op muzikaal vlak doet The Last Jedi precies wat we verwacht en gehoopt hadden. Themes van vroeger keren terug (was dat zowaar een callback naar de cantina?) en worden afgewisseld met nieuwe motieven die intussen zelf ook iconisch zijn geworden, zoals het speelse Rey’s Theme. John Williams slaat weer toe.

Een stap in de goede richting

Star Wars VIII: The Last Jedi heeft respect voor de rijke traditie van de franchise, maar doet – in tegenstelling tot The Force Awakens – toch zijn eigen ding. Dat zorgt voor vermakelijke en vooral verrassende cinema. Een stap vooruit, gezet met vallen en opstaan.

8 Spannend

Net als Rey en Kylo Ren slaagt Star Wars VIII: The Last Jedi erin uit de schaduwen van zijn voorganger te treden. De nieuwe generatie neemt de fakkel over, maar met deze verandering gaat ook pijn en verlies gepaard. The Last Jedi is spannend en verbaast met waanzinnige plotwendingen, maar kent ook enkele plotgebreken.

  • Verhaal 7
  • Personages 7
  • Soundtrack 8
  • Visueel 8
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties