Filmfestival Gent: Carrie

0

Bijna 40 jaar is het inmiddels geleden dat Hollywoodmaestro Brian De Palma een emmer varkensbloed over Sissy Spacek liet uitstorten in de gelijknamige horrorklassieker, tevens zijn grote doorbraakfilm. Hoog tijd voor een remake, moet ‘Boys Don’t Cry’-regisseuse Kimberly Pierce gedacht hebben. En die is naar eigen zeggen nóg trouwer aan Stephen Kings gelijknamige debuutroman uit 1974 dan de versie van De Palma. De focus ligt op de psychologische horror die het verlegen en seksueel onwetende meisje Carrie White ondergaat (gespeeld door Chloë Grace Moretz, u welbekend als de elfjarige moordmachine ‘Hitgirl’ uit ‘Kick Ass’). Gepest door haar klasgenoten en overbeschermd door haar diepreligieuze moeder (Julianne Moore), ontdekt Carrie dat ze over telekinetische krachten beschikt, waarmee ze het slaperige stadje Chamberlain zal terroriseren. Dat is: nadat haar klasgenoten en nieuwbakken crush haar tijdens het traditionele eindejaarsbal tot het uiterste drijven. Voor het script van deze herinterpretatie ging Pierce te rade bij Roberto Aguirre-Sacasa, bekend als de co-scenarist van populaire tv-reeksen ‘Big Love’ en ‘Glee’, maar ook voor zijn screenplays voor Broadwaymusicals als ‘Spider-Man’ en ‘American Psycho. Om de legendarische ‘prom scene’ aantrekkelijk te maken voor een nieuwe generatie horrorfans, werd er niet op een liter bloed meer of minder gekeken. U bent gewaarschuwd.

regisseur: Kimberly Pierce
componist: Marco Beltrami
producent: Kevin Misher
scenario: Roberto Aguirre-Sacasa, based on the novel by Stephen King
montage: Lee Percy & Nancy Richardson
fotografie: Steve Yedlin
geluid: Karen Vassar Triest

productiehuis: Misher Films
Distributeur: Sony Pictures Releasing Films

dialoog: Engels / anglais / English
ondertitels: Ned/Fr ond.
duur: 100 minuten
land: Verenigde Staten van Amerika
jaar: 2013

zat 19/10 17:30 Kinepolis

 

Na de slotfilm Behind The Candelabra en een veel te korte receptie, bevond ik mij terug in een cinemazetel. Deze keer volledig klaar voor de remake van Carrie. Ik ben opgegroeid met de originele film van 1976 en deze behoort, zolang ik mij kan herinneren, tot een van mijn favoriete films. Ik had dan ook hoge verwachting van deze remake en ben echt ontgoocheld in wat ik te zien kreeg.

Ik had vernomen dat, bij de promotie van de remake, deze film accurater zou zijn en het boek meer zou volgen dan de oorspronkelijke film. Deze bewering wordt reeds in het eerste kwartier tegengesproken en het betert er niet op in het verder verloop van de film. Het is hun goed recht om die aan te passen maar zorg dan tenminste dat de promotie er rond klopt! Wat mij nog meer ergerde was het verHollywooden van het verhaal. Blijkbaar is Carrie naast telekinetisch ook pyrokinetisch en op het moment dat ze begon met levitatie gingen mijn ogen spontaan gaan draaien. Ook de overdreven bewegingen wanneer ze gebruik maakt van haar gave vond ik er over. Net een goochelaar die een truk brengt. Daarnaast miste ik soms ook de emoties die niet altijd goed genoeg overkwamen. Ze kwamen niet van diep genoeg, waren wat oppervlakkig.

Chloë Grace Moretz, Julianne Moore en de overige acteurs valt niets te verwijten. Zij hebben een uitstekende acteerprestatie geleverd en ik zie deze film wel aanslaan bij de nieuwe generatie horrorfans maar ik blijf toch kijken naar de versie van 1976.  Sissy Spacek blijft voor mij altijd de enige en echte Carrie.

chloe-grace-moretz-as-carrie-white-in-carrie chloe-grace-moretz-as-carrie-white-in-carrie (1) julianne-moore-margaret-white-and-chloe-grace

TICKETS KAN JE HIER AANKOPEN: http://www.filmfestival.be/nl/2013/carrie/13-0876

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties