Memento en andere onnodige remakes

0

Onlangs raakte bekend dat Memento een remake krijgt, nota bene een film uit 2000. Hoe erg is het precies gesteld met de verloren originaliteit in Hollywood?

Inspiratie voor films valt enkel te rapen uit een handvol bronnen zoals originele ideeën, waargebeurde feiten en boeken. Investeren in adaptaties van succesvolle boeken is een logische keuze voor Hollywood, omdat de producenten ervan mogen uitgaan dat het verhaal het even goed zal doen op het witte doek. Filmmakers (of vooral de geldschieters) trekken diezelfde gedachtegang door bij remakes.

Kwatongen beweren elk jaar opnieuw dat remakes het resultaat zijn van filmstudio’s die te bang zijn om nog geld te steken in interessante en unieke concepten. Ze kiezen liever voor producties die het ooit al eens heel goed gedaan hebben, voor films die potentieel heel wat potten zullen breken aan de kassa dus.

Natuurlijk zit er daar enige waarheid in, maar zou het produceren van remakes enkel maar slechte films opleveren? Films zoals The Thing, 21 Jump Street, The Departed en Godzilla bewijzen het tegendeel. Sterker zelfs, de herbewerking leverde een betere film op. Veel goeie films zijn verrassend genoeg remakes, hetzij van oude zwart-witfilms of anderstalige producties.

thedeparted-thething-remakes

Helaas is de wereld niet perfect en dat geldt evenmin voor het filmwereldje. De slechte remakes overschaduwen de enkelingen die wel slaagden in hun opzet. Vaak ligt het probleem (net zoals bij een gewone slechte film) bij de schrijver, regisseur, acteurs of een andere specifieke persoon uit het productieteam, waarnaar fans en recensenten graag de vingers wijzen wanneer een film flopt.

Het lijkt erg gesteld met de originaliteit, vooral als je kijkt naar de factoren die remakes de komende jaren parten zullen spelen: het jaartal waarin de oorspronkelijke film werd uitgebracht en de grootte van de film. Het heeft geen zin om een grote film, redelijk fris in het geheugen van het publiek, een onnodige herbewerking te geven.

Toch lijken heel wat filmmakers niet te willen beseffen dat zo’n remakes gedoemd zijn om te mislukken, zoals het onderstaande lijstje van aankomende producties aantoont.

memento_poster

Memento (2000)

Direct de grootste boetedoener uit het hele lijstje. De film is pas 15 jaar oud en wordt gezien als de doorbraak van Christopher Nolan.

Memento, gebaseerd op het kortverhaal van broer Jonathan Nolan, vertelt in omgekeerde volgorde het moordmysterie dat de met geheugenproblemen kampende Leonard (Guy Pearce) probeert op te lossen. Een bedrijf genaamd AMBI Pictures kocht er de rechten van op en windt er geen doekjes om: de remake komt er sowieso aan.

Pointbreaktheatrical

Point Break (1991)

Nog een doorbraakfilm, deze keer van Kathryn Bigelow (bekend van The Hurt Locker en Zero Dark Thirty). De deftige actiethriller draait rond een jonge FBI-agent (Keaunu Reeves), die undercover gaat bij enkele surfers (waaronder Patrick Swayze) die verdacht worden van een reeks bankovervallen.

De trailer van de remake toont dat het, naar hedendaagse normen, allemaal érg spectaculair wordt. Maar is het echt nodig?

An_American_Werewolf_in_London_poster

An American Werewolf in London (1981)

John Landis maakte heel wat mooie dingen (waaronder zijn zoon en scenarioschrijver Max Landis), maar de horrorkomedie An American Werewolf in London zal waarschijnlijk zijn beste werk blijven. Er is al vijf jaar sprake van een remake, maar tot nu toe is er gelukkig nog niets van in huis gekomen.

thebirds

The Birds (1963)

De oudste film uit de lijst, maar wel collectief in het geheugen van elke filmliefhebber. Het is één van Alfred Hitchcocks klassiekers. In The Birds worden vogels bloeddorstig en hebben ze het gemunt op mensen.

Wat er pas écht eng is: Michael Bay hangt vast aan het project als producer.

commando

Commando (1985)

De rechten op deze typische actiefilm met Arnold Schwarzenegger werden vijf jaar geleden gekocht door Fox. Het ging meer rond tactiek en vakkundig wapengebruik draaien dan pure muscles.

David Ayer (van Suicide Squad en Fury) was toen betrokken bij het project, maar sinds zijn vertrek is het verdacht stil rond deze remake.

jumanji

 Jumanji (1995)

Deze leuke kinderfilm met de memorabele Robin Williams is overbekend bij vele twintigers. De remake zit er al een tijdje aan te komen, al lag het project wel plat bij het overlijden van Williams.

Onlangs werd toch bekendgemaakt dat de herwerking eraan komt, met Karen Gillan?

akira

 Akira (1988)

Akira is een icoon. De Japanse anime staat op het lijstje van beste films bij heel wat sciencefictionliefhebbers en terecht. Een Westere live-actionversie zit er al jaren aan te komen, maar de geruchten worden werkelijkheid.

De cast? Waarschijnlijk Garret HedlundKen Watanabe, Kristen Stewart, Helena Bonham Carter en Toby Kebbell

the raid

 The Raid: Redemption (2011)

Opnieuw een Oosterse film die een onnodige Westerse versie krijgt. The Raid is de beste en meest brute, compacte actiefilm van 2011 en zijn vervolg doet er nog een schepje bovenop.

Taylor Kitsch en Frank Grillo zijn in beeld voor de hoofdrollen. Onlangs lekte het nieuws dat ze het grootser willen aanpakken, met maar liefst 12 hoofdrollen. Daarmee is het unieke van The Raid ook van tafel geveegd. Het kan niet mislopen!

Bovenstaande remake-plannen zullen alleszins geen originaliteitsprijzen winnen. Het zijn films waarop niemand wacht. Gelukkig wordt er veel meer dan enkel remakes (of superheldenfilms, maar dat is voer voor een andere keer) in de cinema gedraaid. Voor elke remake, reboot, prequel of sequel is er een Ex Machina, een Inside Out, een Sicario of een Me and Earl and the Dying Girl. Originaliteit troef.

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties