Film Fest Gent: Miss Zombie

0

Na ruim tien jaar aan grote studioprojecten te hebben gewerkt, maakt Sabu – het pseudoniem van de Japanse acteur en cultregisseur Hiroyuki Tanaka – nog eens een hoogst originele, in pekzwarte deadpanhumor gedrenkte hommage aan de klassieke silent horrorthrillers van weleer. Kortom, het soort film waarmee Sabu altijd al naam maakte op internationale cultfilmfestivals. Maar in deze zombieprent is de Miss Zombie uit de titel geen opgefokt, vleesetend creatuur, maar een onderdanige, sociaal onderdrukte huismeid die door een doktersfamilie als goedkope werkkracht wordt ingeschakeld en regelmatig gepest wordt door de buurtjongens.

regisseur: Sabu
producent: Yasushi Udagawa
scenario: Sabu
montage: Naoichiro Sagara
fotografie: Daisuke Sôma

productiehuis: Amuse Soft Entertainment

dialoog: Japans
ondertitels: Eng ond.
duur: 85 minuten
land: Japan
jaar: 2013

zondag 19/10 17:30 Sphinx
donderdag 23/10 22:30 Sphinx
Koop tickets!

Stap 1 bij de planning van het Filmfestival Gent: alle Fear Fest films aanduiden. Ik ben nogal zot van horror en gore. Miss Zombie stond dan ook met stip genoteerd. Zombies, Japans aka cult. 22u30 op een donderdagavond, de Sphinx is nagenoeg leeg voor deze prent van cultregisseur Hiroyuki Tanaka. Zonde zou blijken tegen ’t eind. Tanaka brengt een ontzettend verrassende, creatieve film met in de hoofdrol een sympathieke zombie.

In Miss Zombie hebben de wandelende doden verschillende niveaus. Daarvan maakt een welgesteld doktersgezin duchtig gebruik van door er eentje in te zetten als huismeid. Traag schuifelt de zombie elke dag van haar huisje naar de werkplek om er te kuisen. Dag in dag uit kuisen. Doorheen de film wordt ze echter geconfronteerd met menselijke wreedheden. Op haar werk wordt ze verkracht door de werkmannen en op weg naar het werk wordt ze telkens bekogeld door kleine kinderen en aangevallen een groepje jongeren. Dag in dag uit vernederd worden.

Elke dag worden de wreedheden erger, de stenen groter, de messen waarmee ze wordt gestoken angstaanjagender. De mensen worden brutaler en zij, zij wordt menselijker. Met flashbacks naar toen ze nog een zwangere jongedame was. Naar hoe ze veranderde in een zombie net voor ze zou bevallen. Naar hoe ze haar kind verloor. Miss Zombie is dan ook absoluut geen klassieke gore, maar eerder een sociale satire met een zombie als lapmiddel om de boodschap over te brengen. Door de film ook nog eens het grootste deel in het zwart-wit te brengen zijn de contrasten precies nog net iets groter. Tanaka is zuinig met dialogen en speelt intelligent met beelden.

Ik was gekomen voor een zombiefilm en ben gebleven voor een kritische prent rond onderdrukkingen en klassensystemen. Sterk.

73%
73%
Straf

Social satire verwerkt in een zwart-wit zombieprent. Mensen worden beesten, zombies worden mensen. Must see.

  • Kenny's bescheiden mening
    8,5
  • IMDB
    6,2
  • Rotten Tomatoes
    8,7
Share.

About Author

Kenny

Quit your jibbajabba, you ain't hurt!

Reacties