Sigourney Weaver? Check! Neill Blomkamp? Check! Nieuw scifiproject? Double check! Dat zijn maar enkele ingrediënten die mijn onmiddellijke aandacht trokken toen ik de titel Rakka zag verschijnen tijdens mijn “browsen met een koffie”-momentje. Ik vroeg me af wat het kon zijn toen ik met volle overtuiging op de YouTube-link klikte. Totaal niet wat ik ervan verwacht had, was het antwoord. Om vervolgens mijn vreugde bij te stellen in positieve zin!

Rakka is een kortfilm waarin de mensheid een onaangename ervaring gehad heeft met een alieninvasie.
Het duurde bijzonder kort voor we uitgemoord waren en er slechts een kleine groep overbleef. Het reflecteert de waanzin van een aanvaller die ons niet begrijpt of wil begrijpen. Lijken met honderden aan monumenten gehangen om alle wil van de overlevenden te breken. De overlevenden, die gebruikt worden als slaven om te werken aan hun gigantische machines die onze wereld zal omvormen tot eentje dat hen beter past, worden in de eerste momenten van de film in beeld gebracht. Dit zet dan onmiddellijk de toon dat dit geen alledaagse Hollywoodiaanse actiescifi zal zijn. En dat is het ook niet.

Rakka is een concept, iets waar Neill Blomkamp graag zou op uitweiden om tot een volwaardige langspeelfilm te ontwikkelen als er genoeg interesse is. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij dat verwezenlijkt: District 9, één van zijn vorige films, is ook zo begonnen. Het is deels raw footage, deels voorbeelden: designs van een setting die brutale, vreemde aliens naar ons toebrengt om onze verbeelding op hol te laten slaan en ons te laten smachten naar meer. Als je de film bekijkt, kan je hem in drie grote stukken indelen, maar niet in het traditionele begin-midden-einde dat we gewoon zijn.

In het eerste deel wordt ons de setting voorgesteld. Een wereld waar we brutaal van de kaart geveegd zijn door de Klum (onze invaders) en Jasper (Sigourney Weaver) tegelijkertijd een verzetsgroep leidt, vastberaden om die schade aan te brengen. Hier krijgen we dan de bovenvermelde intro met beelden die toch wel wat moeilijk te verteren zijn voor diegenen die een zwakke maag hebben . Deel twee introduceert ons een resem personages zoals Nosh (Brandon Auret) en Amir (Eugene Khumbanyiwa). Nosh is een pyromaan en bommenmaker die in de nieuwe wereld tot zijn recht komt. Gek en geniaal tegelijkertijd maakt hij wapens en andere apparaten om het verzet te helpen voor een zekere prijs. Amir daarentegen is een ontsnapte gevangene waarop zwaar geëxperimenteerd werd, met mutaties tot gevolg. We volgen deze personages even om ze beter te leren kennen, wat ons dan leidt naar het derde deel.

Dat finale deel toont ons hoe Jasper en haar verzet vechten tegen de Klum. Het brengt een aantal elementen van deel een en twee samen om te tonen hoe de kleinste overwinning in het niets vergaat. We krijgen de vreemde tactieken van de aliens te zien, waar ze een ongebruikelijke intelligentie vertonen, iets wat we niet echt gewoon zijn van de typische Hollywood invaders from outer space.
Het is het kortste deel, maar het doet zeker naar meer smaken.

Rakka is nog maar de basis van wat dit project zou kunnen worden. De kortfilm is gratis te bekijken op YouTube. Fans die Oats Studios willen supporteren , kunnen op Steam een pakket kopen waar je tal van leuke extra’s krijgt. Ik kijk er alvast naar uit om dit project met plezier te steunen!

8 Lekker verfrissend

Rakka is precies wat we meer willen zien. Innovatief, met interessante personages waar we de ruwere kant van scifi mogen aanvoelen. Hoewel dit een kortfilm is gaat een scififan genieten van ieder moment. Hopelijk mogen we dit dan ook spoedig zien bloeien in een volledige film.

  • Verhaal 8
  • Personages 8
  • Audio 7
  • Visueel 8
Share.

About Author

Avatar

Kattemens extraordinair,full time geek en maakt af en toe wel eens een correcte opmerking. Serge leeft met zijn 3 katten in een geheime locatie om de wereld te beschermen.

Reacties