Film Fest Gent: de competitiefilms zijn bekend

0

In oktober kunnen filmfans hun hart weer ophalen aan het mooie aanbod van Film Fest Gent. Op 21 september wordt het volledige programma bekend gemaakt, maar artistiek directeur Patrick Duynslaegher heeft de twaalf films uit de competitie al aangekondigd. Zij maken kans op de prijs voor Beste Film en die voor Beste Muziek of Sound Design.

1945 van Ferenc Török 
Een zwart-witdrama gebaseerd op het kortverhaal ‘Homecoming’ van Gábor T. Szántó dat zich afspeelt net na WOII. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren twee mysterieuze mannen in traditionele zwarte gewaden. Er ontstaat onrust in het dorp en er wordt wild gespeculeerd over het doel van hun komst.

The Butcher, the Whore and the One-Eyed Man van János Szász 
Een rauwe Hongaarse misdaadfilm over een wraakzuchtige driehoeksverhouding. In 1925 wordt Ferec Kudelka koelbloedig in stukken gesneden in zijn eigen slachthuis. De daders, een voormalige gendarme en zijn vrouw (een ex-prostituee) hadden nog een rekening met Kudelka te vereffenen…

A Man of Integrity van Mohammad Rasoulof 
Een drama over corruptie en onrecht in het hedendaagse Iran. Reza woont met zijn gezin op het platteland en leeft daar van zijn viskwekerij. Wanneer hij een deel van zijn vissen dood aantreft, blijkt al snel dat er politieke en economische spelers achter zijn stuk land aanzitten. Winnaar van de hoofdprijs binnen de nevensectie ‘Un Certain Regard’ van het Cannes filmfestival dit jaar.

A Ciambra van Jonas Carpignano 
Deze tweede langspeelfilm van Carpignano (na ‘Mediterranea’) beleefde zijn wereldpremière in de Quinzaine sectie in Cannes. In dit coming of age-drama volgen we Pio, een Roma-zigeuner die op veertienjarige leeftijd plots kostwinner van het gezin wordt wanneer zowel zijn broer als zijn vader opgepakt worden. Aangrijpend Italiaans neo-realisme, geproduceerd door Martin Scorsese.

The Fixer van Adrian Sitaru 
Een deels waargebeurd portret van een Roemeense stagiair-nieuwsredacteur, Radu, die ervan droomt een job binnen te rijven bij de Franse televisie. Wanneer twee vermiste meisjes teruggevonden worden, stelt Radu alles in het werk om één van hen te interviewen. Geleidelijk aan verliest hij zijn verantwoordelijkheidszin en ontstaat er een troebele grens tussen goede verslaggeving en sensatie.

The Killing of a Sacred Deer van Yorgos Lanthimos 
In deze mysterieuze thriller en Cannes winnaar voor Beste Scenario schetst Lanthimos (‘The Lobster’) het verhaal van een door schuld en wraak getergde familie. Wanneer de 16-jarige Martin zijn vader verliest, beslist chirurg Steven Murphy de jongen onder zijn hoede te nemen. Een beslissing die sinistere gevolgen voor het hele gezin met zich meebrengt. Met Nicole Kidman en Colin Farrell in de hoofdrollen.

call me by your name

Michael Stuhlbarg, Timothée Chamalet en Armie Hammer in Call Me By Your Name.

Call Me by Your Name van Luca Guadagnino 
Van de regisseur van ‘I am Love’ en ‘A Bigger Splash’. In de hete zomer van 1983 ontmoet de zeventienjarige Elio de nieuwe assistent van zijn vader, Oliver (Armie Hammer). Hij voelt zich sterk aangetrokken tot Oliver, wat uitmondt in een plagerige liefdesdans tussen de twee. Een ontroerend verhaal over eerste liefde en seksueel ontwaken.

La nuit où j’ai nagé van Damien Manivel & Kohei Igarashi 
Een pakkend portret van een zesjarig jongentje dat de wereld ontdekt en ook een hommage aan de grote Japanse meester van de eenvoud Yasujiro Ozu. Wanneer het jongentje op een nacht moeilijk in slaap valt nadat zijn vader naar de markt vertrekt, maakt hij een tekening. De volgende ochtend strompelt hij vermoeid naar school en dwaalt van zijn pad af.

Tesnota van Kantemir Balagov
Debuutfilm van de Russische Kantemir Balagov en favoriet van de Fipresci jury tijdens Cannes. We volgen een Joodse familie wiens jongste zoon en zijn verloofde worden gekidnapt. De enige manier om ze ooit levend terug te zien, is losgeld betalen.

Thelma van Joachim Trier
Een Noorse “supernatural” horror-thriller van Joachim Trier (‘Louder Than Bombs’) over Thelma, een Noorse die in Oslo gaat studeren. Daar wordt ze verliefd op de mysterieuze Anja en ontdekt ze dat ze bovennatuurlijke krachten heeft.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri van Martin McDonagh 
In dit donker maar komisch drama zet hoofdpersonage Mildred Hayes (Frances McDormand) een gewaagde stap wanneer er maanden na de dood van haar dochter nog steeds niemand is gearresteerd. Met drie controversiële billboards langs de weg probeert ze de aandacht van de politie te trekken. De film sluit dit najaar ook het BFI London filmfestival af.

Zagros van Sahim Omar Kalifa (wereldpremière) 
Dit langspeeldebuut van Sahim Omar Kalifa (‘Baghdad Messi’ en ‘Bad Hunter’) vertelt het verhaal van Zagros, wiens jonge vrouw Havin wordt beschuldigd van ontrouw. Ze vlucht met hun dochtertje van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om samen een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben…

Twee van de twaalf films had ik getipt als festivalfilms om in de gaten te houden: Call Me By Your Name en The Killing of the Sacred Deer. Het festival mikt opvallend vooral voor nog onbekende en jonge filmmakers, maar ook een ervaren regisseur als Martin McDonagh (In Bruges) krijgt een plaatsje in de competitie. Wie uiteindelijke de winnaar wordt, weten we op 20 oktober. Het festival gaat van start op dinsdag 10 oktober met de Belgische film Insyriated.

Share.

About Author

Elien Valcke

Gepassioneerd door taal (Nederlands-Engels-Spaans) en heeft er dan maar haar studies en carrière aan gewijd. Helft van een tweeling. Kijkt veel te veel films en tv-series. Oh, well.

Reacties