Als er in de populaire filmcultuur één voertuig is dat tot de verbeelding spreekt, dan is het toch de Millennium Falcon? The Bucket of Bolts van Han Solo en Chewbacca die ons doorheen al die Star Wars-avonturen loodste? Behalve dan in de prequel-trilogie, die volgens mij zoveel beter had kunnen zijn als de Falcon er wél een rol in speelde. J.J. Abrams heeft mij – en alle Star Wars-fans, denk ik – zoveel plezier gedaan door dit schip opnieuw een plaats te geven in ons favoriete sterrenstelsel hier ver vandaan. Ik herinner me nog goed dat moment toen ik dat schip weer op het grote scherm zag voorbijvliegen. Het was in de bioscoop. Op een dinsdagavond in december.

_PHM0725 (1)

Nieuw…

_PHM0721

…versus oud

Ook deze Lego-versie doet blijkbaar veel harten sneller kloppen. Bewijs: de talloze foto’s die circuleren op de sociale media. Ook van mensen van wie je niet wist dat ze stiekem hun portemonnee opentrekken om een Lego-set in huis te halen. Ineens was het hip en cool om iets van Lego in je woonkamer uit te stallen. Het was ooit anders. Toen in 2000 Lego voor de allereerste keer een Millennium Falcon uitbracht, was ik er als de kippen bij om die tussen mijn andere Star Wars-sets te kunnen zetten. Je had – naast wat ik jarenlang de mooiste versie van de Millennium Falcon vond – in één slag alle hoofdfiguren uit de klassieke Star Wars-films in huis! Luke, Leia, Han, Chewbacca, C-3PO en R2-D2.

_PHM0715

een handjevol hoofdrolspelers

De versies van deze figuren zijn tegenwoordig graag gezien op de tweedehandsmarkten aangezien het hier om een dure set ging, in een tijd toen Lego nog niet zo felbegeerd was en zelfs te kampen had met faillissementsperikelen. Vandaar mijn verbazing dat het nu ineens wél hip is, en Lego nu in de top 10 staat van meest geliefde merken. Naast een Apple en een Coca-Cola.

Maar waarom wil nu iedereen deze versie in huis? De set is al maanden uit en toch blijft hij in de belangstelling. Is het omdat alles van Star Wars nog op een golf van hype en de goeie Disney-marketingmachine surft? Omdat de mama’s en de papa’s van de kinderen in 2000 niet zoveel geld aan “speelgoed” wilden geven en die intussen groot geworden kinderen nu met hun eigen financiële armslag zelf beslissen wat ze kopen? Of omdat deze versie écht wel zoveel beter is dan die allereerste? Dat vraagt om een review dus. En een vergelijking.

"Chewie, we're home"

“Chewie, we’re home”

Als ik met de doos in mijn huiskamer sta, merk ik hoe gróót die is. In de winkelrekken staat die tussen alle andere grote dozen, maar thuis is die perceptie volledig anders. En zwaar! Ook het aantal zakjes in de doos en hun grootte konden me al een indruk geven dat dit geen gewoon bouwwerk zou worden.

_PHM0753

Het bouwen zelf was eigenlijk één grote plezierreis doorheen al de scènes uit de films. Het interieur bestaat namelijk uit zéér gedetailleerde weergaves uit belangrijke Star Wars: The Force Awakens-momenten. Het luik waaronder Rey en Finn zich verstoppen als Han en Chewie het schip enteren. De Dejarik-tafel met zijn beigekleurige “salon”, de kanonnen onder- en bovenaan het schip waar Finn zijn achtervolgers mee kan beschieten, de draaistoel waarop Han Solo zit als hij niet in zijn cockpit hoeft te zijn. Of als hij ruimte nodig heeft, want die cockpit valt achteraf nogal klein uit. De constructie zit wonderwel zéér stevig in elkaar. Stap voor stap komen al deze scènes weer tot leven. En hier en daar komt er zelfs een aha-erlebnis om de hoek piepen. Puur genieten!

_PHM0754

_PHM0748

Het gedetailleerde interieur dat de indruk geeft dat het hier om een verouderd smokkelschip gaat…

_PHM0719 (1)

…tegenover het interieur van het eerste model.

een veel te krappe cockpit

Een veel te krappe cockpit

De ronde vorm met zijn driehoekige uitsteeksels is perfect nagebootst. Dikke pluim voor de bedenkers! Het is geen voor de hand liggende vorm om goed na te bouwen, maar alles past wonderwel perfect in elkaar. Want meestal is het op de Lego-ontwerptafel kiezen tussen stevigheid of speelbaarheid – bij de Command Shuttle van Kylo Ren was het bijvoorbeeld de stevigheid die moest primeren, maar in deze Millennium Falcon gaan beide hand in hand. Dubbele punten!

_PHM0742

Ook de kleurcombinaties geven de juiste indruk dat dit schip al op leeftijd is, de donkerrode en lichtbruine details zorgen voor een mooie afwisseling tussen al het grijze geweld. In het interieur zien we naast het beige ook verschillende schakeringen bruin terugkeren. En nu we toch over het interieur bezig zijn: dit is zo goed uitgewerkt met slimme details. Leidingen die over de vloer lopen, kisten en dozen die overal opgestapeld staan, geven ons echt de indruk dat het hier om een zwaar gemodificeerd smokkelschip gaat. En vooral hoe gedetailleerd de Dejarik-tafel is uitgewerkt. Wat in de film maar een detail is, krijgt van Lego toch wel de nodige aandacht. Dat er hier natuurlijk ook de nodige stickers aan te pas moeten komen, zijn we intussen al gewoon. Ook jammer wel dat er iets te weinig aandacht is gegeven aan de cockpit. Die is redelijk klein uitgevallen, er passen maar twee figuurtjes in en je moet ze al op een bepaalde manier plaatsen dat de cockpit nog mooi dicht kan schuiven. En aangezien Chewbacca al een stuk groter is dan een gemiddeld figuurtje, moet je hier ook nog eens rekening mee houden. Dat zal vooral bij de jongere gebruikertjes soms tot frustraties kunnen leiden.

_PHM0786

Naast een kanon ontbreekt aan de onderkant misschien een beetje detail

Enkel de lelijke onderkant lijkt slachtoffer te zijn van al het moois dat zich aan de andere kant bevindt. Maar wie kijkt daar?

duozit om de buitenkanonnen te bedienen

Een duozit om de buitenkanonnen te bedienen

_PHM0770

Ook de bewapening van dit schip is waarheidsgetrouw nagebootst. Je kan twee figuurtjes rug aan rug plaatsen om de kanonnen boven- en onderaan het schip te bedienen. En vooraan zitten er twee flick-fire-schietfuncties, gelukkig slim en onzichtbaar ingebouwd. Je kan ze via twee gaten aan de voorkant bedienen.

handige en netjes verborgen schietfunctie

Handige en netjes verborgen schietfunctie

_PHM0782

De figuurtjes

2 generaties astromech droids

2 generaties astromech-droids

Net zoals bij alle andere uitgaves van de Millennium Falcon zitten ook hier weer alle hoofdfiguren uit de film verzameld. Rey en Finn uiteraard, en de onafscheidelijke Han Solo en Chewbacca – geen spoilers – en de in ons aller harten gesloten BB-8.

_PHM0788

Rechts: Tasu Leech met een zwarte Qui-Gon Jinn pruik.

_PHM0789

Als extra krijgen we twee kornuiten waarmee Han het blijkbaar al een tijdje aan de stok heeft: Tasu Leech en een lid van de Kanjiklub bende. Tasu Leech wordt in de film gespeeld door Yayan Ruhian, iemand die in Hollywood bekend staat voor zijn martial-artskunsten en die gevechtschoreografieën bedacht voor martial-artsfilms. Hij heeft in de jaren 2000 nog les gegeven in België en Nederland, en zelf ook nog in The Raid en The Raid 2 gespeeld. Meer nog, alle Kanjiklub-leden zijn eigenlijk acteurs uit die films. Dat hij een eigen Lego-figuurtje krijgt in deze set is dus een eerbetoon.

girl power

Girl power

Rey hadden we al eerder gezien in de 75099: Rey’s Speeder. Naar verluidt zou haar klederdracht gebaseerd zijn op vroege schetsen van Ralph McQuarrie. Toen hij ontwerpen maakte voor het personage van Luke Skywalker, dat oorspronkelijk een vrouw zou zijn.

_PHM0804

Finn zien we in het jasje dat hij van Poe heeft geleend, deze zijn we ook al tegengekomen in 75139: Battle on Takodana. Han Solo is een volledig nieuw figuurtje, aangezien zijn personage ook al een paar decennia ouder is geworden. Maar ik ben benieuwd of Lego dit figuurtje nog veel gaat uitbrengen in deze versie. Als je begrijpt wat ik bedoel.

_PHM0790

Het eerste en het meest recente Han Solo-figuurtje

It's not very wise to upset a wookiee

It’s not very wise to upset a Wookiee

Enkel Chewbacca stelt me een beetje teleur. Lego heeft al een tijdje nieuwe vormen voor de Wookiees, maar in deze kleur donkerbruin en met de lichtbruine effecten lijkt hij nu meer op Harry van de Hendersons. Gelukkig heeft hij een volledig nieuwe Bowcaster meegekregen. Maar waarom heeft het zolang moeten duren alvorens Chewbacca eindelijk zijn eigen wapen kreeg, in plaats van een middeleeuwse kruisboog? Met een schietfunctie zoals de blasters die de troopers krijgen in de battlepacks, behalve dat nu de stud horizontaal wordt weggeschoten. Leuk detail. En tot nu toe enig in zijn soort.

Harry and Han Henderson

Harry and Han Henderson

Deze set is met zijn prijs van 159 euro één van de duurdere Star Wars Lego-sets in de winkelrekken. En aangezien deze set toch zo vlot verkoopt, is die het blijkbaar wel waard. 1329 elementjes bezorgen deze set een prijsratio van 12 cent per elementje. Niet ongewoon voor een set in deze franchise. Je hebt er zes figuurtjes én BB-8 bij. Drie daarvan zitten in geen enkele andere set. En hoewel emotioneel gezien de oudste versie mijn voorkeur wegdraagt, heeft Lego met deze laatste nieuwe toch een goeie poging ondernomen om ook een plaats in ons hart te veroveren. En in onze vitrinekast.

_PHM0735

De nieuwe cockpit lijkt wel beter op de filmversie

_PHM0723

Maar de oude versie van de cockpit biedt net nog iets meer ruimte

Adviesprijs: 159,99 voor 1329 elementjes
Onder andere te koop bij Fun

Moet je deze set in huis halen?
Ja:
+ Hey, het is de Millennium Falcon
+ Check dat interieur
+ Uren speelplezier
+ Chewie heeft eindelijk het juiste wapen

Nee:
– ’t Is wel veel geld he
– Durf niet naar de onderkant kijken
– Als je niet hip en trendy wil zijn
– De cockpit is te krap

9.0 I like this!

Conclusie: deze set is een plezier om te bouwen, te hebben en te houden. Zet 'm zeker goed in het zicht, want iedereen die 'm ziet staan is er direct ondersteboven van. Groot, stevig en zeer herkenbaar. Het maakt niet uit of dit model nu een rechthoekige schotelantenne op z'n dak heeft staan, het is en blijft het ruimteschip der ruimteschepen. En met deze versie kun je nu zelf de Kessel Run in evenveel parsecs afleggen als Han Solo. (12 dus, he, en geen 14)

  • Speelplezier 9,5
  • Vormgeving 9
  • Figuurtjes 9
Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties