Is er nog hoop voor de Han Solo-film?

0

De Star Wars-wereld werd door elkaar geschud vorige week. Twee geliefde regisseurs verlieten de productie van Han Solo en werden nadien direct vervangen door veteraan Ron Howard. Komt het nog goed met de film?

The LEGO Movie– en 21 Jump Street-makers Phil Lord en Christopher Miller zijn niet langer de regisseurs van de langverwachte Han Solo-film. Ze waren de ideale kandidaten om de franchise nieuw leven in te blazen met de prent over het verleden van de smokkelaar uit de Star Wars-films. De reden voor hen vertrek? Het alombekende “creatieve verschillen” volgens Kathleen Kennedy, de grote baas bij Lucasfilm. “Onze visie en werkproces strookten niet met de partners op dit project”, aldus het regisseursduo Lord en Miller. De grote oorzaak ligt waarschijnlijk bij de humor waarmee het tweetal hun visie op het Star Wars-universum wou overgieten.

Volgens Variety ging het om meer dan creatieve verschillen. Al sinds het begin strookte het niet tussen Lord, Miller, Kennedy en schrijver/producent Lawrence Kasdan. “Ze ging zelfs niet akkoord met hoe ze hun sokken plooiden”, onthulde een bron over de cultuurclash. De strubbelingen moeten wel serieus geweest zijn, want het gebeurt nauwelijks dat filmmakers zomaar aan de kant worden geschoven midden in zo’n grote productie.

phil lord en chris miller

Phil Lord, Christopher Miller en Episode VIII-regisseur Rian Johnson.

Natuurlijk is het niet de eerste keer dat een Star Wars-film problemen ondervindt tijdens de opnames. Zo werd Tony Gilroy ingeschakeld om Rogue One: A Star Wars Story bij te schaven nadat regisseur Gareth Edwards de opnames had beëindigd. Toen al vroegen we ons af of het drama rond Rogue One geen donkere voorbode was en of Lord en Miller wel voldoende vrijheid zouden krijgen bij hun Han Solo.

Niet alleen Rogue One was een symptoom van iets veel groters dat gaande is bij Disney, het moederbedrijf van Lucasfilm en… Marvel. Het lukt Marvel soms om fantastische regisseurs binnen te halen voor hun superheldenfilms, die nadien fletse films afleveren of gewoonweg het project verlaten. Joss Whedon was Marvel zo beu dat hij na Avengers: Age of Ultron definitief de deur achter zich dichttrok (en naar DC Comics en Warner Bros. verkaste). En dan is er Ant-Man, ooit het passieproject van Edgar Wright (Hot Fuzz en het aankomende Baby Driver) tot hij Marvel vaarwel zei wegens, jawel, creatieve verschillen. “Ik wilde een Marvel-film maken, maar zij geen Edgar Wright-film”, zei de regisseur tijdens een recent interview. “De laatste druppel was toen ze het scenario herschreven zonder mij. Als je een simpele huurling bent, vraag je je af wat je daar nog doet.”

En toch was Rogue One uiteindelijk geen mislukking van jewelste. En bij Marvel lijken de producenten sommige creatieve regisseurs toch een kans te geven. Zowel James Gunn mag zich, binnen paalde lijnen uiteraard, laten gaan met Guardians of the Galaxy. Taika Waititi lijkt ook veel vrijheid te krijgen voor Thor: Ragnarok, vooral op het vlak van toon, visuele stijl en diversiteit van de personages.

Hoeven we dus te panikeren over het vertrek van Lord en Miller bij Han Solo? Hun vervanger is wel een veteraan in het vak: Ron Howard (The Da Vinci Code, Apollo 13, A Beautiful Mind). De respectabele cineast is al fan van de franchise sinds George Lucas hem in 1972, tijdens de opnames van American Grafitti, vertelde over de plannen voor Star Wars. Respectabel maar braaf, en dat betekent dat hij, in tegenstelling tot Lord en Miller, geen zotte toeren zal uithalen met de productie.

Lucasfilm koos bewust voor de brave Howard want daar blijven ze erop hameren dat de Star Wars-films dezelfde toon moeten hebben. Lord en Miller waren met hun humor een bedreiging voor die toon. Toch zal er veel van hen in de film zitten. De opnames van de Han Solo-film zijn al bezig sinds februari, waardoor drie vierde van de film al ingeblikt was toen Lord en Miller werden ontslagen. Daarnaast wordt er niet meer gesleuteld aan het scenario. Howard moet dus enkel het werk van Lord en Miller netjes afwerken, maar dan met minder improvisatie en, misschien voor het productieteam, een minder hectisch opnameproces.

Han Solo staat momenteel nog steeds gepland voor een release in mei 2018, met Alden Ehrenreich als de jonge titelheld en Donald Glover als Lando Calrissian. Ook Woody Harrelson en Game of Thrones-actrice Emilia Clarke zullen van de partij zijn.

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties