Klassieker: A Streetcar Named Desire (Marlon Brando Jr.)

0

Iedereen kent wellicht de highlights van A Streetcar Named Desire door de parodie die The Simpsons brachten. Hoewel dit een van mijn favoriete afleveringen is, heb ik veel meer genoten van de gelijknamige film. Want zelfs ondanks het weggelaten en censureren van de belangrijkste topics komt de waanzin van het hoofdpersonage Blanche Dubois perfect over.

A Streetcar Named Desire kent zijn oorsprong in het gelijknamige toneelstuk dat werd geschreven door Tennessee Williams. Ondanks het succes van dit stuk was men niet van plan om dit populaire verhaal te verfilmen door de vele controversiële onderwerpen die het stuk bevat: homoseksualiteit, verkrachting en krankzinnigheid. In 1951 besloot Elian Kazan dan toch om het op film te brengen. Het oorspronkelijk verhaal werd gecensureerd herschreven en zelfs tijdens de productie van de film sneuvelden er nog verschillende scenario’s.

Brando, Marlon - A Streetcar Named Desire

Blanche Dubois komt toe in New Orleans

De film gaat van start met Blanche Dubois ( Vivien Leigh ), een weduwe afkomstig uit het rustige dorpje Auriol in Mississippi, die aankomt in New Orleans. Daar neemt ze de tramlijn Desire om naar haar zuster Stella ( Kim Hunter ) te gaan. Deze korte tramrit staat symbool voor het transformatieproces die zij doormaakt tijdens de film nl. van begeerte naar krankzinnigheid.

Hoewel Blanche nog steeds een schoonheid is, is deze langzaam aan het vergaan. Na de dood van haar man ( en mede als gevolg van haar alcoholisme ) probeerde ze indruk te maken op de jonge mannen in haar omgeving. Als leerkracht Engels ging ze net dat tikkeltje  te ver en verleiden van een 17-jarige jongen resulteerde in haar ontslag. Op het randje van een zenuwinzinking besloot ze dan maar bij haar zuster, Stella Kowalski, in New Orleans in te trekken.

Brando, Marlon - A Streetcar Named Desire

Stanley laat duidelijk merken aan Stella en Blanche wie de baas is

De drukte stad vergt veel van Blanche haar zenuwen. Daarnaast is Stella getrouwd met de ‘bruut’ Stanley Kowalski Marlon Brando Jr. ). Een natuurkracht met een sterke seksuele uitstraling en een al even groot ego als Blanche. Hun ego’s botsen dan ook regelmatig met elkaar. Blanche vind Stella veel te goed voor een man als Stanley en laat geen kans onbenut om dit te melden aan haar zus. Terwijl Stanley op zijn buurt niets moet weten van het blasé karakter van Blanche.

Wanneer Blanche een relatie begint met Stanley’s vriend Mitch ( Karl Malden ) wordt hun relatie alleen maar erger. De film bereikt zijn hoogtepunt wanneer Stella naar het ziekenhuis wordt gebracht wanneer zij last begint te krijgen van barensweeën. Stanley is ondertussen de echte reden van Blanche’s vertrek uit Auriol te weten gekomen en profiteert van de situatie om haar hiermee te confronteren. Maar daar blijft het niet bij. Stanley verkracht haar bruut en duwt Blanche daardoor over het randje naar de waanzin.

Brando, Marlon - A Streetcar Named Desire

De ego’s van de twee botsen regelmatig

Stanley en Stella kunnen niet anders doen dan haar laten opnemen in een inrichting. Stella is totaal overstuurt wanneer ze haar zuster komen ophalen en vlucht, met de baby, naar de bovenburen terwijl ze haar man achter haar hoort roepen: “Stella! Hey, Stella!”

Wat uit de film is gelaten is het feit dat Blanche haar man betrapte in bed met een ander man en dat dit leidde tot zijn zelfmoord. Daarnaast is ook de verkrachtingsscène uit de film geknipt. Je ziet enkel Stanley die Blanche op het bed gooit.

Wat deze film tot een succes en een klassieker maakt is de geloofwaardigheid van de acteurs. Hoewel Marlon Brando Jr. een pionier is op het vlak van method acting ( acteurs die gebruik maken van eigen ervaringen om karakter te geven aan hun personage ) is het vooral Vivien Leigh die het meest indruk maakt.

Brando, Marlon - A Streetcar Named Desire

De medewerkers van de instelling komen Blanche ophalen

De actrice had te kampen met depressies en later werd zelfs geconstateerd dat ze leidde aan een bipolaire stoornis. Het spelen van de depressief en psychische gestoorde Blanche zorgde ervoor dat Leight de werkelijkheid en fictie moeilijk uit elkaar kon houden. Kazan integreerde haar vervreemding en desoriëntatie in haar rol. Ook zorgde hij dat de muren van de set beweegbaar waren waardoor hij deze dichter bij elkaar kon brengen om het claustrofobisch effect die Blanche voelde te creëren tot bij de kijker te brengen.


Korte biografie Marlon Brando Jr. :

Marlon Brando Jr. is de zoon van een vertegenwoordiger en een drankverslaafde amateuractrice. Hij werd dan wel geboren in Omaha maar is toch van een andere origine nl. een mengeling tussen Italiaans, Brits, Iers, Duits en zelfs Nederlands.

Brando ontpopte zich tot een moeilijke student en werd van diverse scholen gestuurd. Hij werkte dan maar als greppelgraver voor hij besloot om naar New York te gaan. Eenmaal toegekomen in NY volgde hij een jaar lang Method acting aan de Dramatic Workshop van The New School.

Brando, Marlon - A Streetcar Named Desire

Scène uit I Remember Mama

Hij startte zijn carrière met een rol in I Remember Mama en stond vooral bekend als een groot, rebels talent. Hij leverde openlijk kritiek tegen Hollywood, de filmindustrie en het sterrendom met het typische glamourleven. Toen hij doorbrak met de rol van Stanley Kowalski in A Streetcar Names Desire opende dit voor hem de deur naar Hollywood. Een gedroomde kans die hij eerst weigerde.

Hij wist natuurlijk en nonchalant perfect te combineren met intensiteit en seksualiteit. Een acteerprestatie die nog niet eerder was gezien in de jaren ’50 en die zorgde voor een doorbraak van method acting. In de volgende decennia duurde het echter een tijdje  voor hij weer een goede rol te pakken had mede omdat hij weigerde om met bepaalde regisseurs samen te werken. Daarnaast leverden de films, One-Eyed Jack en Mutiny on the Bounty, waarvan hij de regie in handen nam weinig winst op en werd Brando bestempelt als box-office poison ( vergif voor de kassa ).

Brando, Marlon - A Streetcar Named Desire

Scène uit One-eyed Jacks

Desondanks bleef hij zijn goede reputatie bij de vrouwen behouden. Hij huwde slechts 3 maal maar verwekte 13 kinderen bij verschillende vrouwen. Er  zijn zelfs vermoedens dat er nog tientallen kinderen rondlopen waarvan zijn vaderschap nooit bewezen is en publiek gemaakt is. Daarnaast heeft hij meer dan 30 kleinkinderen onder wie Courtney Love, de zangers van Hole maar vooral bekend als de weduwe van Kurt Cobain.

In de jaren ’70 maakte hij een bescheiden comeback door de rol van Don Vito Corleone in The Godfather en in de controversiële film Last Tango in Paris. Brando won een Oscar voor The Godfather, die hij pertinent weigerde. Hij stuurde de onbekende Mexicaans-Indiaanse actrice Sacheen Littlefeather in zijn plaats om de Oscar op te halen als protest tegen de manier waar Indianen worden afgeschilderd in films. Reeds vanaf het begin van de jaren ’60 kwam hij al op voor de rechten van de Indianen. Hij stond dan ook bekend om zijn politiek activisme.

Brando, Marlon - A Streetcar Named Desire

Sacheen Littlefeather die de oscar van Brando ophaalt

Na deze succes nam Brando een sabbatperiode van 3 jaar. Wanneer hij terugkeerde was hij een aantal kilo’s bijgekomen en wilde enkel worden gefilmd in het schemerduister. Beetje bij beetje bleef zijn gewicht toenemen tot hij ongeveer 150kg woog. Tegen dat hij dit gewicht bereikte haatte hij acteren en liep zelfs vaak weg op de set. Daarnaast weigerde hij zijn tekst in te studeren of het script in te kijken. Het enigste wat hij nog wilde en zelfs openlijk voor uitkwam, was zijn cheque innen. En het liefst een zo groot mogelijke cheque.

Begin de jaren ’80 trok hij zich terug op zijn privé-eiland in de buurt van Tahiti om na 9 jaar terug te keren in de anti-apartheidsfilm A Dry White Season. Daarna speelde hij in nog een aantal minder kwalitatieve film om te eindigen met een dieptepunt door zijn rol in The Island of Dr. Monreau. Hij kreeg hiervoor een Golden Raspberry Award voor slechtste mannelijke bijrol.

Brando, Marlon - A Streetcar Named Desire

Scène uit The Island of Dr. Monreau

Vlak voor zijn dood sprak hij nog de rol in voor de animatiefilm Big Bug Man maar deze film is nooit uitgebracht. Hij leed een lange tijd aan longfibrose maar overleed als gevolg van zijn zwaarlijvigheid. Hij had ondermeer last van hartfalen en diabetes maar ook werd er leverkanker bij hem gesignaleerd. Hij liet zich cremeren en uitstrooien op twee verschillende plaatsen: een deel in Tahiti en een deel in Death Valley ( samen met de as van Wally Cox ).


Tip! Ontdek via de onderstaande buttons onze andere besprekingen van klassieke films.

Dracula Some like it hot
Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties