[SPOILERS] Neil DeGrasse Tyson legt het einde van Interstellar uit…

2

De titel waarschuwt je al en ook hier wil ik eventjes benadrukken dat als je Interstellar nog niet bekeken hebt, je best snel naar de dichtstbijzijnde bioscoop gaat en dit artikel overslaat. Interstellar is een pareltje en naar Nolan’s goede gewoonte kan je achteraf nog eens goed nadenken over wat je net gezien hebt. Maar je bent niet alleen, astrofysicus Neil DeGrasse Tyson helpt je met het einde. Heeft Coop een paradox gecreëerd of niet?

Neil DeGrasse Tyson is me er eentje, hij staat erom bekend om films op hun fouten te wijzen. Zo heeft hij vorig jaar nog brandhout gemaakt van Gravity, een film die trots meldde samengewerkt te hebben met astronauten om alles zo technisch accuraat mogelijk te hebben. Dus wanneer we te horen kregen dat hij Interstellar bekeken had, maakten we ons al klaar op een waslijst fouten tegen de wetten van natuurkunde. Maar hij was zeer mild voor Interstellar en besloot een filmpje samen te stellen met een uitleg waarom Coop geen tijdsparadox gecreëerd heeft.

Tijdens de film raakt Coop in een soort van Tesseract die hem een blik gunt in de kamer van z’n dochter doorheen de jaren. In deze ruimte kan hij communiceren met z’n dochter via kleine shifts in zwaartekracht. Velen, waaronder ikzelf, dachten dat dit een tijdsparadox creëerde. Hij communiceert namelijk zelf de coördinaten die hem op een pad sturen naar die Tesseract. Wel, theoretisch gezien als we in een ruimte terechtkomen waarin we in een hogere dimensie verkeren, gebeurt alles van tijd tegelijker…tijd. Ideaal materiaal voor een science-fiction dus! Tyson eindigt zijn uitleg met het feit dat we helemaal niet weten wat er in een zwart gat zit, dus er is ook geen reden om het hele verhaal af te schrijven.

Laten we eindigen met zijn twitter review van Interstellar, wat hij goed vond en waar hij vraagtekens bij had. Dingen waar de gewone niet-astrofysicus eigenlijk helemaal nooit bij stilgestaan heeft…

 

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties