Filmfestival Gent: Behind The Candelabra

0

Elton John en Lady Gaga mogen op het podium dan wel de meest opzichtige creaties hebben gedragen, ze keken hun kunstjes af van Liberace: de flamboyante ster die Las Vegas in de jaren 70 op zijn kop zette met zijn virtuoze pianospel, charisma en extravagante levensstijl. In ‘Behind the Candelabra’ gunt regisseur Steven Soderbergh – de maker van ‘Sex, Lies and Videotape’, ‘Traffic’, ‘Ocean’s Eleven’ en ander fraais – ons een glimp van het leven achter die façade. Een onherkenbare Michael Douglas schittert – zelfs letterlijk – als de compleet uit glitter en mascara opgetrokken showpianist en Matt Damon is al even subliem als diens véél jongere minnaar, chauffeur en bodyguard Scott Thorson. Hoewel Liberace tot aan zijn dood volhield dat hij hetero was, had hij vijf jaar lang een geheime relatie met Thorson, op wiens memoires Soderbergh zich voor deze biopic baseerde. Liberace – Lee voor de vrienden – wond zijn jonge ‘prins’ met zoveel schwung om zijn vingers dat hij hem kon overtuigen zich bij een plastisch chirurg te laten ombouwen tot zijn evenbeeld. Het leverde Thorson een verslaving aan coke en pijnstillers op – nu zit hij in de cel wegens fraude -, én er volgde een bitter gevecht met advocaten. Dat Damon in werkelijkheid veel ouder is dan zijn personage, doet geen afbreuk aan de fenomenale manier waarop hij en Douglas in hun personage verdwijnen. De Hollywoodsterren zijn in topvorm, en mede dankzij Soderbergh’s virtuoze stijl resulteert dat in een dolkomische en aandoenlijke blik ‘achter de kandelaar van de kitschkoning’.

regisseur: Steven Soderbergh
componist: Marvin Hamlisch
producent: Susan Ekins
scenario: Richard LaGravenese, based on the book by Scott Thorson and Alex Thorleifson
montage: Mary Ann Bernard
fotografie: Peter Andrews
geluid: Larry Blake

productiehuis: HBO Films
Distributeur: Kinepolis Film Distribution

dialoog: Engels / English / anglais
ondertitels: Ned/Fr ond.
duur: 118 minuten
land: Verenigde Staten van Amerika
jaar: 2013

zat 19/10 20:00 Kinepolis

Na de film was het voor mij behoorlijk duidelijk: Behind The Candelabra is misschien wel de meest homoseksuele film die ik ooit gezien heb. Alles ademt foute kitsch uit, van de ongelooflijk flamboyante sets tot de glitter-filter over bepaalde scénes. Michael Douglas en Matt Damon ( met een kleine gastrol voor Rob Lowe ) spelen de pannen van het dak, allebei werkelijk volledig in hun personage ondergedompeld. Het enige minpuntje in mijn ogen is de verhaallijn. We volgen de relatie tussen Liberace en Scott, de opbouw, de goeie tijden en uiteindelijk de afbraak. In mijn ogen duurden de goeie tijden in de film nét iets te lang. Niemand wil zien hoe alles goed gaat, mensen willen zien hoe het uiteindelijk allemaal in elkaar zakt maar eens we daar zaten, kreeg de film terug meer vaart.

Een aanrader voor mensen die eventjes volledig onbezonnen en onbeschaamd zich willen onderdompelen in foute 70’s-kitsch en niet bang zijn om actieheld Matt Damon eventjes de queen zien uit te hangen.

Behind the Candelabra Matt Damon behind-couple behind-candle

TICKETS KAN JE HIER AANKOPEN: http://www.filmfestival.be/nl/2013/behind-the-candelabra/13-0836

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties