Razor Reel Flanders Film Festival: een verslag

0

Voor het achtste jaar op rij biedt Brugge in november onderdak aan een onbekend, maar daarom niet minder bemind filmfestival: het Razor Reel Flanders Film Festival. Het profileert zich, dixit de site, als een internationaal evenement dat zich richt op kwaliteit en gemeenschapsvorming. Op de affiche: een assortiment minder bekende langspeel- en kortfilms, en enkele golden oldies, allemaal genrefilms. Geekster stuurde prompt een van zijn astronauten op pad om te zien wat voor vlees er hier in de kuip ligt.  

logowithswan

Op het eerste zicht lijkt Razor Reel op een klein broertje van het BIFFF, maar bij nadere inspectie lijkt het toch om een ander soort beestje te gaan. Oprichter Patrick Van Hauwaert wist ons te vertellen dat dit festival al jaar na jaar volledig door de handen van een kleine groep vrijwilligers gedragen wordt. Geen sinecure, want het is voor elke editie zoeken naar een handvol sponsors en steeds schaarser wordende subsidies. Voor 2015 werd gekozen voor herbronning: minder randactiviteiten en een kortere festivalduur, maar wel vier vertoningen per dag. Het resultaat is niet mis: een affiche met een kleine dertig titels; een flink pak ervan Belgische of zelfs Europese premières.  

De plaats van het gebeuren is Cinema Liberty in Brugge, een ouderwetse cinemazaal op een steenworp van de Grote Markt, pal in het historische centrum. De knusse, rode stoeltjes bieden plaats aan een 340-tal filmgangers, en de foyer is een goed bewaard reliek uit de tijd dat dit soort kleine bioscoopjes heer en meester was. Er is zelfs een rollend gordijn! Maar goed, een bezoeker wil meer dan comfy chairs alleen. Wat zeggen de films?

Thrillers, horrors, horrorkomedies, wat anime, een potje actie, en een enkele familiefilm. Op de oldies na onbekende titels, en allen low-budgetfilms. Maar dat hoeft de pret niet noodzakelijk te drukken. Op de openingsdag werd dat bewezen door Bait en Deathgasm.

Deathgasm

Die eerste was een revenge-thriller over twee pittige Britse dames die moeten afrekenen met een brute afperser. Verre van een prijzenkapende prent, maar interessant genoeg door de vertolkingen van de hoofdrolspeelsters. Deathgasm koos er dan weer voor om te entertainen met een flinke dosis splatterhorror. Een Nieuw-Zeelands heavy-metalgroepje slaagt er in om met zijn muziek demonen en zombies op aarde los te laten, met alle kettingzaaggrapjes die daarbij horen. Wie Nieuw-Zeeland zegt, zegt Peter Jackson, en ze steken het eerbetoon aan diens Braindead niet onder stoelen of banken. Er wordt flink gelachen met de metalcultuur, maar niet zonder tegelijk wat respect te betuigen. Charmant, niet?

Wie B-films weet te pruimen, en zich in het Brugse Ommeland bevindt, kan tot 10 november terecht bij Razor Reel. Voor de prijs van een deftig belegd broodje ben je bediend. Ben je te vroeg of te laat, dan kan er in de foyer nog gesmuld worden van een resem kortfilms. De ene is al wat campier dan de andere, zoals een animatie over een pluchen tijger met een zucht naar drank en vrouwen. Kung Fury staat trouwens ook in het lijstje.

Razor Reel is geen grandioos evenement, maar dat maakt het niet minder geslaagd. De weinige middelen worden goedgemaakt door de grote inzet van de crew. Om u een voorbeeld te geven: de exploitant van Cinema Liberty heeft voor enkele van de films zelf de ondertiteling voorzien en ingevoerd. Popcorn mogen ze dan wel niet serveren, er is voldoende charme in de plaats.

Share.

About Author

Kenny Soete

Verslinder van cinema, ongoddelijke muziek en thematische spelen. Heeft een uitgesproken liefde voor sci-fi en 80ies neonverlichting. Houdt van de zee en alle vuurtorens daarrond.

Reacties