Samen met de laatste zoon van Krypton stierf in Batman v Superman: Dawn of Justice ook datgene waar die grote rode S op zijn borst voor stond: hoop. De mensheid is uit het lood geslagen door het verlies van zijn machtigste beschermer. De angst en chaos die daarmee gepaard gaat, heeft iets sinisters aangetrokken. De invasie is begonnen, en Batman en Wonder Woman beseffen dat ze die niet alleen kunnen tegenhouden.

De buitenaardse veroveraar Steppenwolf (Ciarán Hinds) heeft immers zijn zinnen op de aarde gezet. En meer specifiek op de mysterieuze Mother Boxes, drie kubussen die samen een wapen vormen dat de aarde kan veranderen in het evenbeeld van Steppenwolfs eigen apokoliptische thuiswereld. Batman (Ben Affleck) en Wonder Woman (Gal Gadot) gaan op zoek naar bondgenoten om de strijd aan te binden tegen Steppenwolf en zijn leger gevleugelde parademons.

steppenwolf

Hun zoektocht levert drie individuen met bijzondere gaves op, die, de een met al wat meer zin dan de andere, het team vervoegen. Barry Allen (Ezra Miller) is een enthousiaste jongeman die zich supersnel kan voortbewegen. Arthur Curry (Jason Momoa) schippert tussen de mensenwereld en zijn Atlanteaanse afkomst, waardoor hij bovenmenselijk sterk is en zich in de oceanen als een vis in het water voelt. En ten slotte is er Victor Stone (Ray Fisher), de zoon van wetenschapper Silas Stone, die na een vreselijk ongeval veroorzaakt door zijn vader met een van de Mother Boxes herbouwd werd als een cyborg. In tegenstelling tot Batman en Wonder Woman staan zij nog maar aan het begin van hun Hero’s Journey. Kan dat jonge geweld de afwezigheid van Superman opvangen?

justice league

Justice League kent narratief een interessante evolutie. Het begint als een detectiveverhaal dat ook wel wat kenmerken van een typische heist heeft, zoals het verzamelen van het team, maar ontpopt zich gaandeweg tot een typische superheldenfilm met hoge spektakelwaarde en de nodige epiek. Om nog maar te zwijgen van de miljoenenschade aan collateral damage. Inhoudelijk kent het verhaal z’n gebreken: zo is het toch maar een beetje vaag waarom de aarde er na de dood van Superman plots als een aantrekkelijk hapje voor buitenaardse veroveraars uitziet. Of waar die derde Mother Box nu precies ineens vandaan kwam.

Ook is Justice League vooral set-up. Aquaman, Cyborg en the Flash staan allemaal aan het begin van hun carrière en dragen soms zelfs hun superheldennaam nog niet. Vreemd genoeg en in tegenstelling tot bij grote concurrent Marvel, staat de team-up/crossover aan het begin van het cinematic universe, en komen de meeste solofilms pas nadien. De deur staat open. Het is duidelijk dat er aanzetten worden gegeven voor de solofilms van de drie. Soms gebeurt dat subtiel, soms minder. Het gesprek dat Aquaman met Mera (Amber Heard) heeft over zijn afkomst en zijn moeder, koningin Atalanna, voelt op z’n minst een beetje slecht getimed, zo vlak na een aanval van parademons. Is dat daar echt het beste moment voor, Arthur? De vraag die we ons echter stellen, is of de solofilms niet als een stap terug zullen voelen. De Justice League als team zit supergoed, het wérkt. Willen we dan echt nog wel een soloavontuur van Flash of Cyborg zien?

mera

Maar ook voor de schurken staat de deur open. Zowel in het verhaal, als op metaniveau. Ten goede of ten kwade heeft de aarde de aandacht van buitenaardse krachten getrokken. Wie een beetje thuis is in de comics van DC weet immers welke implicaties parademons en Steppenwolf hebben. Een duisterdere macht regeert de thuiswereld van Steppenwolf. Zijn naam blijft in deze film niet ongenoemd. Dat is allemaal wel heel fijn voor de fans, die in katzwijm vallen bij het idee de heerser van Apokolips in de bioscoop te kunnen zien, maar voor de gewone filmganger met wat minder achtergrondkennis, maakt dat minder uit. Zij moeten het stellen met Steppenwolf. Die is al iéts interessanter dan de vorige DC-villains, maar slechts nauwelijks. Net als Doomsday en Incubus is hij vooral een groot monster dat er indrukwekkend uitziet en de boel afbreekt, maar eerder weinig diepgang heeft.

Dat neemt echter niet weg dat Justice League zonder omwegen een goede film genoemd mag worden en na Wonder Woman een volgende stap in de goede richting is, ondanks de hobbelige start van het DC Cinematic Universe. Op het einde van de film wil je méér. De sfeer is al iéts luchtiger dan pakweg Batman v Superman: Dawn of Justice en meer dan eens worden we zowaar getrakteerd op geslaagde grapjes. Bovendien zijn de personages echt uitzonderlijk genietbaar. We waren al fan van Gal Gadots Wonder Woman, maar de echte uitblinker is Ezra Miller. Zijn kleine bonding-moment met Cyborg aan het graf van Clark Kent blijft bij. Cyborg zien we dan weer worstelen met zijn nieuwe identiteit en Aquaman heeft het als loner moeilijk om in team te spelen. En tussen Bruce en Diana? Tjaaaa…

wonder woman

Ook audiovisueel mag Justice League een succes genoemd worden. Er wordt eer bewezen aan de iconische themes van Batman en Superman en ook het herkenbare theme van Wonder Woman dat in ijltempo zo geliefd is geworden, keert terug. Wat de special effects betreft, zijn vooral de superkrachten van de drie nieuwkomers het vermelden waard. Alledrie krijgen ze een memorabele visuele stijl, die ongetwijfeld in hun solofilms zal terugkeren. Wanneer Barry in de Speed Force tapt, ziet dat er goed uit, net zoals het steeds veranderende lichaam van Cyborg. En door deze film hebben we er alle vertrouwen in dat de onderwaterscènes die cruciaal zijn voor een Aquaman-film er goed uit zullen zien.

flash

Justice League is niet perfect, en zal het behoorlijk lastig hebben de concurrentie aan te gaan met die andere superheldenfilm die momenteel in de bioscopen speelt. Maar toch is het een ontzettend grote stap in de goede richting en we voelen ons bevestigd in het voorzichtige optimisme dat we sinds Wonder Woman koesterden voor de franchise. De deur staat open voor de toekomst. Blijf maar zitten tot aan de tweede post-creditsscène en je zal wel zien wat ik bedoel.

7 Hoopgevend

Het debuut van de Justice League is niet zonder gebreken. Het verhaal wankelt soms een beetje, maar de personages en de toon zitten zeer goed. Ondanks de moeilijke start van het DC Cinematic Universe is Justice League na Wonder Woman weer een stap in de goede richting.

  • Verhaal 6
  • Personages 8
  • Soundtrack 8
  • Visueel 8
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties