Geekster’s Reisgids: Gotham City

1

Zoals je ongetwijfeld in onze mission statement hebt kunnen lezen, is het onze plicht, nay, ons voorrecht onze lezers wegwijs maken in de kosmos der geeks. Vanaf nu kan je dat ook letterlijk nemen: de Geekster’s Reisgids leidt avontuurlijke reizigers rond in de meest iconische en exotische locaties van jullie favoriete franchises. Vandaag brengen we een bezoekje aan het sfeervolle Gotham City, thuishaven van Batman, de Dark Knight.

Geschiedenis

In 1635 landde de Zweedse huurling Jon Logerquist op de Amerikaanse Oostkust en stichtte er Fort Adolphus, genaamd naar de Zweedse generaal Gustavus Adolphus. Fort Adolphus viel later in Britse handen en in 1674 doopte generaal Adam Howe, de eerste gouverneur van de regio, de nederzetting Gotham. In de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog boekten de rebellen een belangrijke overwinning op de Britten dankzij het dappere optreden van Darius Wayne, een plaatselijke handelaar. Deze kreeg als beloning een stuk grond ten zuiden van Gotham, het begin van het Wayne-imperium dat nog eeuwen zou standhouden. Tijdens de Burgeroorlog zou ook Kolonel Nathan Cobblepot een belangrijke overwinning voor Gotham City boeken in de legendarische slag om Gotham Heights. In 1840 legden rechter Solomon Wayne en architect Cyrus Pinkney de fundamenten voor de stad die aan het einde van de eeuw een belangrijke industriestad zou worden. Met deze industrialisering nam ook de misdaad en corruptie toe, tot in de tweede helft van de 20e eeuw de gemaskerde held Batman verscheen om de burgers te beschermen van de steeds vreemder wordende superschurken. Aan het einde van het millennium werd Gotham getroffen door een bijzonder krachtige aardbeving die de stad compleet verwoestte. Na een periode van isolement als No Man’s Land werd Gotham uiteindelijk herbouwd door de zakenman Lex Luthor.

Gotham City Rail

Het uitgebreide metronetwerk is de meest efficiënte manier van reizen in Gotham

Kunst en cultuur

Hoewel de wederopbouw Gotham City in een nieuw jasje heeft gestoken, werden enkele belangrijke culturele trekpleisters in hun oude glorie hersteld. Absolute aanraders zijn de Gotische Gotham Cathedral met zijn prachtige waterspuwers in het Old Gotham District.  en het statige Wayne Manor ten zuiden van de stad. Dit herenhuis in de vorm van een gestileerde “W” werd door Nathan Van Derm ontworpen voor Darius Wayne, de verre voorvader van de huidige bewoner, Bruce Wayne, die net als zijn familie een belangrijke rol speelt in de economische en culturele groei van de stad.

Wayne Manor

Economie

Dankzij de ideale ligging aan de baai van Gotham, heeft Gotham City een bloeiende haven. De economie wordt echter gedomineerd door het alomtegenwoordige Wayne Enterprises, het bedrijf van de reeds genoemde Bruce Wayne, dat zich ijverig op vele verschillende bedrijfstakken, zoals chemie, biotech, electronica en entertainment toelegt. Hoewel meneer Wayne zelf het merendeel van de aandelen in handen houdt, wordt het bedrijf niet door hem, maar door CEO Lucius Fox gerund. Toch heeft Wayne Enterprises niet het monopolie op de economie van Gotham: ook het concurrerende GothCorp heeft met topwetenschappers als Dr. Victor Fries al bijzondere innovaties op het vlak van cryogenetica verwezenlijkt.

Toeristische trekpleisters

Hoewel Bruce Wayne een drijvende motor is achter Gotham City, is de stad toch onlosmakelijk verbonden aan de gemaskerde superheld Batman en zijn bondgenoten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze troef toeristisch wordt uitgespeeld. Bat-tours zijn schering en inslag en thematische stadswandelingen voeren je langs enkele van de meest veelbetekenende locaties van zijn carrière als misdaadbestrijder, zoals de Ace Chemical Plant, de geboorteplek van Batman’s aartsvijand The Joker, of het in prachtig Gotische stijl opgetrokken Arkham Asylum, de semi-permanente verblijfplaats van de vele superschurken die Gotham in de loop der jaren geteisterd hebben.

Arkham Asylum

Het spreekt voor zich dat, om veiligheidsredenen, toeristen niet worden toegelaten in Arkham Asylum of de gevangenis Blackgate Penitentiary, gelegen op het scenische Blackgate Island. Ook ’s avonds valt er in Gotham City genoeg te beleven: Gotham heeft een bruisend nachtleven. Voor wie het allemaal wat chiquer mag zijn, is er bovendien ook The Iceberg Lounge, de stijlvolle loungebar van Oswald Cobblepot, de nazaat van Kolonel Nathan Cobblepot, die zijn leven na een carrière als superschurk The Penguin over een andere boeg gegooid heeft en nu als respectabel zakenman te boek staat.

63TheIcebergLounge

Gotham voor toeristen

Ondanks de beste inspanningen van Batman en Gotham’s Finest, onder leiding van commissaris Jim Gordon, krijgt Gotham City heel af en toe nog te maken met minimale criminele oprispingen. Hoewel de meeste openbare en residentiële gebieden perfect veilig zijn, is het raadzaam voor toeristen om op hun bezittingen te passen en zeker op de metro een oogje in het zeil te houden voor zakkenrollers. Probeer ook de kleinere steegjes met onheilspellende namen te vermijden: met name Crime Alley is berucht geraakt omdat de Martha en Thomas Wayne, de ouders van Bruce Wayne, er op gewelddadige manier om het leven kwamen.

Ss_ca43cbad807cd195866db2790a00555a9102fc60_1920x1080

Met deze wijze waarschuwingswoorden verlaten we Gotham City, de stad die voor ieder wat wils heeft. Trek je stoute schoenen aan en maak eens een citytrip en wie weet vang je wel een glimp opvangen van de mythische superhelden die de brave burgers beschermen, terwijl het Bat-signal hoog aan de nachtelijke hemel staat.

Gotham_City_map

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties