Klassieker: Some Like It Hot (Marilyn Monroe)

1

Wie zin heeft in een vermakelijke avond en zich afvraagt of Marilyn Monroe even goed kan acteren als zingen, kijkt best naar Some Like It Hot. Hoewel ze steeds haar tekst vergat wordt deze film beschouwd als haar meest overtuigende acteerprestatie.

Billy Wilder raakte zodanig geïnspireerd door de Duitse film Fanfaren der Liebe van Michael Logan, dat hij besloot hetzelfde verhaal te verfilmen. Hij maakte geen remake van de Duitse film, maar gaf het een eigen twist door maffiosi toe te voegen. De oorspronkelijke werktitel van de komedie Not Tonight, Josephine werd vervangen door Some Like It Hot (1959), een zin uit het kinderrijmpje Pease Porridge Hot. Terwijl de hoofdrollen werden verdeel onder niemand minder dan Marilyn Monroe, Tony Curtis en Jack Lemmon.

some like it hot

Joe en Jerry spelen in het orkest voor de inval

In Some Like It Hot volgen we de muzikanten Joe Tony Curtis ) en JerryJack Lemmon ). De twee berooide muzikanten spelen in een verdoken club, gerund door maffiosi, om het hoofd boven water te houden. Tot de politie binnenvalt en de club wordt opgedoekt. Hopeloos zoeken ze naar een nieuwe gig. Wanneer ze eentje weten te bemachtigen en een auto willen ophalen van een vriendin, zijn ze getuige van een afrekening tussen concurrerende bendes.

De twee komen er met de schrik vanaf, maar realiseren zich dat ze moeten onderduiken. En waar kunnen ze dit beter doen dan in een vrouwenorkest dat juist op zoek is naar een saxofonist en een bassist? Verkleed als vrouw en onder de pseudo’s van Josephine en Daphne vertrekken ze samen met het orkest naar Florida. Onderweg leren ze de andere dames beter kennen en het is voornamelijk Sugar ( Marilyn Monroe ) die een diepe indruk maakt op de twee travestieten.

some like it hot

De zingende en ukelele spelende Sugar laat een diepe indruk achter bij de nieuwste orkestleden

Eenmaal aangekomen in Florida lijken de problemen zich op te stapelen. Jerry/Daphne krijgt het moeilijk met al die dames rondom hem en om zichzelf niet te verraden begint hij een interesse te ontwikkelen voor de mannelijke miljonair Osgood Fielding III. De twee geraken zelf verloofd wanneer hij de miljonair moet afleiden zodat Joe zijn jacht kan gebruiken om Sugar te verleiden.

Maar ondertussen verzamelt de maffia in hetzelfde hotel waar het orkest verblijft voor een samenkomst. Onder hun bevinden zich de gangsters waar Joe en Jerry voor op de vlucht zijn. Ondanks hun vermomming worden ze herkent en slaan terug op de vlucht. Met behulp van Osgood weten ze voorgoed te ontsnappen.

some like it hot

Na een perfecte date is Daphne verloofd met haar miljonair, Osgood

Some Like It Hot is geen film waarbij je zit te gieren van het lachen, maar hij weet je wel een goed gevoel te bezorgen. Het is interessant om te zien hoe de karakters zich tijdens het verhaal ontwikkelen. De playboy Joe die, in het begin van de film in toom wordt gehouden door de kalme en nuchtere Jerry, verandert in een deftige maar onderkoelde vrouw, die vooral niet wil opvallen. Terwijl Jerry zich gedraagt als een opgewonden tiener bij het zien van al dat vrouwelijk schoon.

De dubbele rol van man/vrouw voegt een extra dimensie toe. Je hoort de twee mannen onder elkaar klagen over de ongemakken als vrouw: de hoge hakken, luchtige rokken en natuurlijk de opdringende mannen. De film zit vol met seksuele toespelingen, bevat spitsvondige dialogen, afgewisseld met allerlei komische situaties. Al twijfel ik nog steeds of het omgekeerde mondstuk op de sax van Joe/Josephine een inside joke is of gewoon een fout.

some like it hot

Joe/Josephine speelt gedurende de hele film op een omgekeerd mondstuk

Er wordt zelfs gepropageerd dat rijkdom ( en geslacht ) niet echt belangrijk als je echt om iemand geeft. Wanneer Jerry probeert om zijn verloving met Osgood te beëindigen en hij geen excuses meer weet te bedenken laat hij gewoon de schijn vallen: “I’m a man“, waarop Osgood de ondertussen bekende zin “Well, nobody’s perfect” uitspreekt.

Het is opvallend hoe goed deze film vandaag nog steeds werkt. Soms wordt er wel wat overgeacteerd, maar het blijft een vlotte film met een ( voor die tijd ) gewaagd thema. Some Like It Hot is een film die de status van klassieker dik verdient.

some like it hot

Osgood zegt de legendarische woorden “Well, nobody’s perfect”


Korte biografie van Marilyn Monroe :

Marilyn Monroe ( doopnaam: Norma Jean Baker ) kende geen gemakkelijke jeugd. Haar drugsverslaafde moeder liet de opvoeding van haar dochter voornamelijk over aan haar vrienden Albert en Ida Bolender. Terwijl de nodige speculaties bestaan over de mogelijke vader-kandidaten. Na een zenuwinzinking van haar moeder beland Marilyn bij het gezin van Grace McKee.

Het wordt uiteindelijk moeilijk voor de McKees om Marilyn te onderhouden, dus kreeg de 16-jarige een keuze voorgeschoteld: naar het weeshuis of trouwen. Monroe koos voor het laatste en trouwde met haar buurjongen James Dougherty. Tijdens zijn legerdienst gaat Monroe op verzoek van een fotograaf poseren en wanneer James terugkomt, kan hij geen weg met de inmiddels vrijgevochten Monroe, waardoor het koppel uit elkaar gaat.

marilyn monroe

Monroe was zowel een stijlicoon en een sekssymbool.

Monroe probeerde daarna haar acteercarrière te ontwikkelen. Ze wist een contract bij een filmmaatschappij te bemachtigen, maar dit eindigde met één enkele kleine bijrol die sneuvelde in de montagekamer. In de jaren ’50 waren contracten bij een maatschappij vaak een verborgen vorm van prostitutie: de actrices mochten met de relaties van de filmbazen ‘uit eten’.

Maar Monroe liet zich niet ontmoedigen en werkte ondertussen aan haar houding, nam acteer- en zanglessen en mat zichzelf een nieuw imago aan door haar haren te blonderen. Ze kreeg haar eerste grote filmrol in How to Marry a Millionaire. En was bijna de eerste actrice met een naaktscène, ware het niet dat de film Something’s Got To Give van Dean Martin nooit werd voltooid doordat ze bijna nooit op de set kwam door haar ( geërfde ) psychische problemen, die nog werden versterkt door haar chronische medicijngebruik.

marilyn monroe

Monroe’s eerste grote filmrol in How To Marry a Millionaire

Monroe stichtte eind de jaren ’50 haar eigen productiehuis en bleef ondertussen acteerlessen bijwonen. Ze kreeg een relatie met de toneelschrijver Arthur Miller. Hij schreef speciaal voor haar het script The Misfits. Maar haar nachtelijk doorrepeteren met haar persoonlijke coach, in combinatie met haar alcohol- en medicijngebruik, zorgde voor laatkomen en niet opdagen tijdens de opnames. Haverwege werd ze door regisseur John Hutson naar een afkickkliniek gestuurd en werden de laatste opnames in softfocus gefilmd om de sporen van haar verslaving te maskeren.

Ook Billy Wilder werd niet ontzien tijdens het draaien van Some Like It Hot. Monroe’s kledij moest steeds worden aangepast door haar zwangerschap, ze liet vaak op zich wachten en vergat zodanig vaak haar tekst dat deze achteraf werd gedubd.

Marilyn Monroe, de meeste begeerde vrouw van de jaren ’50, werd dood aangetroffen door haar huishoudster. De dokter verklaarde na haar autopsie dat ze overleed aan een acute ‘barbituraat-vergiftiging’ en dat hij veronderstelde dat het ging om een zelfmoord. Daarmee eindigde dan ook het leven van één der meest iconische vrouwen in Hollywood! Nu, ondertussen 60 jaar later, kent iedereen nog steeds de naam: Marilyn Monroe…

Marilyn Monroe


Tip! Ontdek via de onderstaande buttons onze andere besprekingen van klassieke films.

Dracula

 

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties