Plan 9 from Outer Space

2
Californië. Een oude man ( Béla Lugosi ) is verdrietig om het verlies van zijn vrouw ( Vampira ) en door zijn gebroken hart, overlijdt hijzelf de dag erna. De ruimte soldaat Eros en zijn partner Tanna gebruiken een elektrische apparaat die hem, zijn vrouw en de – door het echtpaar vermoorde – sterke Inspector Clay ( Tor Johnson ), doet herleven. Hun bedoeling is niet om de aarde te veroveren, maar heeft tot doel de mensheid te stoppen van het ontwikkelen van een krachtige bom, “Solobonite”  genaamd, die het volledige universum in gevaar zou brengen. Wanneer de bevolking van Hollywood en Washington DC vliegende schotels zien, en de overheid het bestaan ervan niet meer kan ontkennen, gaat een groepje mensen op pad om de aliens te stoppen….

Plan 9 from Outer Space staat bekend als de slechte film ooit gemaakt. Toch kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en waagde de sprong in het diepe om te zien of ik toch één goed aspect kon vinden. Was dat een verlies van tijd!

maxresdefault

De decors leken weg gelopen uit een toneelstuk. Zo slaat een vrouw op de vlucht wanneer een vampier haar huis binnendringt, en zien we haar steeds heen en weer lopen over hetzelfde stukje kerkhof. Bij bepaalde scènes was er zelf geen moeite gedaan om een achtergrond te creëren en stond de acteur ongeloofwaardig te acteren met een doek op de achtergrond. Dat men duidelijke niet heeft nagedacht, blijkt ook de scène waarin de acteurs omverwaaien door de luchtdruk van de UFO en de bomen op de achtergrond geen millimeter bewegen. Daar komt nog eens bij, dat ik reeds beter acteerwerk zag van een amateur theatergezelschap, dan van deze acteurs.

441

Alsof erbarmelijk acteerwerk, gecombineerd met beroerde conversaties en een luizig decor nog niet genoeg waren, besloot men ook nog het montagewerk te verknoeien.  Dit resulteerde in veel terugkerende beelden en in een aantal scènes wisselt het, om de paar seconden, steeds tussen dag en nacht. Deze manifestaties, en het feit dat er naast zombies ook één vampier rondloopt, komt doordat Béla Lugosi ( Bram Stokers Dracula uit 1931 ) postuum een rol kreeg in deze film. Ze gebruiken namelijk beeldmateriaal dat voor zijn dood was opgenomen voor nooit voltooide filmproducties.

Foto-Planul-9-din-spatiul-extraterestru

Ik betrapte mezelf constant op wegdromen. Het is moeilijk om geconcentreerd te blijven als er echt, maar dan ook echt niets goed is aan een film. Ik heb zelfs het grootste deel van het einde gemist door notities te nemen, … over hoe slecht hij wel niet is!

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties