Filmfestival Gent: Upstream Color

0
Terrence Malick, David Lynch, Béla Tarr, Gus van Sant en David Cronenberg. Wanneer Shane Carruth met andere cineasten vergeleken wordt zijn het niet de minste die ter sprake komen. Dat elke recensent met een andere regisseur op de proppen komt, hoeft ook niet te verbazen. Carruths films laten zich immers niet voor een gat vangen. Met zijn ultra low budget film ‘Primer’ creëerde hij een cult following van mensen die vielen voor zijn ongekende originaliteit maar ook ongenoegen bij bezoekers die moedeloos werden van de ingewikkelde plot over tijdreizen. Met ‘Upstream Color’ doet Carruth opnieuw geen concessies. ‘Upstream Color’ kondigt zich aan als een spiritueel liefdesverhaal dat experimenten met parasitaire wormen combineert met meditaties over Thoreau’s ‘Walden’ en staaltjes visuele lyriek. Kijkers met durf zullen beloond worden met een stuk bedwelmende cinema. Sommige critici omschreven het zien van de film zelfs als één van de meest transcendentale ervaringen uit hun leven.
Regisseur: Shane Carruth
Componist: Shane Carruth
Producent: Shane Carruth
Scenario: Shane Carruth
Montage: Shane Carruth & David Lowery
Fotografie: Shane Carruth
Geluid: Johnny Marshall

Dialoog: Engels / anglais / English
Ondertitels: Geen ond.
Duur: 96 minuten
Land: Verenigde Staten van Amerika
Jaar: 2013

woe 09/10 20:00 Sphinx Cinema
vrij 11/10 22:30 Sphinx Cinema
zon 13/10 17:30 Sphinx Cinema
vrij 18/10 22:30 Sphinx Cinema

Upstream Color liet me verward achter. Verward, maar in de goeie betekenis van het woord. Het soort verward waarvan je eventjes achteruit zakt in de cinemazaal en alles een beetje moet laten inwerken. Ik hou wel van dat gevoel. Het is zeker een unieke film die je absoluut een kans moet geven maar ik waarschuw je: het is niet voor iedereen. Doorheen de film wordt er in totaal maximum 100 woorden gezegd. Alles wordt verteld aan de hand van montage en emoties, alsof de scenarist zorgvuldig al het onnodige uit de dialogen schrapte tot je de pure essentie achterlaat. Met als gevolg dat je je werkelijk als een observator voelt, iemand die de kans krijgt om dit hele verhaal te bekijken en er zijn eigen conclusies moet uit trekken. Toen de credits na anderhalf uur over het scherm gleden hoorde ik dan ook veel gezucht, gepuf en een enkeling zuchtte net iets te luid: “Eindelijk”.

Waar gaat de film over? Moeilijk te verwoorden maar dit is wat ik ervan gemaakt heb: het gaat over een parasiet die, eens ingebracht bij mensen, hun gastheer in een trance brengt. Deze trance is nog het best te vergelijken met wat hypnotiseurs doen, in een staat brengen waarin de patient volledig gehoorzaam is. Er is een dief die deze parasiet gebruikt om mensen te bestelen, hij brengt de parasiet binnen en beveelt het hulpeloze slachtoffer om alles aan hem over te geven. Er is een varkensboer die deze mensen wil helpen en lokt de gehypnotiseerde slachtoffers bij hem om dan uiteindelijk de larve uit haar systeem te krijgen. Wij volgen een slachtoffer, Kris die dit allemaal ondergaat en daardoor haar geheugen verliest. Wat volgt is haar queste om de stukjes terug samen te krijgen. Maar, net zoals de kijker, is ze vooral ook erg verward.

Vond ik het een goeie film? Ja. Het is iets nieuws, ik had deze vorm van cinema nog nooit eerder gezien maar ik was geboeid en ik keek gefascineerd toe. Als je me anderhalf uur kan vasthouden zonder dat ik ook maar enig idee heb waar het over gaat, dan ben je in mijn ogen behoorlijk goed bezig. Op het einde komt alles uiteindelijk wel samen en word je beloond met je ‘aha’-moment. Wie durft af te stappen van mainstream films en zin heeft in iets anders, ga naar deze film!

Upstream-Color-628x348-628x348 Upstream_Color_32 Upstream-color

KOOP TICKETS HIER: http://www.filmfestival.be/nl/2013/upstream-color/13-0817

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties