Filmfestival Gent: The Retrieval

0
Virginia 1864, waar de burgeroorlog nog steeds volop bezig is en de bevrijding van de slaven nog een verre droom lijkt. De 13-jarige Will spoort samen met zijn oom weggelopen slaven op. Ze worden hiervoor betaald door een groep premiejagers. Dan krijgen ze de opdracht om naar het noorden te trekken om een bevrijde slaaf op te sporen en in de val van de premiejagers te lokken. Voor Will wordt het een tocht die zijn leven zal veranderen.
regisseur: Chris Eska componist: Matt Wiedemann, Yellow 6 producent: Jacob Esquivel scenario: Chris Eska dialoog: Engels ondertitels: Ned ond. duur: 94 minuten land: Verenigde Staten van Amerika jaar: 2013
zon 13/10 22:30 Kinepolis Gent (met gasten) din 15/10 17:30 Kinepolis Gent

Het verhaal speelt zich af in Virginia, op het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), waar het Zuiden (de Confederatie) nog steeds de bovenhand heeft. Hier zijn de slaven nog niet vrij en worden er slaven ingezet om ontsnapte slaven op te sporen en uit te leveren. Enkele van die slaven zijn de kille Marcus en zijn neefje Will. Ze verraden weggelopen slaven om zo aan geld te geraken.

De jonge Will volgt zijn oom omdat hij geen keuze heeft, aangezien zijn moeder gestorven is en zijn vader naar het Noorden getrokken is. Will is een onwillige deelnemer aan de praktijken van zijn oom. Maar Marcus is ervan overtuigd dat hij zelfs zonder zijn oom dit smerige werkje zou doen, omdat ook hij zijn eigen voorspoed boven dat van anderen zou plaatsen. Wanneer Marcus een opdracht aanvraardt om een bevrijde slaaf op te sporen, die een moordenaar zou zijn, wordt het voor Will steeds moeilijker om zijn oom te volgen. De vermeende moordenaar, Nate, loopt in de valstrik en volgt de twee. Hij denkt namelijk dat ze hem naar zijn doodzieke broer zullen brengen. Langzaam maar zeker groeit er een band tussen Will en Nate, die de jongen met respect behandelt, een groot contrast met zijn op geld beluste en agressieve oom. Maar daardoor wordt de opdracht voor Will steeds moelijker.

The Retrieval is een sterk historisch drama, met universele thema’s. Ondanks de achtergrond, die voor ons misschien ver van ons bed ligt, worden we meegesleurd in dit aangrijpend verhaal. De schitterende acteerprestaties, de prachtige locaties en de sfeevolle muziek van Matt Wiedemann en Yellow 6, zorgen ervoor dat je volledig ondergedompeld wordt in het harde leven van een minderheid die er alles aan doet om te overleven. The Retrieval is de tweede langspeelfilm van de Texaanse regisseur Chris Eska. Voor deze film, evenals zijn vorige film, heeft hij gekozen om in de hoofdrol iemand zonder acteerervaring te plaatsen, om zo een natuurlijk mogelijke acteerprestatie te verkrijgen. De jonge Will wordt vertolkt door nobele onbekende Ashton Sanders, die een ware revelatie blijkt te zijn.

Het beperkte budget is niet merkbaar in de film, en dat komt grotendeels dankzij de hulp die de regisseur kreeg van zogenaamde ‘re-enactors’ (geschiedenisfanaten die zo getrouw mogelijk belangrijke historische gebeurtenissen naspelen), van wie hij gratis hun materiaal ter beschikking kreeg. Velen van hen zijn ook te zien als figuranten in de film. Het filmen vond plaats in Eska’s thuisstaat Texas dat vandaag de dag nog verrassend veel gelijkenissen vertoont met het Virginia van toen.

retrieval2 retrieval1 The-retrieval2

KOOP JE TICKETS HIER: http://www.filmfestival.be/nl/2013/the-retrieval/13-0859

Share.

About Author

Avatar

Reacties