Filmfestival Gent: Gravity

0
De Mexicaanse rasfilmer Alfonso Cuarón (‘Y tu Mamá También’) heeft zich binnen het Amerikaanse studiosysteem dubbel en dik bewezen met de geweldige dystopische doemthriller ‘Children of Men’. Zeven jaar hebben we moeten wachten op een opvolger, maar eindelijk is hij gearriveerd – op duizend kilometer boven de aarde nog wel – met George Clooney en Sandra Bullock in de enige twee rollen en in digitale 3D. Dr. Ryan Stone (Bullock) en veteraan-luitenant Matt Kowalski (Clooney) worden in deze claustrofobische ruimtethriller voorgesteld in een sublieme ononderbroken scène van wel vijftien minuten. Ze zijn twee astronauten die in opdracht van de NASA reparaties uitvoeren aan de Hubble-telescoop. Terwijl hij de grapjas uithangt en zij zich probeert te focussen, botst en buitelt de camera gewichtloos rond terwijl de aarde levensgroot aan de hemel opdoemt. Maar na een botsing met ruimteafval, fluiten de brokstukken als kogels rond hun oren en voor ze het goed en wel beseffen zijn ze op drift geslagen in de ruimte – op zoek naar elkaar, naar zuurstof en radiocontact met de aarde. In het zo realistisch mogelijk ensceneren van actiescènes kent Cuarón zijn gelijke niet. In zijn typisch intense stijl en met verbluffend lang aangehouden takes houdt hij je met ‘Gravity’ 90 minuten lang in een wurggreep. In plaats van de actie te verknippen en snelle cuts te hanteren, filmt Cuarón liefst alles in vloeiende lange bewegingen; alsof hij echt met een digitale camera in de helm van de astronauten of in een benepen ruimtecapsule zou kruipen. Dat Cuarón zich als vanouds een onconventionele verteller en een begenadigd vakman toont, maakt van ‘Gravity’ een verfrissend onvoorspelbare en razend knappe actiefilm. Maar tegelijk is dit ook een angstaanjagende survivalthriller in outer space en een rauw-realistisch drama waarmee Cuarón adembenemende vistas afwisselt met claustrofobische intimiteit. 
regisseur: Alfonso Cuarón
componist: Steven Price
producent: Alfonso Cuarón
scenario: Alfonso Cuarón & Jonás Cuarón
montage: Alfonso Cuarón & Mark Sanger
fotografie: Emmanuel Lubezki
geluid: Glenn Freemantl
productiehuis: Esperanto Filmoj
Distributeur: Warner Bros
dialoog: Engels / English / anglais
duur: 90 minuten
land: Verenigde Staten van Amerika – Verenigd Koninkrijk
jaar: 2013

Ik had hoge verwachtingen voor Gravity, zoals het hoort wanneer rasechte astronauten vol lof spreken over de realistische verhaallijn. Ik kan nu al verklappen: ja, het is een goeie film en ja, ik kreeg alles wat ik ervan verwacht had en nog veel meer. Sandra Bullock bewijst nog maar eens dat ze kan acteren, terwijl George Clooney zijn eigen charmante zelf speelt. Door hun cameraspielerij en geniaal gebruik van 3D krijg je echt het gevoel dat je zelf in de ruimte zweeft, de brokstukken trachtend te ontwijken.

Ik las ergens hoe mensen Gravity de hedendaagse 2001: A Space Oddysey noemen. Zover zou ik persoonlijk nu ook niet gaan, maar wat wel duidelijk is, is het feit dat Alfonso bewijst dat je een geniale science-fiction film kan creëren met de situatie ons nu voor handen. Er is geen nood aan het toevoegen van aliens of uit de kluiten gewassen meteorieten. Nee, één enkele mensenfout kan voor onze astronauten daarboven fataal zijn en die dreiging heb ik anderhalf uur lang aan den lijve mogen ondervinden. Goed gedaan, Fonsie, goed gedaan.

george-clooney-gravity-image 105575-gravity-movie

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties