Inside Out: emoties met een eigen willetje (review)

0

Je kan heel veel zeggen van Pixar en dat zijn dan vooral goede dingen. Door de jaren heen bracht de studio telkens mooie, emotionele verhalen (als er iemand is die het droog heeft gehouden bij Up hoor ik het graag!) en verraste met originele insteken bij zowel zijn kortfilms als langspelers. Inside Out is geen uitzondering en gaat letterlijk over gevoelens, weergegeven door figuurtjes. Geekster was aanwezig bij de persvisie en doet bij deze verslag.

wpid-inside-out-emotion-poster

Meet the crew!

De eerder vermelde figuurtjes zijn gevoelens die elke mens bezit: Joy (vreugde), Disgust (afschuw), Fear (angst), Sadness (verdriet) en Anger (woede). Inside Out brengt dit op een bijzonder interessante manier naar voren, door deze gevoelens een mensachtige vorm te geven en aan het stuur te zetten in elk levend wezen zijn of haar hoofd. De film draait voor het grootste deel om het reilen en zeilen van de gevoelens in het hoofd van de jonge Riley, een Amerikaans meisje. Tegelijk met Riley’s geboorte komt Joy tot leven in haar hoofd, die vanaf dan haar best doet om Riley zoveel mogelijk mooie momenten te bezorgen. Dit doet ze door een groot controlepaneel te bedienen van waaruit ze Riley kan laten lachen en vrolijk zijn. Met het ouder worden van Riley komen er ook andere gevoelens bij, zoals de roodgekleurde Anger, die wanneer hij het controlepaneel overneemt, duidelijk laat blijken dat hij broccoli maar niets vindt.

download9

Riley en haar ouders, juist aangekomen na de verhuis.

Het team emoties werkt samen om herinneringen – weergegeven door kleurrijke bollen – te creëren, van waaruit Riley beetje bij beetje kan groeien en levensdoelen kan opbouwen. Een verhuis van Minnesota naar San Francisco zorgt echter voor een emotionele puinhoop in Riley’s hoofd, wiens wereld overhoop gegooid wordt. Zowel Joy als Sadness verdwijnen dan uit de controlekamer, wat perfect vertaald wordt naar wat er in het echte leven gebeurt. Met enkel Anger, Fear en Disgust aan het stuur wordt Riley geprikkeld, snauwt bij het minste naar andere mensen en ziet nergens meer het nut van in. Langzaam zakt het meisje in een depressie en zondert zich af. Tegenpolen Joy en Sadness proberen hierna zo goed en kwaad als het kan samen te werken om de schade te proberen herstellen.

Joy op avontuur in Riley’s geheugen

Geïntrigeerd? Dat hoor ik graag, want Inside Out is best een goede film. Als kijker krijg je als het ware een blik achter de schermen over hoe gevoelens tot stand komen en dit doet je benieuwd zijn naar méér. En die méér krijg je ook, want tijdens de avonturen van Joy en Sadness trekken beiden door heel Riley’s emotioneel centrum. Hierbij krijg je te zien hoe – volgens Pixar – dromen tot stand komen of wat er gebeurt wanneer herinneringen verdwijnen. De kleurrijke locaties en personages spreken tot je verbeeldingen en Pixar voegt telkens nieuwe elementen toe die het boeiend houden. Het knappe – Engelstalige – stemmenwerk verdient ook nog een vermelding, met name comédienne Amy Poehler, als de vrolijke (hoe kan het ook anders) Joy.

Een oudere herinnering van Riley wordt opgehaald

Is Inside Out dan een perfecte film? Neen, dat nu ook weer niet. De meeste van de grapjes zie je wel aankomen en doen je niet altijd lachen en de plot is beperkt in zijn verhaal. Alles moet namelijk van twee kanten weergegeven worden en dit kost tijd. Desondanks levert Pixar een gevoelige en originele familiefilm af en dit in tijden dat filmstudio’s terughoudend zijn om een nieuwe franchise te producen. Inside Out verdient alleen al daarom je aandacht. De film brengt ook een mooie boodschap; elk gevoel heeft zijn plaats in het leven en soms moet je negatieve gevoelens naar boven laten komen en verwerken om iets nieuws op te kunnen bouwen.

82%
82%
Ontroerend

Pixar ontroert op een verrassende en originele manier. De emotionele reis van Riley en haar gevoelens blijft boeiend om te volgen en zal zowel voor ouders als kinderen een leuke belevenis zijn.

  • characters
    9
  • story
    7.5
  • music and sound
    8
Share.

About Author

Naomi Busard

Opgegroeid met Ocarina of Time, Banjo-Kazooie en Diablo 2. Casual geek en tettert hierover je oren af als je niet oppast. Tevens een spelling/grammar nazi die op de eindredactie eindelijk een plek heeft gevonden om als pietje precies wat nuttig werk te verrichten.

Reacties