Filmfestival Gent: Europese Kortfilmcompetitie

0
Film Fest Gent zet ook Europees kortfilmtalent in de kijker en geeft net zoals vorige jaren de aftrap van de Competitie voor beste Europese kortfilm. Deze wordt georganiseerd in samenwerking met de European Film Academy en 14 andere Europese filmfestivals, waaronder die van Venetië en Berlijn. Wie in Gent als winnaar uit de bus komt, mag volgend jaar meedingen naar de hoofdprijs, een vertoning van de kortfilm op de European Film Awards Ceremony en de titel van ‘Best European Short’. Wie dat wordt, beslist de internationale jury bestaande uit John Parish, István Szabó, Bahman Ghobadi, Fien Troch, Denis Dercourt en Gustavo Santaolalla.

Na een week Film Fest Gent, begint mijn aandachtspanne in te korten. Ideaal dus om wat kortfilms te bekijken! Ik kreeg zeven kortfilms voorgeschoteld, maar er zijn toch enkele die me het meeste zijn bijgebleven, die zal ik dan ook enkel met je delen. Normaalgezien zou de winnaar van de competitie vandaag bekendgemaakt moeten worden. Ik ben dan ook benieuwd of de winnaar uiteindelijk één van onderstaande wordt.

Die Ruhe Bleibt

Het verhaal van een Duitse filmwerknemer die mogelijk de meest nutteloze job ooit heeft. Hij is verantwoordelijk voor het afzetten van een landwegje tijdens het filmen. Zo zijn ze zeker dat er geen ongewenste auto’s in beeld komen. De hoofdrolspeler in kwestie is de slungeligheid zelve en dat zorgt dat alles een komisch accent heeft. De scéne waarin hij probeert tegen een Frans boertje uit te leggen waar ze mee bezig zijn is geniaal en voor velen behoorlijk herkenbaar. In het buitenland met handen en voeten proberen uit te leggen hoe de vork in de steel zit en als antwoord een verwarde blik krijgen, we’ve all been there. Ook leuk: alles is in één lange take opgenomen. Respect.

dieruhe

L’ Inconnu

Belgische trots, vrienden! Deze kortfilm bleef me vooral bij door zijn verhaallijn. Een bejaarde vrouw ontdekt dat haar overleden man haar bedroog en verdwaalt in een bos. Het bos waar haar man, in jongere tijden, zijn affaire beleefde. Het moet verschrikkelijk zijn om zoveel jaar na datum zoiets te weten komt. Wanneer de vrouw aankomt op een meer, vermoeid in elkaar stort en huilend haar man roept…kippevel.

linconnu

Condom Lead

Mijn absolute favoriet, van verhaal tot uitwerking in mijn ogen perfect. Een koppel uit Palestina probeert wanhopig de intimiteit en liefde tussen hen te bewaren tijdens oorlogstijden. Iedere avond, wanneer ze tevergeefs toenadering zoeken en een aanslag wekt hun kind, blaast de man de onaangeroerde condoom op tot een ballon. Na verschillende dagen ligt hun appartement vol met ballonnen. Sfeervolle beelden met prachtig acteerwerk. Absolute aanrader!

condomlead

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties