Moonrise Kingdom

1

Ik zal eerlijk zijn, Wes Anderson was voor deze film een nobele onbekende voor me. Een tabula rasa, als regisseur één van de betere posities om in te zitten ten opzichte van je publiek. Ik ging dan ook met nul verwachtingen in de comfortabele bioscoopzetel glijden, met een open blik, zowel geestelijk als van Coca-Cola-makelij. Helemaal klaar om op ontdekkingsreis te gaan op een eiland aan de kust van New England op een winderige zomer in 1965.

Moonrise Kingdom gaat over 2 jonge penvrienden die tussen het brieven schrijven door verliefd worden en besluiten samen te vluchten. Ze plannen alles en wij mogen getuige zijn van de uitvoering. De jongen, Sam, een scout in hart en nieren, verlaat zijn scoutsgroep ’s nachts en laat een brief achter voor zijn leider ( Edward Norton ). Die besluit om de kustwacht ( Bruce Willis ) in te schakelen om samen een zoektocht te starten naar Sam.

Intussen, aan de andere kant van het eiland, loopt Suzy weg van haar thuis. Een boekje genaamd “How to cope with the trouble child” toont perfect hoe haar ouders ( Bill Murray & Frances McDormand ) tegenover haar staan. De jonge liefde lonkt en beide komen tot het besluit dat ze enkel maar gelukkig kunnen zijn samen.

Ik zal proberen om niet al te veel te vertellen over de rest van het verhaal. Wat ik wél kan vertellen is dat de soundtrack geniaal is, iedere shot een foto kan zijn en het jonge koppeltje zo zeemzoeterig schattig is dat ik er spontaan een plakkerige bek van kreeg. Alhoewel Bill Murray een rasacteur is, vind ik Bruce Willis en Edward Norton veel betere acteerprestaties afleveren in deze film. Edward Norton, met te korte scouts broek en hoog opgetrokken sokken, brengt perfect het sukkelige over van een scoutsleider. Als hij al es vloekt, dan denk ik spontaan terug aan Robin uit de vintage Batman reeks ( Jiminey Cricket, Batman! ). Bruce Willis speelt dan weer een loser van een kustwacht, volledig omwenteld in zelfmedelijden door zijn fouten in het verleden. Akkoord, alles klinkt zeer karikaturaal maar op geen enkel moment stoort dit.

Een kerel als ik kan cynisch worden, bitter zijn en belachelijk hoge darmactiviteit krijgen van melige films. Maar hier is het gedoseerd en verpakt in een nostalgisch sfeertje. Een vroeger was het toch allemaal beter atmosfeer. Als jonge kerel van 22jaar, die enkel maar het digitale tijdperk kent, moet ik schoorvoetend toegeven dat het misschien wel waar kan zijn. Waarschijnlijk daarom ook dat mensen teruggrijpen naar hun platenspeler of terug beginnen boeken lezen. Nu…wie wil er mijn penvriendje worden? Iemand?

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties

Wes Anderson niet kennen? Scandaleux! 
Huiswerk : http://www.imdb.com/title/tt0432283/ http://www.imdb.com/title/tt0362270/ http://www.imdb.com/title/tt0128445/