Filmfestival Gent: Harmony Lessons

0
78%
78%
Must see

Harmony Lessons is een must-see voor iedereen die houdt van een krachtige verhaal vol symboliek.

  • Verwachting
    7
  • Net na de Film
    8.5
  • Terugblikkend
    8
Een van de opmerkelijkste debuutfilms die de voorbije maanden hoge ogen gooide in het festivalcircuit, onder meer in Berlijn, Tribeca en Seattle. De Kazachstaanse filmmaker Emir Baigazin schreef en regisseerde dit even brutaal als indringend en surrealistisch opgroeidrama waarmee hij bewijst over een uitzonderlijk filmisch talent te beschikken. De actie wordt bijna volledig verteld vanuit het standpunt van de 13-jarige Aslan, een briljante wetenschapsstudent die samenleeft met zijn grootmoeder op het desolate Kazachse platteland. Tijdens een medisch onderzoek op school wordt hij vernederd door zijn klasgenoten. De pesterijen worden een dagelijkse routine en de sociaal gebrandmerkte Aslan ontwikkelt een obsessie voor hygiëne en perfectie. Hij kijkt toe hoe zijn schoolmakkers worden afgeperst door een bende jeugdcriminelen waar ook Aslan’s kwelduivel Bolat deel van uitmaakt. Niet van plan om zich zomaar bij zijn lot neer te leggen, besluit Aslan op stoïcijnse manier actie te ondernemen. Opmerkelijk aan ‘Harmony Lessons’ is dat Baigazin geen beroep deed op professionele acteurs, maar zijn cast bevolkte met onervaren jongeren die recht van de schoolbanken en uit een weeshuis werden geplukt. Het onderstreept Baigazins gevoel voor authenticiteit. Want meer nog dan over het coming-of-ageverhaal van Aslan is ‘Harmony Lessons’ een film over de mechanismen van uitsluiting, vernedering en intimidatie in de microkosmos van een middelbare school. Aslans even duistere als fantasierijke gevoelswereld en het broeierige Kazachse landschap worden visueel ondersteund door het camerawerk van Aziz Zhambakiyef, die bekroond werd met een Zilveren Beer voor buitengewone artistieke bijdrage. Met zijn verstilde shots en symbolische intermezzo’s doet ‘Harmony Lessons’ meer dan eens denken aan de films van Gus Van Sant als ook aan het beste uit de Japanse film noir.
regisseur: Emir Baigazin
producent: Anna Katchko
scenario: Emir Baigazin
montage: Emir Baigazin
fotografie: Aziz Zhambakiyev
geluid: Markus Krohn & Sergey Lobanov

productiehuis: Kazakhfilm Studios
dialoog: Kazakh, Russisch / kazakh, russe / Kazakh, Russian
ondertitels: Ned/Eng ond.
duur: 120 minuten
land: Kazachstan – Duitsland – Frankrijk
jaar: 2013

don 10/10 22:30 Kinepolis Gent
zon 13/10 14:30 Kinepolis Gent
don 17/10 14:30 Kinepolis Gent
Zwaar pestgedrag, steaming, puberen, kuddegedrag,… Harmony Lessons bulkt van de thema’s die universeel zijn voor de pubertijd. Hoewel alles zich afspeelt tegen een Kazasche achtergrond komen de thema’s in Harmony Lessons ontzettend herkenbaar over. Hoofdrolspeler Aslan, een 13-jarige slimmerik, wordt door de school uitgesloten en creëert daardoor een destructieve persoonlijkheid. Regisseur Emir Baigazin steekt zijn film propvol actie en geweld zonder dat geweld te moeten tonen. Geen overdaad aan bloed (behalve misschien de openingsscène waarin Aslan een schaap slacht), geen overdaad aan sterke woorden. Sterk hoe de 27-jarige regisseur, van wie dit zijn debuut is, zo’n volwassen verhaal neerzet. Nooit eerder zag ik zoveel dat niet expliciet werd getoond. Zoveel geïnsinueerde daden.

Naast het verhaal van Aslan spelen zich allerlei subverhaallijnen af die minstens even interessant zijn. Een jongen die uit de stad komt omdat zijn ouders scheiden. Een moslima die haar hoofddoek niet wil afdoen omdat ze zich anders onbeschermd voelt. Een jongetje dat zijn favoriete schoenen niet durft dragen naar school uit angst bestolen te worden door de bullebakken. Elk personage wordt van genoeg diepte voorzien zodat je met hen kunt meeleven.

De scenes zijn vaak zeer licht en leeg waardoor details een sterke rol krijgen in het verhaal. Aslan die een kakkerlak op een elektrische stoel plaatst. De aandoenlijke momenten waarop hij test of hij niet besmet is door een ziekte door zijn neus te raken met de ogen dicht. Zo telt de film tal van zeer filmische stukken.

Harmony Lessons is een must-see voor iedereen die houdt van een krachtige verhaal vol symboliek.

harmony_lessons large_Harmony_Lessons_2

KOOP JE TICKETS HIER: http://www.filmfestival.be/nl/2013/harmony-lessons/13-0778

Share.

About Author

Kenny

Quit your jibbajabba, you ain't hurt!

Reacties