Klassieker: Dracula (Béla Lugosi)

2

Menig horrorliefhebber kent het verhaal van Dracula. Ondertussen bestaat er zelfs een eindeloze lijst van films over deze populaire gotische figuur. Redenen over dus om een blik te werpen op het meest verfilmde verhaal ter wereld.

Dracula (1931) is één van de eerste klassieke horror films van Universal Pictures CO. Inc. De regisseur Tod Browning haalde zijn inspiratie uit de gelijknamige novelle van de Ierse schrijver AbrahamBram’ Stoker (1847-1912). Aangestoken door het succes van Dracula regisseerde Browning nog vele andere klassieke horrorfilms, waaronder de bizarre cult klassieker Freaks. Nadien volgden er tal van adaptaties op het populaire vampierenverhaal, waarvan Francis Ford Coppola’s Bram Stoker’s Dracula (1992) met Gary Oldman als graaf toch de bekendste is geworden.

In de eerste scène zien we hoe de Britse advocaat Renfield (Dwight Frye) afreist naar Transsylvanië voor zijn afspraak met Graaf Dracula. De mensen die hij tegenkomt in het kleine dorpje waar diens kasteel staat waarschuwen hem voor vampieren die de nachten onveilig maken. Renfield laat zich echter niet ontmoedigen en reist verder.

Dracula

De eerste ontmoeting tussen Renfield en Dracula

Reeds tijdens de eerste nacht dat Renfield in het kasteel verblijft wordt hij tot slaaf gemaakt. Daarna bestaan zijn interesses alleen nog maar uit zijn meester gehoorzamen en het eten van kleine dieren, zoals vliegen en insecten om hun levensenergie te verkrijgen.

Hij zorgt ervoor dat Dracula, per boot, in Engeland aanmeert waar hij een landhuis genaamd Carfax Abbey heeft gekocht. Aangezien Renfield (schijnbaar) de enige overlevende is op de boot, wordt hij veilig opgesloten in een instelling die wordt gerund door Professor Van Helsing (Edward Van Sloan).

Dracula

Renfield, de trouwe dienaar van Dracula

Wanneer Dracula zijn nieuwe buur Dr. Seward (Herbert Bunston) ontmoet stelt deze hem voor aan zijn dochter Mina (Helen Chandler) en haar vriendin Lucy (Frances Dade). Al snel wordt duidelijk dat deze twee jonge deernen potentiële slachtoffers zijn voor de charmante Dracula. Lucy is zijn eerste prooi en sterft door te veel bloedverlies, om daarna te herrijzen als vampier.

Mina sterft niet direct en vertelt over een rare droom waarin Dracula haar bezocht. Professor Van Helsing die het vreemde gedrag van Renfield onderzoekt, ontdekt dat Dracula een vampier is aangezien hij geen spiegelbeeld heeft. Samen met John Harker (David Manners), de verloofde van Mina, gaat Van Helsing naar Carfax Abbey om Dracula te vernietigen.

Dracula

Prof. Van Helsing confronteert Dracula met het ontbreken van zijn spiegelbeeld

Wat vooral opvalt in de film zijn de langzame dialogen en natuurlijk de indringende blik van Lugosi. Zijn présence gecombineerd met de griezelige verlichting en een schimmige sfeer zorgt voor een perfecte duistere en gotische uitstraling. Deze stemming is vooral te danken aan de cinematograaf Karl Freund. Hij zorgde voor de verrassende impact wanneer je het kasteel voor de eerste keer te zien krijgt. Daarnaast zorgde hij ook voor de bekende shots van de kronkelde handen die uit de doodskisten komen glippen en is hij verantwoordelijk voor de snuffelde ratten in de crypte.

Geheel naar de tijdsgeest werden veel scènes uit de film gecensureerd en verwijderd, nadat sommige mensen tijdens de première flauw vielen door de schok. Natuurlijk lokte dit extra bezoekers, die met eigen ogen wouden zien waar al die commotie voor was.

Dracula

De vrouwen van Dracula


Korte biografie van Béla Lugosi :

Béla Lugosi (volledige naam Béla Ferenc Dezső Blaskó), geboren in het Oostenrijk-Hongaarse Banaat, was de jongste van vier kinderen. Nog steeds hangt er een mysterie rond het beroep van zijn vader. Het beroep bakker werd nl. doorkrast op de geboorteakte van Lugosi en verandert naar bankier. Tot op heden is het nog niet duidelijk of het gaat om een vergissing of dat dit de zoveelste poging is van Lugosi om zijn bescheiden afkomst te verdoezelen.

Lugosi startte zijn acteercarrière op het toneel in Hongarije, waar hij voornamelijk rollen vertolkte in Shakespeare-stukken. Daarna emigreerde hij naar Duitsland, waar hij een paar jaar werkte in de filmindustrie. Zo vertolkte hij een rol in de eerste bewerking van Dr. Jeckyll and Mr. Hyde.  Daarna ging hij zijn geluk gaan beproeven in Amerika waar de ongeschoolde Lugosi zich voordeed als een afgestuurde student aan de universiteit van Oxford.

Dracula

In Amerika vertolkte hij graaf Dracula in het toneelstuk op Broadway, maar werd wereldberoemd door zijn rol als graaf Dracula in de gelijknamige film van Bram Stoker. Om daarna overschaduwd te worden door Boris Karloff die bekend werd als Frankenstein (1931), in de gelijknamige film. Zijn acteercarrier bevond zich op een laag pitje, mede door zijn vermoedelijke banden met de Russisch Communistische Partij, waardoor hij op allerlei mogelijke zwarte lijsten werd geplaatst.

Maar door zijn rol in Frankenstein vs. The Wolf Man kwam er definitief een einde aan zijn carrière. Hierna trad hij enkel nog op in low-budget toneelstukjes doorheen de VS. Geen wonder dat de ooit aanbeden acteur een cognac en morfine verslaving ontwikkelde.

Dracula

Béla Lugosi als Frankenstein in Frankstein vs The Wolf Man

Dankzij zijn vriendschap met Edward D. Wood Jr. kreeg hij enkel nog rollen in diens films zoals Bride of the Monster en Glen or Glenda. Maar Woods staat bekend als de slechtste Hollywoodregisseur aller tijden, wat natuurlijk ook niet echt bevorderlijk is voor Lugosi.

Lugosi overleed op 73-jarige leeftijd, berooid en ongelukkig, in zijn appartement in Hollywood aan een hartaanval. Hij werd begraven in een volledig Dracula-kostuum en niemand minder dan Frank Sinatra betaalde de begrafenis kosten.

Toch werd na zijn dood nog gebruik gemaakt van het beeldmateriaal en konden de fans hem nog eenmaal bewonderen in Ed Wood’s Plan 9 From Outer Space, die bekend staat als de slechtste film aller tijden.

Dracula

Beeldmateriaal van de inmiddels overleden Lugosi werd gebruikt in de film Plan 9 From Outer Space


Tip! Ontdek via de onderstaande buttons onze andere besprekingen van klassieke films.

Some Like It Hot

 

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties