Penny Dreadful

0

Ik moet jullie iets bekennen: Ik ben een watje als het komt op films en reeksen!
Horror is een genre die ik alleen kan bekijken als ik weet dat mijnheer Teddybeer  mij ’s nachts van de monsters in de kast kan beschermen. De occassionele nachtmerries die te pas en ten onpas hun intrede maken, is wellicht ook een negatieve factor. Waarom ik dan toch besloten heb om deze reeks een kans te geven? Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton en Billie Piper, met daarboven een goede dosis bovennatuurlijkheid. Do I need to say more?

De titel ontleent zich van de Penny Dreadfuls, een soort van 19e eeuwse goedkope britse fictie met een nogal lugubure en sensationele inhoud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat  de personages voornamelijk hierop gebaseerd zijn, zoals bijvoorbeeld Dorian Gray (The picture of Dorian Gray), Mina Harper (Dracula), Viktor Frankenstein en zijn monster (Frankenstein),…  Het kan dan ook niet anders dat de reeks zich in deze donkere 19e eeuw afspeelt.

Het verhaal begint met Ethan Chandler (Josh Hartnett), een dronkaard van jewelste met een talent voor de schietkunsten. Bij één van zijn schietexhibities wordt hij benaderd door de mysterieuze Vanessa Ives (Eva Green), die een uitzonderlijke interesse in zijn kunsten heeft. Ze stelt hem een job voor, waarbij de enige informatie die hij krijgt een adres is alsook het advies om zijn geweren niet te vergeten. Niet goed wetende wat te denken en zijn zielig levendje beu zijnde, aanvaardt hij het werk.

Eénmaal aangekomen op de rendez-vous plaats stelt Vanessa hem voor aan Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton). Malcolm waarschuwt hem dat hij op zoek is naar zijn dochter Mina, die ontvoert is door een bovennatuurlijk wezen. Die avond opent een volledig nieuwe wereld voor Ethan. Een wereld die bestond maar waar hij voor die bewuste avond, net als de rest van de wereld, zijn ogen voor sloot.

De reeks gaat dieper in op deze mysterieuze, lugubure wereld en alle figuren die er betrekking mee hebben. Zij het gruwelijke beesten, dokters met een extreme fascinatie voor de dood maar ook gewone waarzeggers. Hoewel horror het laatste genre is waar ik naar grijp in tijden van serie/filmnood, had ik deze toch al een tijdje op mijn lijstje staan. De gruwelijke scenes (voor mij waren ze toch gruwelijk) worden goed in evenwicht gehouden door de britse humor. Je mag sceptisch zijn over Hartnett in dergelijke reeksen maar in het algemeen is de cast gewoon wat het moet zijn.

‘Do you believe in a demimonde? A half-world between what we know and what we fear?’ Vanessa Ives
Geloven of niet geloven, kijken die handel!

Share.

About Author

Avatar

Little geeky girlygirl met een grote mond. Voorliefde voor series en alles dat blinkt!

Reacties