Filmfestival Gent: All is Lost

0
75%
75%
Vernieuwend

All is Lost is wel een verademing tegenover de vele Hollywoodfilms vol special effects, maar mist nog net dat beetje umpfh in het verhaal om het een echte topper te maken.

  • Verwachting
    7
  • Net na de Film
    7.5
  • Terugblikkend
    8
Oscarwinnaar Robert Redford is inmiddels 76, maar hij weet nog steeds hoe hij in zijn eentje een film moet dragen. In het geval van ‘All is Lost’ kon dat ook moeilijk anders. Daarin is de voormalige golden boy uit Santa Monica namelijk het énige personage en spreekt hij geen woord – op de commentaarstem in de intro en een luidkeels naar de hemel geschreeuwde ‘Fuck!’ na. ‘All Is Lost’ is de tweede langspeelfilm van scenarist-regisseur J.C. Chandor, die in 2011 ijzersterk debuteerde met de praatzieke financiële thriller ‘Margin Call’, waarvoor hij onder meer een Oscarnominatie voor beste scenario in de wacht sleepte. Met zijn tweede langspeler gooit hij het over een compleet andere boeg. Eén personage en één locatie: de eindeloze oceaan. Dit survivaldrama vertelt de overlevingsstrijd van een schipbreukeling (Redford dus), die na de proloog wakker schrikt in zijn zeilboot. Er stroomt water naar binnen omdat een container van een groot metalen vrachtschip overboord is gevallen. Tot overmaat van ramp is er ook nog storm op komst. ‘All is Lost’ werd op het Filmfestival van Cannes enthousiast onthaald. Dat heeft uiteraard alles te maken met de fenomenale krachttoer van Redford, die welgeteld 106 minuten alleen in beeld is, zijn eigen stunts zelf deed en er nog in slaagt als een moderne Robinson Crusoe de boel drijvende te houden ook. Hoedje af ook voor veteraan-cinematograaf Frank G. DeMarco, de cameraman van ‘Margin Call’, die met zijn verbluffende widescreen beelden maximaal rendement weet te puren uit de benepen setting.
regisseur: J.C. Chandor
componist: Alex Ebert
producent: Neal Dodson
scenario: J.C. Chandor
montage: Pete Beaudreau
fotografie: Frank G. DeMarco & Peter Zuccarini
geluid: Steve Boeddeker

productiehuis: Before the Door Pictures
Distributeur: Sony Pictures Releasing Films
dialoog: Engels / anglais / English
ondertitels: Ned ond.
duur: 106 minuten
land: Verenigde Staten van Amerika
jaar: 2013

don 10/10 20:00 Capitole Gent
zat 12/10 10:00 Kinepolis Gent

Robert Redford, 77j m, hobbies: alleen met mijn boot op reis gaan. Ziedaar het script van All is Lost. Twee uur lang volgen we kapitein Redford in zijn avonturen op de boot. And boy is he unlucky. Een storm, een kapseizende boot, problemen met de reddingssloep. Redford neemt het allemaal in zich op en gaat er mee om. Rustig in het begin, met een bepaalde cool. In het midden van het verhaal eerder gelaten. Naar het einde toe haast hulpeloos. Redford veroudert tijdens 2u film haast 10 jaar.

Dat J.C. Chandor ervoor koos om een film volledig rond Redford te draaien (je ziet enkel hij en zijn boot) is uiteraard een risico. Een man die een volledige film moet dragen. Een man die dan nog niet eens 10 woorden zegt doorheen de hele film. Maar risico’s maken films boeiend en met Redford koos Chandor the perfect man for the job. Zijn ogen spreken, zijn gelaatsuitdrukkingen vertellen een verhaal, zijn handelingen verraden zoveel.

Fascinerend trouwens hoe hij Mac Guyver-gewijs omgaat met de tegenslagen die hem overkomen. Hij herstelt zijn boot, knutselt een waterzuiveringstation in elkaar en slaagt erin om vis te vangen.Naast de sterke acteerprestatie van Redford haalt de film een zeer hoog cinematografisch niveau. Het gebruik van widescreen en vooral wide-angle lenses zorgt voor een bepaalde rust in de film, ook al gaat het met de kapitein van kwaad naar erger. Daarbij wordt zijn lijden afgewisseld met de nodige onderwater shots van de lokale fauna. Mooi, rustgevend.
Dit is niet de eerste survivalfilm en zal ook zeker niet de laatste zijn. Het verhaal is dan ook niet bijster origineel: man op boot komt in problemen, het einde wat teleurstellend. All is Lost is wel een verademing tegenover de vele Hollywoodfilms vol special effects, maar mist nog net dat beetje umpfh in het verhaal om het een echte topper te maken.
photodazastills_1774.CR2 all-is-lost1KOOP JE TICKETS HIER: http://www.filmfestival.be/nl/2013/all-is-lost/13-0898

Share.

About Author

Kenny

Quit your jibbajabba, you ain't hurt!

Reacties