Genoeg boy meets girl: deze films vieren alle soorten liefde

0

Het is weer eens Valentijn, het feest van de liefde. Maar dat hangt, volgens mij alleszins, toch te veel samen met romantische, heteroseksuele liefde en dat is niet echt terecht. Liefde heb je namelijk in allerlei vormen. Het is dus niet omdat je geen partner hebt, dat je niks weet over liefde. Waarom zouden we dan niet het doel van Valentijn eens aanpassen en elke vorm van liefde vieren? Dat kan je alvast met deze films.

Vader en zoon


© Disney/Pixar

Finding Nemo

Een van de beste Pixar-films bevat ook de mooiste vader-zoonrelatie uit de laatste jaren. Vader Marlin verliest na een aanval zijn vrouw en kinderen, behalve eentje: Nemo. Hij wordt overbeschermend maar wanneer Nemo door mensen meegenomen wordt, probeert Marlin Nemo zelf terug te halen. Daarbij leert hij heel wat over het leven en het vader-zijn, maar ook Nemo leert hoeveel zijn vader precies van hem houdt.

About Time

Op het eerste gezicht lijkt deze film over tijdreizen alleen over de romantische liefde te gaan die Tim (Domhnall Gleeson) najaagt. Maar het hart van het verhaal is de relatie tussen Tim en zijn vader (Bill Neighy), van wie hij zijn gave voor tijdreizen geërfd heeft. Die leert hem dan ook wat hij moet onthouden maar vooral wat belangrijk is in het leven. En wees maar zeker dat je je zakdoek zal nodig hebben.

Meer: Beautiful Boy, Spider-Man: Into the Spider-Verse

 

Vader en dochter


Interstellar

Deze film steekt de centrale vader-dochterrelatie niet onder stoelen of banken. Vader Cooper (Matthew McConaughey) vertrekt voor NASA op zoek naar een andere bewoonbare planeet, een reis waarvan hij misschien niet terugkeert. Dochter Murph (Mackenzie Foy/Jessica Chastain) kan hem dat moeilijk vergeven, zeker naarmate ze opgroeit. Maar uiteindelijk is hun liefde de hele sleutel voor de situatie van Cooper en zelfs de mensheid.

Train To Busan

Dit lijkt niet de meest evidente keuze maar wat mij uiteindelijk het meest bijbleef van deze fantastische zombiefilm was de evolutie tussen vader Seok-woo en dochter Su-an. Hij is een workaholic en kijkt duidelijk weinig om naar zijn dochter. Voor haar verjaardag wil ze met de trein naar haar moeder, maar laat dan net de zombie-apocalyps uitbreken. Seok-woo moet dus snel leren om vader te worden en zijn dochter in veiligheid te brengen.

Meer: A Quiet Place, Definitely, Maybe; Despicable Me, Logan

 

Moeder en dochter


Mamma Mia

Als er een ding centraal staat in Mammia Mia, naast ABBA-liedjes dan, is het wel de band tussen Sophie (Amanda Seyfried) en Donna (Meryl Streep). Als eenoudergezin waren ze dan ook altijd op elkaar aangewezen. Nu Sophie gaat trouwen, wordt Donna een beetje nostalgisch, met als hoogtepunt het emotionele Slipping Through My Fingers.

Lady Bird

De relatie tussen moeders en dochters is niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo ook niet in Lady Bird. Al van in het begin van de film zit het stroef tussen Lady Bird (Saoirse Ronan) en haar moeder (Laurie Metcalf), vooral door de rebelse fase van Lady Bird. Ze voelt zich onbegrepen door haar moeder, maar omgekeerd is dat net zo. Maar hun liefde is onvoorwaardelijk, zoals ze uiteindelijk wel gaan beseffen.

Meer: Stepmom, Brave, Steel Magnolias

 

Moeder en zoon


Room

Joy (Brie Larson) en haar zoon Jack (Jacob Tremblay) zitten opgesloten in een vervallen kamer die ze “Room” noemen. Daar worden ze vastgehouden door Old Nick, die Joy 7 jaar geleden ontvoerde en dan ook de biologische vader is van Jack. Ze probeert om Jack af te schermen van het feit dat er nog een wereld is daarbuiten, maar ook van Old Nick, en hem tegelijk een mooie jeugd te geven. Hij houdt haar dan weer op de been in hun zware omstandigheden en geeft haar energie om vol te houden.

Lion

In deze film hebben we eigenlijk twee soorten moeders. Saroo (Sunny Pawar/Dev Patel) is een jongen uit India die zijn broer kwijtraakt en zo per ongeluk aan de andere kant van het land belandt. Omdat ze zijn gezin niet kunnen terugvinden, wordt hij ter adoptie geplaatst. De Australische Sue (Nicole Kidman) wordt zo zijn adoptiemoeder. Hoewel hij gelukkig is in zijn adoptiegezin, kan hij toch zijn biologische gezin niet uit zijn hoofd zetten en gaat hij op zoek, in de hoop zijn echte moeder te vinden voor het te laat is.

Meer: Looper, The Babadook

 

Oudere liefde


The Best Exotic Marigold Hotel

Een groepje gepensioneerden verhuist naar India om daar in een exotisch tehuis te gaan wonen. Ze hebben allemaal hun eigen redenen om Engeland achter zich te laten: goedkoop op pensioen, terugkeren naar het land waar ze als kind gewoond hebben, of de liefde achter zich laten. Maar vooral dat laatste blijkt lastig.

Hope Springs

Kay (Meryl Streep) en Arnold (Tommy Lee Jones) zijn een koppel met al heel wat jaren huwelijk op de teller. Maar nu het laatste kind het huis uit is, beseffen ze dat hun huwelijk wat in het slop zit. Ze slapen al jaren niet meer in hetzelfde bed en hebben nauwelijks fysiek contact. Kay schrijft hen daarom in voor een week huwelijkstherapie in een kuststadje in Maine. Daar zoeken ze samen met dokter Feld (Steve Carell) naar de reden waarom ze eigenlijk ooit voor elkaar gevallen zijn. Maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot.

MeerSomething’s Gotta Give, It’s Complicated, The Old Man and the Gun, Our Souls At Night

 

Onconventionele gezinnen


What Maisie Knew

Maisie, een klein meisje van 6, is het kind van gescheiden ouders die elkaar nog amper kunnen uitstaan. Haar moeder (Julianne Moore) is een rockster en een losbol, haar vader (Steve Coogan) een rijke zakenman die het op het eerste gezicht beter voor elkaar heeft. Ze hebben eigenlijk beiden amper oog voor Maisie, die dan ook veel tijd doorbrengt met haar babysit (Joanna Vanderham), die zich wel aangetrokken voelt tot Maisies vader. Haar moeder krijgt ook een nieuwe vriend (Alexander Skarsgard), die erg betrokken raakt bij het leven van Maisie. Wanneer zowel moeder als vader Maisie lijken te vergeten, vindt ze een gezin bij de mensen die dat eigenlijk niet zijn.

Mama

Nadat een effectenmakelaar geruïneerd is door de financiële crisis en wanhopig zijn collega’s en vrouw vermoord heeft, wil hij hetzelfde doen met zijn dochters en dan zelf uit het leven stappen. Hij neemt ze mee naar een verlaten hutje waar een mysterieuze gedaante hem tegenhoudt en hem zelf vermoordt. Zoveel jaren later worden de meisjes gevonden en opgevangen door zijn identieke tweelingbroer Luke (Nikolaj Coster-Waldau) en zijn vriendin Annabel (Jessica Chastain). Zij heeft het niet zo voorzien op de twee kinderen, maar langzaamaan verandert dat, vooral wanneer blijkt dat de gedaante, Mama genaamd, de kinderen gevolgd is.

Meer: Life As We Know It, The Lunchbox, Gifted

 

LGBTQ+


The Kids Are All Right

Nic (Annette Bening) en Jules (Julianne Moore) zijn een lesbisch koppel dat twee kinderen heeft van dezelfde donor. De zoon Laser (Josh Hutcherson) wil op een gegeven moment zijn biologische vader leren kennen maar is nog geen 18 dus vraagt hij het aan zijn zus Joni (Mia Wasikowska). Hun vader blijkt Paul te heten (Mark Ruffalo) en wanneer ze hem ontmoeten, zijn de kinderen meteen weg van hem. Hij krijgt een goeie band met Jules maar Nic is er minder voor te vinden. Uiteindelijk voelt Jules zich tot Paul aangetrokken met alle gevolgen van dien. Wees gerust, het eindigt niet zo slecht als het klinkt.

Maurice

Aangezien deze film uitkwam in 1987 was hij zijn tijd ver vooruit. Maurice (James Wilby) is een Engelse jongeman die begin jaren 1900 verliefd wordt op zijn klasgenoot Clive (Hugh Grant). Maar aangezien homoseksualiteit toen nog verboden was, moesten ze hun relatie geheimhouden. Clive wilde daarom ook geen fysieke relatie. Uiteindelijk bezwijkt Clive onder de sociale druk en trouwt hij met een vrouw. Maurice probeert zich uit verdriet te “genezen” met therapie maar daar vindt hij nu net een nieuwe liefde Alec (Rupert Graves).

Meer: The Danish GirlThelmaUna Mujer Fantástica, Pride, Love Is Strange, Brokeback Mountain, Call Me By Your Name, Carol

 

Familie


This Is Where I Leave You

Films als deze over de band tussen familieleden hebben vaak een sterke ensemblecast. Ook hier is dat niet anders met sterren als Jane Fonda, Tina Fey, Jason Bateman, Adam Driver… Wanneer de vader van de familie overlijdt, moet de rest van de familie shiva zitten, de Joodse traditie om een week in huis te blijven in rouw. Tijdens die week wordt duidelijk dat familiebanden soms ingewikkeld kunnen zijn. Maar de laatste wens van hun vader brengt wel meer goeds teweeg dan ze eerst dachten.

Little Miss Sunshine

De kleine Olive (Abigail Breslin) heeft een bijzonder gezin. Naast haar ouders (Toni Colette en Greg Kinnear) en haar broer (Paul Dano), die een gelofte van stilte heeft afgelegd, woont ook haar opa (Alan Arkin) bij hen in. Hij werd uit zijn tehuis gegooid voor heroïnegebruik. Ook de broer van moeder Sheryl, Frank (Steve Carell), woont bij hen na een zelfmoordpoging. Olive wil graag meedoen met de Little Miss Sunshine-schoonheidswedstrijd. Haar ouders willen haar steunen dus vertrekt de familie samen in een busje op weg naar Californië. Tijdens de reis moeten ze niet alleen samenleven maar ook hun persoonlijk demonen zien te overwinnen.

Meer: A Quiet Place, We Bought A Zoo; Crazy, Stupid, Love; Mrs Doubtfire, The Family Stone

 

Zussen & broers


Frozen

De prinsessenzusjes Elsa (Idina Menzel) en Anna (Kristen Bell) blijven als wezen achter wanneer de boot van hun ouders kapseist in een storm. Elsa moet daarom veel jonger dan gepland koningin worden, en daarbij worstelt ze met de ijskrachten die ze al van kinds af aan heeft. Wanneer die onthuld worden, vlucht ze de bergen in. In een poging om haar terug te halen, wordt Anna getroffen door een ijsstraal waardoor ze langzaam bevriest. Alleen een daad van ware liefde kan haar nog redden. Spoiler: het is niet die verdomde Hans. Een mooie omkering van de oude Disney-trope, de true love’s kiss.

Thor-trilogie

De relatie tussen Thor (Chris Hemsworth) en Loki (Tom Hiddleston) is altijd wat eigenaardig geweest. In de eerste film leken ze nog goed bevriend, maar Loki had toen al een plan bedacht om Thor van de troon te weerhouden. In The Dark World lijkt Loki het goeie pad opgegaan en geeft hij schijnbaar zijn leven om Thor te redden. In Ragnarok ontdekt Thor echter dat dat een illusie was om alsnog de troon van Odin in te nemen. Maar wanneer Odin sterft, moeten ze alsnog hun relatie herbekijken om Hela te verslaan. Ondanks alles heb je altijd het gevoel dat de broers elkaar liever zien dan ze willen toegeven.

Personal Shopper

Maureen (Kristen Stewart) is de assistente van een model in Parijs. Haar tweelingbroer Lewis is nog maar pas overleden aan een hartziekte. Ze geloofden allebei in het spirituele en waren zeker dat ze mediums waren. Ze hadden elkaar dan ook beloofd dat de eerste die stierf een teken zou geven aan de andere als bewijs voor het leven na de dood. Wanneer Maureen opeens rare berichtjes krijgt met opdrachten die haar uitdagen, denkt ze dat die van haar broer komen. Een unieke film die onderzoekt of broederliefde zelfs na de dood kan.

Star Wars

Luke (Mark Hamill) en Leia (Carrie Fischer) zijn waarschijnlijk het bekendste broer-zusduo aller tijden. Laten we misschien die periode voor ze wisten dat ze familie waren even vergeten, (want awkward!) maar sindsdien is hun band alleen versterkt. Vooral The Last Jedi is een echt hoogtepunt. Na elkaar jaren niet gezien te hebben nadat Leia’s zoon door Luke naar de Dark Side is gegaan, projecteert Luke zich naar Leia wanneer ze hem het meeste nodig heeft. Het is een mooi moment dat de kracht van hun band toont.

Meer: Sisters, Oculus, Mustang, Rain Man, Brother Bear

 

Vrienden


The Full Monty

Een groep collega’s verliezen hun job na de sluiting van de staalmijnen in Engeland. Er is amper werk dus hangen ze af van een uitkering. Na het succes van de Chippendales besluit Gaz (Robert Carlyle) om een striptease-avond te organiseren om zo wat geld te verdienen. Het lukt hem uiteindelijk om een groep samen te stellen en tijdens hun voorbereiding voor de dans leren ze elkaar goed kennen. Een film over volwassenen mannen die vrienden zijn vervalt vaak in machoclichés maar die worden hier onderuit gehaald.

Pitch Perfect

Beca (Anna Kendrick) wil niets liever dan muziekproducer worden en vindt dan ook dat ze haar tijd verspilt door te gaan studeren. Ze gaat toch, om haar vader te plezieren, maar maakt vooral mash-ups en vermijdt de andere leerlingen liever. De Barden Bellas, de a-capellagroep van de universiteit, zoeken nieuwe leden maar daar past ze voor. Tot Bella-leider Chloe (Brittany Snow) Beca hoort zingen in de douche en haar overhaalt om auditie te doen. Die is een groot succes en dus hoort Beca vanaf nu bij de Bellas. De leden zijn eerder misfits, maar Beca voelt zich er meer en meer thuis.

Short Term 12

Een populair thema voor vriendenfilms is die van de found family, het gegeven dat je vrienden eigenlijk je familie zijn. In Short Term 12 zijn die vrienden (Brie Larson, Rami Malek…) collega’s die werken als begeleider in een tehuis voor probleemjongeren. Niet alleen de begeleiders worden vrienden, maar vooral de jongeren (Lakeith Stanfield, Katlyn Dever…) bouwen een band op met hen en met elkaar. En die hebben ze zeker nodig om hun problemen te kunnen proberen overwinnen.

The Intern

Voor vriendschap is het zeker nooit te laat. De gepensioneerde Ben (Robert de Niro) reageert op een vacature die specifiek voor ouderen werd uitgeschreven. Hij wordt ingedeeld om samen te werken met de CEO van het bedrijf Jules (Anne Hathaway). Zij vindt zijn aanwezigheid eerst maar niets maar hij is erg geliefd bij de andere werknemers. Door een paar geslaagde klusjes wordt Ben de persoonlijke assistent van Jules en uiteindelijk kan ze amper nog zonder hem.

Meer: Sisterhood Of The Traveling Pants, Girls Trip, Table 19; Love, Rosie; Hidden Figures, Bridesmaids, 50/50, The World’s End, The Nice Guys, Star Trek

 

Dieren


Hachi: A Dog’s Tale

Parker Wilson (Richard Gere) vindt aan het station een achtergelaten hondje. Hij probeert om de eigenaar te vinden maar wanneer dat mislukt, houdt hij Hachi zelf. De twee zijn onafscheidelijk. Hachi volgt zijn baasje dan ook tot het station en zit op hem te wachten wanneer hij ’s avonds terugkeert van z’n werk. Zelfs wanneer Parker sterft, blijft Hachi wachten tot hij terugkomt. Dit is niet echt een feelgood maar een echte tearjerker over man’s best friend. Vernoem deze film nog maar bij m’n moeder en ze begint spontaan te huilen.

Pokémon: The First Movie

Oké, technisch gezien is Pikachu geen echt dier maar je snapt de vergelijking wel. Ash, Brock en Misty krijgen een uitnodiging om het op te nemen tegen een uiterst sterke Pokémon-meester. Ash z’n ego kan het weer niet laten dus besluiten ze te gaan. Na een moeilijke tocht om zijn privé-eiland te bereiken, wordt duidelijk dat die meester eigenlijk Mewto is, een gekloonde versie van de Pokémon Mew. En hij wil alle Pokémon wil bevrijden van hun meesters. Alleen al om de stenen Ash-scène hoort deze erbij.

Meer: Marley & Me, Babe, Big Hero 6

 

Self-love


Legally Blonde

Elle Woods (Reese Witherspoon) wordt door iedereen gezien als een dom blondje, zelfs door haar ouders en vriendje Warner. Met het oog op zijn toekomst heeft hij dan ook een serieuzere vriendin gevonden. Het enige verschil dat Elle met haar kan vinden, is dat ze rechten studeert dus besluit ze hetzelfde te doen. Tegen alle verwachtingen (van buitenstaanders) in wordt ze aangenomen en wordt ze een van de beste leerlingen. Een klassieker over de kracht van in jezelf te geloven.

Brave

Merida (Kelly McDonald) is de troonopvolgster van een Schotse clan en wordt dus verwacht om een man uit te zoeken. Zij heeft daar echter niet zoveel zin in. Op de spelen voor haar hand laat ze dan ook zien dat zij beter is dan alle verzamelde mannen samen, tot onvrede van haar moeder. Deze film had ook bij moeder-dochter kunnen staan, maar Merida mag uiteindelijk haar eigen lot bepalen en dat is nu net verfrissend voor een Disneyprinses.

Meer: Spy, Frances Ha, The Help, Hairspray, Begin Again

Share.

About Author

Jana Valcke

Ik woon bijna in de cinema. Thuis kijk ik ook graag films en series. There are worse ways to spend your life.

Reacties