Filmfestival Gent: Shirley: Visions of Reality

0
77%
77%
Knap visueel werkje

Shirley: Visions of Reality is voor mensen die houden van een visueel experiment en geen probleem hebben met trage films.

  • Verwachting
    9
  • Net na de Film
    7
  • Terugblikkend
    7
In dit fascinerend cinematografisch en picturaal experiment wekt de Oostenrijkse regisseur Gustav Deutsch 13 iconische doeken van Edward Hopper tot leven. Hij vertelt er het verhaal van Shirley mee, een jonge vrouw die de kijker door ongeveer 40 jaar Amerikaanse geschiedenis loodst. Korte flitsen van radioberichten verschaffen de historische context (van de Grote Depressie tot het Kennedytijdperk en de burgerrechtenbeweging) terwijl de personages zich in angstwekkend accurate filmische reproducties van de beroemde schilderijen bewegen. Hopper haalde voor zijn belichting, onderwerpen en kadrering onder andere inspiratie uit film noir en verwees in doeken als ‘New York Movie’ en ‘Intermission’ rechtstreeks naar de cinema. Hij beïnvloedde op zijn beurt dan weer filmmakers als Alfred Hitchcock, Jim Jarmusch, Martin Scorsese en Wim Wenders. Fans van de schilder mogen deze film zeker niet missen: een mooiere hommage valt moeilijk te bedenken.
regisseur: Gustav Deutsch
componist: Christian Fennesz
producent: Gabriele Kranzelbinder
scenario: Gustav Deutsch
montage: Gustav Deutsch
fotografie: Jerzy Palacz
geluid: Christoph Amann

dialoog: Engels / anglais / English
ondertitels: Geen ond.
duur: 92 minuten
land: Oostenrijk
jaar: 2013

woe 09/10 20:00 Studio Skoop
woe 10/10 22:30 Studio Skoop
zat 12/10 14:30 Studio Skoop
zat 12/10 17:30 Studio Skoop

Een normale film is opgebouwd beeld na beeld. ‘Shirley: Visions of Reality‘ daarentegen wordt gevormd door 13 iconische doeken van Edward Hopper. En dat geeft een bevreemdend effect. Telkens weer start de scène met een nieuwslezer die ons meeneemt doorheen een periode van 40 jaar. Van de Tweede Wereldoorlog tot Martin Luther King. Daarna een hyperrealistisch doek, een schilderij op het grote scherm met Shirley als hoofdpersonage. En telkens weer gebeurt zeer weinig. Geen actie, nauwelijks beweging. Zelfs de tekst wordt ingesproken zodat we enkel de gedachten van Shirley te horen krijgen. Doorheen het verhaal blijft zij tijdloos, terwijl haar omgeving veroudert.

Dit alles maakt de film  meteen een stuk minder toegankelijk. Je bent volledig aangewezen op je gehoor en je verbeelding. Je kunt je niet optrekken aan sterke gezichtsuitdrukkingen of handelingen. Het verhaal gebeurt in tekst en tussen de lijnen. Je ogen krijgen ondertussen ruim de tijd om te genieten van de prachtige scènes waarin elke keer slechts een aantal mensen zijn te zien. Fan-tas-tisch hoe  regisseur Gustav Deutsch er in slaagde om schilderwerken tot leven te wekken. Met open mond heb ik zitten staren naar het scherm.

Alleen is de vraag: voegde Gustav Deutsch wel veel toe aan de meesterwerken van Edward Hopper? Niet echt. Het verhaal is flinterdun. De gebruikte GCI en camerstandpunten zijn prachtig maar na een half uurtje blijf je ergens tot wat op je honger zitten. Shirley: Visions of Reality is dan ook voor mensen die houden van een visueel experiment en geen probleem hebben met trage films.

Shirley: vision of reality Shirley: vision of reality

KOOP JE TICKETS HIER: http://www.filmfestival.be/nl/2013/shirley-visions-of-reality/13-0797

Share.

About Author

Kenny

Quit your jibbajabba, you ain't hurt!

Reacties