Freaks

1

Can a full grown woman truly love a midget? Het antwoord op deze vraag krijgen we te zien in de drama/horror cultfilm Freaks (1932) van Tod Browning. Ondanks de goede reviews op Rotten Tomatoes en IMDb was deze controversiële film dertig jaar lang verboden in Groot-Brittannië en een vrouw uit het testpubliek beweerde zelfs dat ze een miskraam kreeg door deze film. Niet bepaald het resultaat dat je verwacht bij een liefdesverhaal!

Want kort samengevat draait de film, die zich afspeelt in een rondreizend circus, rond de dwerg Hans (Harry Earles) die verliefd wordt op de trapeze artieste Cleopatra (Olga Baclanova). Ondanks de waarschuwingen van zijn ex-verloofde Frieda (Daisy Earles) gaat Hans volledig voor de mooiste vrouw die hij ooit gezien heeft.

Cleopatra heeft echter een relatie met de strong man Hercules (Henry Victor) en wanneer Frieda per ongeluk laat vallen dat Hans over een fortuin beschikt, besluit Cleopatra te trouwen met Hans en hem te vergiftigen. Jammer voor haar overleeft Hans haar poging en neemt, samen met de andere side-show artiesten, wraak.

Toen ik deze film tegenkwam, wou ik hem onmiddellijk bekijken maar het heeft toch een aantal weken geduurd voor ik het effectief deed. Want wat Freaks zo bijzonder maakt, is dat de rollen gespeeld worden door mensen die één voor één echte “freaks” ( lees: mensen met beperkingen ) zijn i.p.v. professionele acteurs.  Ik twijfelde of  ik wel ontspannen zou kunnen kijken naar een film vol met mensen waarbij lichaamsdelen ontbreken, die dwerggroei hebben of nog verbonden zijn met hun sibling maar ik voelde meteen een enorm respect voor deze mensen en vond ik dat ik het gewoon een kans moest geven.

En ik ben super blij dat ik dat heb gedaan! De acteerprestaties die deze mensen brengen zijn bijzonder overtuigend en geloofwaardig. Vooral van Daisy Earls, die van in het begin mijn hart heeft gestolen. In bepaalde scenes zie je welke andere capaciteiten deze mensen hebben ontwikkeld en sta je versteld van hun vindingrijkheid om zichzelf te behelpen. Probeer zelf maar eens een sigaret aan te steken met een lucifer als je geen ledematen hebt!

Het duurde  30 jaar voor deze film werd herontdekt en de appreciatie kreeg die hij verdient (in the cult-cultuur). Via deze post wil ik mijn respect betuigen voor deze unieke acteurs en mijn steentje bijdragen aan de bekendheid van deze exceptionele film die niet mag vergeten worden.

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties