Filmfestival Gent: The Fifth Estate

0
47%
47%
Te veel Hollywood

Regisseur Bill Condon volgde vreemd genoeg net iets te veel de regels van de cinema, een oeroud mainstream medium. Net het soort media waarvan Julian Assang vond dat die al lang uitgestorven had moeten zijn.

  • Verwachting
    6
  • Net na de Film
    4
  • Terugblikkend
    4

 

The Fifth Estate, het vijfde rijk. Een rijk geschapen door de oprichter van Wikileaks Julian Assang. In de film worden we meegenomen van bij zijn eerste ontmoeting met zijn vertrouweling en meesterhacker Daniel Domscheit tot de lancering van the Afghanistan War Diary en The Iraq War Documents. Een goeie 500.000 documenten die leiden tot een internationale crisis. Spannend? Jazeker. Komt die spanning ook over in de film? Not so much. Hoewel Benedict Cumberbatch een geloofwaardige, machtsbeluste Julian Assange neerzet is het knap lastig om het verfilmde verhaal ook als geloofwaardig aan te zien. Het lijkt constant alsof er een extra dramasausje werd aan toegevoegd dat is gaan schiften. Fictie binnen historische krijtlijnen. En dat terwijl dit straffe verhaal  zo’n extra sausje niet meer nodig had. Puur en onversneden, rauw op het bord had voor meer deining gezorgd dan een verhaal volgepropt met data. Zoals Julian zelf zegt in de film: ‘We put fake data on top of fake data on top of real data just so no one can ever find the source.’

Dat de film werd geshoot in verschillende delen van België is trouwens enkel voor een heel goed getraind oog te zien. Het Gentse Wintercircus werd als grote open ruimte ingezet, het station van Luik is wel duidelijk te zien maar daar houdt het ook zowat op. En dat is spijtig want de shots van stedelijke omgevingen doorheen de film zijn telkens fantastisch. Berlijn in de sneeuw. Racen door London. Straf.

Uiteindelijk ging het echte verhaal, de straffe discussie verloren in een hoop overbodige informatie: helpt Wikileaks de wereld of brengt ze die meer in gevaar? Is Edward Snowden een held of een complete idioot? Regisseur Bill Condon volgde vreemd genoeg net iets te veel de regels van de cinema, een oeroud mainstream medium. Net het soort media waarvan Julian Assang vond dat die al lang uitgestorven had moeten zijn.

The Fifth Estate_Filmfestival Gent The Fifth Estate_Filmfestival Gent The Fifth Estate_Filmfestival Gent

VOLG  ONZE FACEBOOKPAGINA VOOR MEER FILMNIEUWS OVER HET FILMFESTIVAL GENT

Share.

About Author

Kenny

Quit your jibbajabba, you ain't hurt!

Reacties