Wat je hoort te kijken in de herfst

0

De herfst is het plezierigste seizoen van allemaal. De natuur wordt geel en rood en eindelijk mogen we de haard ontsteken om het gezellig warm te maken. Welke film of televisiereeks kijk je dan het best vanonder dat dekentje?

Net zoals je kerstfilms hebt, heb je herfstfilms. Je merkt het misschien niet op het eerste zicht, maar het druiligere weer en de rode, of kale, bomen in het verhaal liegen er niet om. Het leukste is natuurlijk om deze films (of series) te bekijken in de periode van het jaar waarin ze zich afspelen. Met de volgende films en televisiereeksen kun je je tijd vullen wanneer het weer niet vraagt om een herfstachtige boswandeling.

nightmare_before_christmas_jack_skellington_lights

The Nightmare Before Christmas

Een binnentikker natuurlijk, deze unieke stop-motionfilm van Tim Burton. Jack Skellington, de koning van Halloween Town, heeft het echt wel gehad met zijn feestdag en wordt geïntrigeerd door het concept van Christmas Town. De film wordt bevolkt met fantastische personages die heerlijke muzikale nummers brengen, ondersteund door muziek van Danny Elfman.

The Nightmare Before Christmas is een terechte klassieker geworden. Sinds zijn release is er onenigheid onder fans of het nu een Halloweenfilm of al dan niet een kerstfilm is.  De meest logische keuze is om hem te bekijken in de tussenperiode, maar daarvoor gooit nog een andere kandidaat zich in de ring…

paranorman

ParaNorman

Vergeet The Nightmare Before Christmas. Er is geen twijfel meer mogelijk over welke je film je kijkt tussen Halloween en kerstmis: ParaNorman! Nog een stop-motionfilm, deze keer uit de stal van Laika. Het productiebedrijf mengt stop-motion met digitale animatie tot een betoverend resultaat.

ParaNorman stal mijn hart vanaf de eerste minuten en het werd er enkel beter door het mooie verhaal over een jongetje dat spoken ziet en zijn dorp moet redden van een eeuwenoude vloek. Het productiedesign zorgt ervoor dat dit één van mijn favoriete films is.

otgw_banner

Over the Garden Wall

Vorig jaar verraste Cartoon Network jong en oud met hun Halloweenserie Over the Garden Wall. De minireeks ontsproot aan het brein van Patrick McHale en heeft wel iets weg van de tekenstijl uit Adventure Time, maar het is zoveel meer.

Over the Garden Wall vertelt het verhaal van twee broertjes die verloren lopen in een geheimzinnig, donker bos. Met een topcast en een intelligent (en afgesloten) verhaal met boeiende thema’s hoort de serie gewoonweg een herfsttraditie te worden. In mijn review vertel ik er uitgebreid over.

childrenofmen

Children of Men

Ik liet daarnet al iets vallen over mijn favoriete films. De film die voor altijd mijn nummer één zal zijn is Children of Men. Het is dan ook niet toevallig dat ik elke kans met beide handen en voeten grijp om het over Alfonso Cuaróns meesterwerk te hebben. Maar het is ook de perfecte novemberfilm.

Children of Men is geen luchtige materie: de wereld staat op de rand van verdoemenis en al twee decennia zijn er geen kinderen meer geboren. Clive Owen moet een zwangere immigrante begeleiden naar de veiligheid terwijl groeperingen jacht op haar maken. De vluchtelingencrisis in de film is nooit actueler geweest dan nu. Je zal niets anders willen dan één van de luchtigere bovenstaande animatiefilms te bekijken om je hart en ziel uit de duisternis te trekken na het zien ervan. En dat geldt ook voor de volgende herfstaanrader.

twdThe Walking Dead

Nog zo’n ongezellig beeldmateriaal waarvan je het eerder koud zal krijgen bij de open haard. Het grimmige The Walking Dead mag zich dan nog afspelen in een eeuwigdurende zomer, het feit dat de griezelige serie jaarlijks uitgebracht wordt in oktober bombardeert het tot herfstmateriaal. En dan zwijgen we nog over de doden die herrijzen.

Net als Over the Garden Wall is het een Halloweenserie bij uitstek, al lijkt er in tegenstelling tot de miniserie van Cartoon Network nooit een einde te komen aan The Walking Dead en hun legioenen zombies.

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties