Looper

2

Zoals ik al zei in mijn post over Stephen King’s 22-11-1963, tijdreizen is mijn dada. Het is een aangeboren gen die is overgedragen van mijn vader op mij. Vorige vrijdag was dan ook de eerste keer in jaren dat ik nog eens samen met mijn vader en broer naar het grote witte scherm ging kijken, volledig onbewust zijnde van de mindfuck rollercoaster die voor ons lag.

Bij sommige films moet je eventjes wachten om een deftige bespreking te kunnen schrijven. Je moet de film eventjes laten rijzen in je hoofd en nog alles eventjes recapituleren vooraleer je er een goed geformuleerde tekst kan neerpennen.

Looper draait rond Joe ( Joseph Gordon-Levitt & Bruce Willis ) wiens job het is om in het heden ter dood veroordeelden uit de toekomst neer te knallen. Deze worden op een afgesproken tijdstip en plaats geblinddoekt uit de toekomst terug gezonden. De naam Looper slaat op het feit dat, in de toekomst, ze zélf ter dood veroordeeld worden en dus de volledige cyclus overlopen maar dan deze laatste keer als het slachtoffer. Ze vermoorden zichzelf en zodoende sluiten ze een lus. Nice and clean.

Joe slaagt er niet in zijn oudere zelf te vermoorden en dat heeft zo zijn gevolgen. Old Joe wil namelijk een kind ( meesterlijk gespeeld door Pierce Gagnon ) vermoorden, een problematisch kind dat zal opgroeien tot de moordenaar van Old Joe’s vrouw.

En nu heb je verschillende theorieën hoe zoiets te werk kan gaan en ik heb een ongelooflijk leerrijke afbeelding gevonden die de verschillende pistes uitlegt:

Tijdens het kijken van Looper trachtte ik uit te zoeken welke van de 3 theorieën gebruikt werd, maar ik bleef met hoofdpijn achter. Ik had moeten luisteren naar Joe wanneer hij zei: “Stop thinking about how this time travel stuff works, it’ll fry your brain!”. Looper volgt zijn eigen regels, rebels tegen de sci in sci-fi.

Ik heb zwaar genoten van Looper, een heerlijke sci-fi pulp film met een origineel verhaal, maar achteraf blijf ik met de 3 letters ‘WTF’ zitten. Het einde is simpel en geniaal maar het verhaal zakt op dat moment een beetje in onder zijn eigen gewicht. Zoals gewoonlijk bij sci-fi, niet te veel over nadenken en gewoon genieten….or it’ll fry your brain.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties

Ik deel dat laatste daar. Ik bleef ook achter met een grote WTF. Daarom gaf ik de film maar een 2/5. Het had mooier kunnen eindigen, alleen weet ik niet hoe.

Ik zat ook na te denken wat de gevolgen zouden kunnen zijn moest het zus of zo gegaan zijn, maar dat is absurd aangezien ze hun eigen regels uitgevonden hebben bij het tijdreizen. Er kan vanalles gebeurd zijn. Alsof ze wilden zeggen: this is it, deal with it.

Maar ik heb me kostelijk geamuseerd bij de film zelf, ik vind het meer dan een 2/5 waard, toch zeker een 3,5 of 4 op 5 🙂