Harry Potter en onze favoriete afdelingen en locaties

1

Naar aanleiding van de release van Fantastic Beasts and Where to Find Them, het tweede tijdperk in de Wizarding World van J.K. Rowling, kijken we bij Geekster graag eens terug naar waar het mee begon. Elke dag presenteren we een aantal van onze favoriete dingen uit Harry Potter.

Afdeling

gryffindor logo

Elien: Gryffindor

Volgens de Sorting Quiz op Pottermore ben ik een Slytherin (een tweede keer was ik een Hufflepuff, terwijl ik volgens mij eigenlijk een Ravenclaw ben), maar mijn favoriete afdeling is toch de echte home of the brave. Dat heeft veel te doen met de common room, maar natuurlijk ook met het afdelingshoofd, Minerva ‘badass’ McGonagall. Ik denk dat weinigen zullen ontkennen dat zij de graafste professor op Hogwarts is. En het feit dat je gewoon een paswoord moet onthouden om binnen te geraken en geen raadsel moet oplossen, is ook leuk. Ik ben namelijk heel slecht in raadsels.

slytherin badgeFemke: Slytherin

Moed en ridderlijkheid; intelligentie en creativiteit; geduld en eerlijkheid. Allemaal goed en wel, maar zonder ambitie kom je nergens. Ambitieus, sluw, prestatiegericht, vindingrijk en een zekere minachting voor gevestigde regels. We hebben in de loop der jaren een slechte reputatie opgebouwd door verschillende tovenaars en heksen voort te brengen die niet altijd even sympathiek waren.

Wellicht waren Tom Riddle en Umbridge niet zo goed voor ons imago, maar we mogen de bekendste strijder voor Muggle-rechten (Merlin) tot ónze afdeling rekenen. Ook Severus Snape, Draco Malfoy en Horace Slughorn zijn noemenswaardige Slytherins die laten zien dat we niet allemaal door-en-door slecht zijn. Bovendien is de Bloody Baron één van de weinigen die enige vorm van controle heeft over poltergeist Peeves. Wel zo handig.

hufflepuff

Matti: Hufflepuff

Middelmatig hoeft niet slecht te zijn.

ravenclaw badgeMichiel: Ravenclaw

Wit beyond measure is man’s greatest treasure. Ravenclaw is er voor zij die een onlesbare dorst naar kennis hebben. Je moet niet per se dé slimste zijn om bij Ravenclaw te horen, maar je moet wel willen bijleren. En oké, de house ghost, de Grey Lady, is niet de interessantste om tegen te praten, maar ze hebben wel één van de coolste dieren, een adelaar (niet de raaf uit de films), en mooie kleuren, blauw en brons (niet blauw en zilver zoals in de films). Ten slotte nog dit: je moet een raadsel oplossen om te bewijzen dat je het waard bent om de common room binnen te mogen, wat veel interessanter is dan gewoon een wachtwoord te onthouden. Magie is krachtig of leuk, maar zelfs de machtigste wizard heeft ooit zijn hersenen wel eens nodig.

Locatie

gryffindor common room

Elien: Gryffindor common room

Hogwarts heeft me altijd aangesproken omdat het, zonder de trollen en Voldemort, een geweldige plaats leek om te wonen. Al die kaarsen en dat mooie gebouw, gezelligheid troef. Daarom kies ik voor de ‘woonkamer’ van Gryffindor. Op Hogwarts is je afdeling je familie, en de gemeenschappelijke ruimte van die van Harry en co straalt die warmte ook echt uit. Het haardvuur, de gemoedelijke kleuren, de oude sofa’s en stoelen… Geweldig.

chamber of secretsFemke: Chamber of Secrets

Gedacht dat ik klaar was met het ophemelen van Slytherin en aanverwanten? Nope. Begrijp me niet verkeerd, ik heb gezelligheid óók hoog in het vaandel staan, al zou ik als Slytherin de huiskamer van Gryffindor waarschijnlijk vermijden. Wat me, misschien wel om die reden, des te meer aantrekt is de geheime kamer. Gelegen nog onder Hogwarts’ kerkers, gecreëerd door Salazar Slytherin zelve.

Niet zichtbaar op de Marauder’s Map, onbekend bij zowel de professoren als de leerlingen op Hogwarts. Zo imposant en verborgen voor de buitenwereld. De uitgewerkte details beginnen al in de meisjestoiletten. De gravure van de slang in het kleine, kapotte kraantje. De klanken die moeten worden uitgesproken in Parseltongue. De massieve ronde deur die ontgrendelt wanneer de zeven slangen zich één voor één terugtrekken. De meterslange gang met aan weerszijde de stenen koppen van Slytherin’s wapen. En ten slotte de eigenlijke kamer, met het reusachtige beeld van de stichter van de groen-zilveren afdeling. In de films enkel zijn hoofd, in de boeken zijn gehele lichaam. Van de legende eromheen tot het uiterlijk: naar mijn mening één van de meest duistere doch verfijnde decors in de Wizarding World.

hogmeade

Matti: Hogsmeade

De huiskamer van Gryffindor valt in het niets vergeleken met het enige tovenaarsdorpje in Groot-Brittannië. Kan je je een gezelligere plek inbeelden dan Hogsmeade? Ik dacht het niet! Het kasteel van Hogwarts is een wonderbaarlijke plek, maar mijn verbeeldingskracht werkte altijd het meest toen Harry en zijn kompanen naar het nabijgelegen (en in de films permanent ondergesneeuwde) tovenaarsdorp trokken. Plezierige winkeltjes zoals Honeydukes en Zonko’s Joke Shop staan in schril contrast met het sinistere Shrieking Shack, terwijl het gissen naar de magische affaires gaande is in de plaatselijke pubs. Er is zelfs een romantisch theehuisje!

Ooit wil ik naar The Wizarding World of Harry Potter in Amerika, maar enkel en alleen om écht rond te kunnen lopen in het idyllische plekje. Mijn fascinatie voor Hogsmeade rijkt zelfs zo ver dat ik het dorpje ooit eens volledig ging namaken in LEGO. Maar dat is voer voor een van de volgende artikels!

cringottsNils: Gringotts Wizarding Bank

Ik vond Gringotts altijd een leuk deel van de Wizarding World. Cynische, gewiekste Trump kobolden die samen een monopolie op bankzaken lijken te hebben? Waarom stelt niemand zich daar vragen over? Desalniettemin, deze kobolden blijken geniaal in hun executie. Bovenop de voldoening de belangrijkste, gevaarlijkste én kostbaarste items uit de hele tovenaarswereld in hun bezit te hebben, hebben ze ook een geniale aversie voor dieven.

Gedreven door hun steeds groter wordende kleptofobie, gaan ze immers niets uit de weg om elke dief letterlijk en figuurlijk het vuur aan de schenen te leggen. Levensgevaarlijke valstrikken, complexe architecturale beslissingen, sadistische spreuken, telkens opnieuw trekken ze alle magische registers open om dieven het leven zuur te maken. Ze gebruiken zelfs draken om de grootste kluizen te bewaken. Jup, kobolden zijn uiterst sadistische nozems. Goddamn. Hun enige zwakte? Pubers.

En nu droom ik van een Ocean’s Eleven-film, in Diagon Alley.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties