Ik probeer om elk jaar vrij te zijn de maandag na de Oscars: dan kan ik de live-uitzending meepikken zonder met een gigantisch slaaptekort te gaan werken. Geen betere manier om de winnaars als eerste te zien, al zorgt de langdradigheid van de show er soms wel voor dat de laatste awards me niet meer zo duidelijk voorstaan de volgende dag. Telenet zorgt voor een live-uitzending, en Geekster biedt jullie graag een overzicht van wie wat won, met een woordje uitleg en uiteraard een snelle verbinding naar onze uitgebreide reviews.

Een van de grote veranderingen dit jaar, ook om de show wat vlotter te laten lopen, is dat de genomineerden op voorhand moeten doorgeven wie ze willen bedanken. Als ze het beeldje dan mee naar huis mogen nemen, zal die lijst achter hun hoofd verschijnen. In de stress van het moment kunnen ze dan niemand vergeten, maar bovenal hoopt de Academy dat de speeches zo wat meer diepgang krijgen en niet gewoon een opsomming worden van een hele hoop mensen die ons niet helemaal bekend zijn. Tof dat er wat trivia over de presentatoren (gewonnen Oscars, bekende films) op het scherm verschijnt als ze voor het eerst in beeld komen.

Ook is ervoor gekozen om de volgorde van het filmproces aan te houden bij het presenteren van de Awards, hoewel ik niet echt begrijp waarom de Best Supporting Actress volgt op de screenplay-categorieën, en de awards voor beste acteurs pas hélemaal op het einde komen. De show heeft er een stevig tempo ingehouden, waarbij de awards afgewisseld werden met korte comedystukjes, performances van de nummers genomineerd voor Best Original Song en korte trailers van de genomineerden voor Best Movie.

Dit jaar werden de Oscars gepresenteerd door Chris Rock, die middenin alle controverse over een gebrek aan diversiteit zal proberen om iedereens verwachtingen in te lossen: hij is opgeroepen om ontslag te nemen en om mee te doen aan de boycot, maar heeft er voor gekozen om genadeloos de spot te drijven met zowel de Academy als met de #oscarssowhite-protestbeweging. In zijn openingsmonoloog houdt hij het evenwicht tussen grappig en scherp perfect aan, en koppelt hij de heisa ook aan de bredere context van het (politie-, maar ook historische) geweld tegen zwarten in de VS. Veel beleefde applausjes, veel reactieshots van het publiek, een beetje het zout en peper van de Oscaruitzending.

Tussendoor zien we ook wat spoofs van zwarte acteurs in de grote successen van dit jaar: de beer in The Revenant is vervangen door een boze zwarte actrice die overloopt van frustratie omdat ze nooit teruggebeld wordt voor de grote rollen, voor een gestrande Chris Rock worden geen “white dollars” uitgegeven om hem terug te laten keren (welke zwarte astronaut?). Een beetje spot, maar vooral ook veel zelfrelativering: zo heb ik mijn awardshows wel graag.

Winnaars van deze Oscars

mad max oscars 2016Mad Max: Fury Road was genomineerd voor 10 Oscars, vooral in de technische categorieën, en heeft daar ook grote kuis gehouden. Ze gaan naar huis met de beeldjes voor Best Costume Design, Best Production Design, Best Hair and Makeup, Best Editing en de beide categorieën voor beste geluid. Best Director en Best Movie gingen helaas naar de andere kanshebbers, maar toch is deze campagne een succes geweest. Ik blijf het wel bevreemdend vinden dat de film geen acteursnominaties in de wacht kon slepen.

Joe Biden, Lady Gaga en alle overlevers van seksueel geweld: de introductie van Till it Happens to You was een van de emotionele hoogtepunten van de avond. Gigantische appreciatie voor de ruimte die voorzien is voor zo’n moeilijk en zwaar onderwerp; en de sereniteit waarmee dat gebeurd is. Terechte staande ovatie, kippenvel.

Spotlight: Best Original Scenario en Best Movie, daarmee heeft de film wel de belangrijkste prijzen weggekaapt.

Leo. Einde-fucking-lijk. 23 jaar na zijn eerste nominatie, en vier bijkomende nominaties is het eindelijk zover. Meer valt daar niet over te zeggen.

De geloofwaardigheid van de Academie – zie eveneens Leonardo DiCaprio.

Verliezers van deze Oscars

Star Wars: The Force Awakens was genomineerd voor vijf Oscars, maar heeft het onderspit moeten delven in alle technische categorieën. War Rig versus X-Wing: 3-0. Zelfs John Williams kon zijn vijftigste nominatie niet verzilveren, waardoor Star Wars met lege handen naar huis moest.

De kijkers: ondanks het feit dat de show op zich goed in elkaar zat, heeft het geheel bijna vier uur geduurd. De reclameblokken bleven door onze strot geramd worden, waardoor het geheel onnodig opgerekt werd en de vaart volledig uit de show gehaald was. Het is zes uur in de ochtend, en bij elke commercial heb ik moeten vechten tegen de slaap: om de twee categorieën een pauze is goed voor minstens 10 onderbrekingen. Nu goed, hierna komen de belangrijkste Oscars!

Oscars 2016 nominees genomineerden

Het best bewaakte geheim van de Oscars

Best Picture – Spotlight – Michael Sugar, Steve Golin, Nicole Rocklin, and Blye Pagon Faust

Velen hadden verwacht dat The Revenant hier met de prijzen ging lopen, maar ik ben erg, érg blij dat Spotlight het geworden is: het beste script is uiteindelijk ook de beste film geworden. Een film die hopelijk ook een wezenlijk verschil kan maken in de hele wereld, en een van de beste die ik het afgelopen jaar gezien had.

Voor mij had Mad Max: Fury Road ook gerust mogen winnen, dan was hun feestje compleet geweest en had de Academy eindelijk erkend dat het ganse awards-gedoe veraf staat van de realiteit in de cinema.

Best Director – Alejandro G. Iñárritu – The Revenant

Werkelijk niemand is verbaasd over deze winnaar: The Revenant was een meesterwerk. Zo wint Iñárritu twee jaar op rij, op het moment van de uitreiking zijn vierde in totaal. Een emotioneel moment met Leonardo DiCaprio, en een speech met maatschappijkritiek waarbij hij zo hard over de muziek heen blijft praten dat de regisseur van de show het uiteindelijk opgeeft: iedereen heeft zijn stem wel gehoord. Leonarda DiCaprio Oscars 2016

Best Actor – Leonardo DiCaprio – The Revenant as Hugh Glass

Fucking. Finally. Eindelijk. Staande ovatie. Tijd om iedereen heel gemeend en persoonlijk te bedanken, én een politieke boodschap: Leo is bae. (In alle eerlijkheid: indien eender wie anders deze Oscar mee naar huis genomen had, stond hier een uitgebreide scheldtirade.)

Best Actress – Brie Larson – Room as Joy “Ma” Newsome

Vijf schitterende prestaties, van vijf prachtige actrices. Iedereen in deze categorie verdient het om te winnen, maar Brie Larson schiet met haar eerste nominatie meteen de hoofdvogel af. Ik kan niet zo veel zeggen over Room, aangezien de film bij ons pas op woensdag uitkomt, dankzij de voor de filmliefhebber enigszins vervelende marketingpolitiek om de wat riskantere films op te sparen tot tijdens of na het awardsseizoen. Oscars 2016 Brie Larson

Best Supporting Actor – Mark Rylance – Bridge of Spies as Rudolf Abel

Wat een jaar is 2015 geweest voor Mark Rylance! Geschitterd als Thomas More in Wolf Hall op BBC, intens als Rudolf Abel in Bridge of Spies. Schitterend van geluk, met een prachtige speech over het plezier van filmen met Spielberg en Hanks. Losweg de beste acteerprestatie in de film, Rylance verdient alle lof voor de wijze waarop hij de eenvoudige doch interessante en stoïcijnse levensopvatting van Abel op het scherm bracht.

Best Supporting Actress – Alicia Vikander – The Danish Girl

Meteen raak voor Alicia Vikander: eerste keer genomineerd en meteen ook gewonnen, in een categorie vol met schitterende prestaties. Wij waren helemaal weg van Alicia in Ex Machina en vinden deze overwinning dus meer dan verdiend. The Danish Girl is verder nog voor drie Oscars genomineerd.

Oscars 2016 Spotlight

Best Original Screenplay – Spotlight – Tom McCarthy and Josh Singerdouble-dagger

Spotlight wint best original screenplay, helemaal vooraan in de ceremonie. Tom McCarthy en Josh Singer krijgen weliswaar een scroll met wie ze willen bedanken, maar nemen ook de micro om hetzelfde te doen, waardoor ze lichtjes over tijd gaan en er keihard muziek over hun laatste zinnen gezet wordt. Jammer, want McCarthy doet echt zijn best om een diepgaande speech te geven: hij bedankt alle journalisten die doorzetten ondanks de moeilijkheden om de waarheid aan het licht te brengen, en alle slachtoffers van misbruik die gevochten hebben om gehoord te zijn. Helemaal in lijn van de film dus.

 

Best Adapted Screenplay – The Big Short – Adam McKay and Charles Randolph from The Big Short by Michael Lewisdouble-dagger

The Big Short, nog zo’n geëngageerde film, krijgt een even geëngageerde speech van Adam McKay en Charles Randolph: met subtiele steken naar financiële esotherica en een beetje fijnzinnig stemadvies om niet te stemmen voor kandidaten die ruime donaties krijgen van Wall Street. Fijn als de speeches aansluiten bij het thema van de film. Ik heb, na twee Oscars, wel al een opmerking over die scroll onderaan het scherm: je mist heel makkelijk wie daarin bedankt wordt, dus het blijft begrijpelijk dat de speeches het oude stramien volgen.

Oscars 2016 The Revenant

Best Cinematography – The Revenant – Emmanuel Lubezki

Derde winst op rij voor Lubezki, toch een bijzondere prestatie. Na Gravity en Birdman scoort hij een hattrick met het prachtig gefilmde The Revenant. Volstrekt terecht ook, als je weet dat ervoor gekozen is om amper aanvullend licht te gebruiken en bijna alles op locatie is geschoten, met daarnaast Lubezki’s kenmerkende lange bezwerende actieshots. Hoewel deze Oscar bij de laatsten komt in dit artikel, was het de eerste win van de avond voor The Revenant.

Best Animated Feature Film – Inside Out – Pete Docter and Jonas Rivera

Fijn dat Buzz Lightyear en Woody hun twintigjarig jubileum mogen vieren door een Oscar uit te reiken. Zoals te verwachten viel, ging Inside Out in deze categorie met de pluimen lopen. Een terechte winnaar, uiteraard, want er is veel gehuild en gelachen bij deze film en ook bij Geekster waren we grote fan. Wel verdienen de animatiefilms die niet specifiek op kinderen gericht zijn wat meer liefde in deze categorie. Ook Anomalisa mocht voor ons zeker met het beeldje gaan lopen.

 Oscars 2016 Ennio Morricone

Best Original Score – The Hateful Eight – Ennio Morricone

Aaaaah! Eindelijk. Na maar liefst acht nominaties is het eindelijk prijs voor Ennio Morricone. Een van de meest begaafde componisten van zijn tijd, die steeds schandelijk over het hoofd gezien is wat betreft het op de prijzen aankomen. Zijn score zorgt voor de perfecte ondersteuning van een schitterende film, en 8 jaar na zijn Honorary Academy Awards wordt hij eindelijk beloond met de normale prijs.

Best Original Song – “Writing’s on the Wall” from Spectre – Music and Lyric by Jimmy Napes and Sam Smith

Een flauwe winnaar in een categorie waar eigenlijk weinig spectaculairs te beleven viel: als zelfs muziek uit Fifty Shades of Grey genomineerd is, weet je wel hoe laat het is. Wel een héérlijke speech van Sam Smith, die subtiel de aandacht vestigde op een ander aspect van diversiteit waarop de Oscars al eens tekort schieten: hij zou, aldus Sir Ian McKellen en tot zijn eigen grote verbazing, de eerste openly gay person zijn die met een beeldje naar huis mag.

EDIT: gezien het late uur, is mij volledig ontsnapt dat Dustin Lance Black in 2009 een Oscar meenam voor het scenario van Milk. Ook voor beste originele song staat Elton John al op de erelijst. Mijn excuses voor deze vergetelheid.

 

Alle overige winnaars op een rijtje
Best Foreign Language Film – Son of Saul (Hungary) in Hungarian – László Nemes
Best Costume DesignMad Max: Fury Road – Jenny Beavan
Best Production Design – Mad Max: Fury Road – Colin Gibson and Lisa Thompson
Best Makeup and Hairstyling – Mad Max: Fury Road – Lesley Vanderwalt, Elka Wardega, and Damian Martin
Best Film Editing – Mad Max: Fury Road – Margaret Sixel
Best Sound Editing – Mad Max: Fury Road – Mark A. Mangini and David White
Best Sound Mixing – Mad Max: Fury Road – Chris Jenkins, Gregg Rudloff, and Ben Osmo
Best Visual Effects – Ex Machina – Mark Williams Ardington, Sara Bennett, Paul Norris, and Andrew Whitehurst
Best Animated Short – Bear Story – Pato Escala Pierart and Gabriel Osorio Vargas
Best Documentary Short Film – A Girl in the River: The Price of Forgiveness – Sharmeen Obaid-Chinoy
Best Documentary Feature – Amy – Asif Kapadia and James Gay-Rees
Live Action Short Film – Stutterer – Benjamin Cleary and Serena Armitage
Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties