In memoriam: Alan Rickman (1946 – 2016)

0

‘Alan Rickman is overleden’, meldde de Britse krant The Guardian gisteren rond de middag op haar website. ‘Laat dit alsjeblieft een hoax zijn, of iemand die op het verkeerde knopje geduwd heeft’, prevelde ik. Maar neen, het droeve nieuws werd bevestigd door de familie en zo moeten we, amper enkele dagen na Lemmy en Bowie, alweer afscheid nemen van een icoon.

En wat voor een icoon… Een hele generatie kent Rickman uiteraard vooral van zijn rol als Severus Snape in de Harry Potter-films. Het zwarte gewaad, het lange zwarte haar en vooral die stem. Als Snape ergens op Hogwarts Harry betrapte op ongein, gingen ook bij het publiek de haren rechtstaan: ‘Mister Potter…’ Het is mede dankzij Rickmans geweldige vertolking dat professor Snape na al die tijd zo geliefd is en blijft.

Maar het verhaal van Alan Rickman zelf begint veel vroeger, meer bepaald op 21 februari 1946 in het westen van Londen, waar hij opgroeide samen met zijn twee broers en zus. Tijdens zijn studies Grafisch Ontwerp ontmoette hij Rima Horton, zijn grote liefde. Het zou duren tot 2012 vooraleer het koppel in het huwelijksbootje stapte, hoewel ze al sinds 1965 samen waren.

Alan Rickman Severus Snape

Van Severus Snape…

Ook zijn carrière als acteur startte relatief laat. Rickman stampte na zijn studies immers eerst een succesvol designbureau uit de grond, Graphiti. Maar de acteermicrobe zat hem toen al in het bloed en op 26-jarige leeftijd kreeg de Brit een studiebeurs te pakken voor de Royal Academy of Dramatic Art, een prestigieuze toneelschool.

Tussen 1978 en 1985 was Rickman vooral te zien op televisie, in tv-films en series. Zijn allereerste tv-rol was die van Tybalt in een bewerking van Romeo & Juliet. In 1987 volgde dan de doorbraak in de Verenigde Staten, in het Broadway-stuk Les Liaisons Dangereuses. Hij werd zelfs genomineerd voor een Tony Award (zowat de Oscars van de musicalwereld), maar zag een rol in de verfilming van het stuk aan zijn neus voorbij gaan.

Niet getreurd, want daardoor had Rickman de kans om in Die Hard in de huid te kruipen van slechterik Hans Gruber. Die rol katapulteerde de intussen al 41-jarige Brit definitief richting eeuwige roem. Gruber maakte van Rickman een Hollywood-ster, maar omgekeerd maakte Rickman van Gruber ook een voorbeeld voor movie villains.

Alan Rickman Hans Gruber

… tot Hans Gruber…

Dat Alan Rickman in het collectieve geheugen gegrift staat als iemand die vooral vaak de slechterik speelde, is onterecht. In 1991 was hij inderdaad nog de sherrif of Nottingham in de Robin Hood-film Prince of Thieves. Maar ook in romantische films schitterde hij in de hoofdrol. Denk maar aan Sense and Sensibility of Love Actually.

Zijn tegenspeelster in beide films was Emma Thompson. Ook in The Winter Guest (uit 1995) werkten beide sterren samen: zij als actrice en hij als regisseur. In 2014 nam Rickman opnieuw plaats in de regisseursstoel voor A Little Chaos, een romantisch drama dat zich afspeelt in de tuinen van Versailles. Voor de hoofdrollen koos hij voor Kate Winslet en onze eigen Matthias Schoenaerts.

Alan Rickman kat

… Alan Rickman was altijd outstanding.

En dan zijn er nog zijn komische rollen. In Galaxy Quest speelde hij een aan lager wal geraakte Shakespeare-acteur, die zich tevreden moet stellen met een rol in een televisieserie over de bemanning van een ruimteschip. Tot er plots echte aliens voor de deur staan en de cast ingeschakeld wordt in een intergalactische oorlog.

Nog een komische sciencefiction-film met Alan Rickman: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Het compleet maffe verhaal met Martin Freeman, vallende potvissen en zingende dolfijnen. En een manisch-depressieve robot wiens stem wel erg bekend klonk. ‘I’d make a suggestion, but you wouldn’t listen. No one ever does.’

Eén keer keerde Rickman ook op het witte doek terug naar zijn musical-liefde. In Sweeney Todd, de film van Tim Burton over een wraakzuchtige kapper, gaf hij gestalte aan Judge Turpin, de rechter die het perfecte gezinnetje van Benjamin Barker uit elkaar rukte. Het duet van Johnny Depp en Rickman over Pretty Women is één van de hoogtepunten van de film.

Ook in Alice in Wonderland werkte het trio Burton-Depp-Rickman samen. Die laatste sprak de stem in van Absalom, de blauwe rups. In Alice Through the Looking Glass, die later dit jaar in de zalen komt, herneemt Rickman die rol. Samen met het oorlogsdrama Eye in the Sky wordt dat de laatste keer dat we hem in de bioscoop kunnen bewonderen.

Zijn stem was altijd het handelsmerk van Rickman. Van Hans Gruber over Judge Turpin tot Severus Snape: aan één woord heb je genoeg om hem te herkennen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt trouwens dat de perfecte stem een combinatie is van Alan Rickman, Jeremy Irons en Michael Gambon.

Een van de grootste Britse acteurs van de afgelopen decennia is niet meer. Maar voor filmliefhebbers over de hele wereld zal hij altijd blijven bestaan. En wanneer we later onze kinderen en kleinkinderen laten kennismaken met de wereld van Harry Potter, zullen we zelf vooral blij zijn om Alan Rickman terug te zien.

After all this time?

Always.

Share.

About Author

An Dierickx

A girl, on the internet! Houdt van fantasy en koekjes. Houdt niet van korte tekstjes over zichzelf schrijven.

Reacties