Filmfestival Gent: The Selfish Giant

0
‘The Selfish Giant’ speelt zich af in een troosteloos Brits dorpje. Twee onwaarschijnlijke vrienden, Arbor en Swifty, dromen ervan om hun uitzichtloze toekomst uit de weg te gaan. Beide jongens willen geld verdienen om zo hun moeders (financieel) bij te staan. Wanneer ze geschorst worden van school, gaan ze aan de slag voor de plaatselijke schroothandelaar, die zich ook met illegale paardraces bezig houdt.
regisseur: Clio Barnard
componist: Harry Escott
producent: Tracy O’Riordan
scenario: Clio Barnard
montage: Nick Fenton
fotografie: Mike Eley
geluid: Tim Barker
productiehuis: BFI – National Film And Television Archive
Distributeur: Cinéart

dialoog: Engels / anglais / English
ondertitels: Ned/Fr ond.
duur: 91 minuten
land: Verenigd Koninkrijk
jaar: 2013

zon 13/10 17:30 Kinepolis Gent
woe 16/10 17:30 Kinepolis Gent

Als kind hoorde ik het mooie, en best wel trieste verhaal van ‘De zelfzuchtige Reus’. Pas later op school leerde ik dat dit verhaal van de hand kwam van Oscar Wilde. Ik had nooit verwacht dat de geniale auteur van onder andere ‘The Picture of Dorian Gray’, ook een boek geschreven had met verhalen speciaal voor kinderen.

Het verhaal is online te lezen (http://www.eastoftheweb.com/short-stories/UBooks/SelGia.shtml).

De film heeft eigenlijk niet zo heel veel met het verhaal te maken.

Arbor (eveneens de titel van haar doorbraak documentairefilm) is een agressief opdondertje dat samen met zijn moeder en oudere broer in een desolaat industrieel dorp woont. Arbor krijgt af en toe driftbuien waar niemand echt tegenop kan. Er is slechts één iemand die hem blijkbaar tot bedaren weet te brengen: zijn enige vriend Swifty. Door hun gedeeld leed van armoede en een ongelukkige thuissituatie, kunnen ze het wonderwel met elkaar vinden. Ze zorgen voor elkaar, elk op zijn eigen manier. Swifty heeft het thuis ook niet makkelijk: hij is het oudste kind van een gezin dat constant in de schulden zit. Swifty wordt op school gepest, maar Arbor en zijn opvliegend karakter zorgen ervoor dat dit geen al te zware fysieke gevolgen heeft voor Swifty.

Arbor’s grote droom is schrootverzamelaar te worden, om op die manier geld te verdienen voor zijn alleenstaande moeder.

Wanneer Arbor en Swifty (respectievelijk definitief en tijdelijk) van school gestuurd worden, ziet Arbor zijn  kans om rijk te worden. Ze beginnen schroot te verzamelen voor een plaatselijke onvriendelijke schroothandelaar, Kitten. Swifty blijkt een speciale band met de paarden van die groothandelaar te hebben, die hem inzet voor illegale paard-en-kar wedstrijden. Dit zet spanning op de band tussen Swifty en Arbor.

De film wordt heel naturel gefilmd. En de troosteloze scènes doen denken aan onder andere Ken Loach.

Wat vooral in het oog springt, zijn de fenomenale prestaties van nieuwkomers Conner Chapman (Arbor) en Shaun Thomas (Swifty). Een ware aanrader, maar een echte mokerslag.

13-0835_gallery_2

selfishgiant_01

KOOP JE TICKETS HIER: http://www.filmfestival.be/nl/2013/the-selfish-giant/13-0835

Share.

About Author

Avatar

Reacties