Filmfestival Gent: A Band Called Death

0

Vergeet de Sex Pistols en de Ramones! Voordat punk echt doorbrak was er een band genaamd Death! Drie Afro-Amerikaanse broers uit Detroit vormden een bandje in hun logeerkamer, speelden een paar lokale optredens en lieten zelfs een single persen in de hoop een platencontract vast te krijgen. Jammer genoeg zaten de jongens middenin het tijdperk van de Motown en de opkomende disco. Platenmaatschappijen vonden de muziek – en bandnaam – te intimiderend en het rock/punk trio ging uit elkaar zonder ook maar één plaat op te nemen. Complete vergetelheid werd hun lot tot hun kinderen decennia later verloren gewaande demo’s terugvonden en via een internethype voor een revival zorgden. ‘A Band Called Death’ herstelt niet enkel de reputatie van deze punkpioniers, het is ook een aangrijpende familiekroniek. Volgens de Amerikaanse pers “een van de beste rockumentaries die u ooit zal zien.”

regisseur:  Mark Christopher Covino,  Jeff Howlett

componist: Tim Boland, Sam Retzer

producent: Mark Christopher Covino

scenario:

dialoog: Engels

ondertitels: geen

duur: 96 minuten

land: Verenigde Staten van Amerika

jaar: 2012

woe 09/10 22:30 Kinepolis Gent

vrij 11/10 17:30 Kinepolis Gent

din 15/10 14:30 Kinepolis Gent

 

De title is een beetje slecht gekozen. “a dead guy from a band called death” zou een geschiktere titel geweest zijn. Volgens de synopsis is “A Band Called Death” echt een film voor mensen muziekliefhebbers; muziek als middel van divertissement, muziek als expressie van creativiteit,  muziek als spiegel voor sociale verandering. Maar deze is een film over David Hackney, leader, gitarist van een proto-punk groep uit de jaren 70. David Hackney, een charismatische figuur, volgens de getuigen, met een heel duidelijke visie die niet enkel maar over muziek gaat maar ook over andere soorten van kunst en zelfs over spiritualiteit en geloof. Een visie dieper dan de band tussen broers is. Maar zijn dood heeft een veel invloed als zijn leven op zijn familie.

Het is een lief verhaal over familie en in jouw kinderen geloven, over liefde voor muziek, over de ironie van leven en ook een beetje over discriminatie, over de juiste moment  en muziek. Het is wel jammer dat de trailer, vol met rock steren en muziek stukken, een andere aanpakt suggereert. Uiteindelijk, als je van deze soort films over motivatie en spiritualiteit houdt dan is “A Band Called Death” vast en zeker iets voor jouw . als je een film over muziek wil zien, dan … ja …er zijn nog ergere manieren om 96 min te verspillen.

 

13-0792_gallery_1 13-0792_gallery_3

 

 

Share.

About Author

Avatar

Cosplayer, blogger, super villain in the making.

Reacties